Президентът: Няма модел "Радев". Партиите сами искат да разрушат парламентаризма

Президентът: Няма модел "Радев". Партиите сами искат да разрушат парламентаризма

Следващият служебен премиер ще бъде старият служебен премиер, който се казва Гълъб Донев. Нито за секунда не съм допуснал други варианти, заяви президентът Румен Радев пред „Дарик радио“. Повод за коментара му е неуспехът за реализиране и на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Няма модел Радев, има Конституция. Там много ясно е записано, че когато партиите не могат да съставят правителство, президентът е длъжен да назначи такова, коментира президентът. Партиите, в стремежа си да избегнат отговорност да управляват по време на криза, се крият зад служебното правителство, заяви Радев.

„По никакъв начин не искам да бавя вече нещата. Ясно е, че се върви към избори и трябва възможно най-бързо да имаме редовно правителство и решение най-сетне на политическата криза“, посочи Радев.

По повод евентуална дата за изборите, президентът заяви, че трябва да се преценят редица обстоятелства.
„Ще има ли волята, съгласието и най-вече желанието парламентът да приеме оставащите няколко важни закона. Също така да си каже мнението и ЦИК и да бъде ясно на партиите може, или не може да има избори с машини поради все още закъснелите доставки на хартия за принтерите. Затова не мога още да кажа дата за избори, но това ще го изговорим с партиите. Датата на разпускане на Народното събрание, пък, зависи от точната дата на изборите. Мерим 2 месеца по Конституция, не повече, но не и по-малко от 60 дни“, посочи още Румен Радев.

На този етап той се въздържа от коментар за състава на служебното правителство, тъй като заяви, че му предстои разговор с всеки един от служебните министри до момента. 

На въпрос как оценява възможността този път да се излъчи редовно правителство, президентът заяви, че това трябва да бъде адресирано по-скоро към партиите.

"Аз си го обяснявам така - липса на желание, страх да се управлява страната по време на тежки кризи. Криене зад гърба на служебното правителство, с вменена отговорност на президента - това е твърдо удобно. Партиите сега ще търсят виновен за това, че няма редовно правителство. Но аз им пожелавам най-сетне да се обединят около важните приоритети и този път да подходят различно. Да търсят общи решения преди изборите, а не след това. Защото след това е късно. След това се търси изход от ситуацията, който следва да приключи с грозни компромиси, а тези грозни компромиси отблъскват избирателите. Така че пожелавам на партиите да направят различни кампании - по-малко черен пиар, нека тонът не превишава етичните норми, нека се търсят общите решения, не казвам коалиции, те ще решат сами. Важно е сега да седнат на една масатези, които мислят, че имат общи приоритети и общи политики. Сега да го търсят, а не след изборите", каза държавният глава. 

Президентът за пореден път отговори на нападките, че има модел "Радев": "Няма такъв модел "Радев". Има модел, наречен Конституция на България, която много ясно казва, че когато партиите не могат да излъчат правителство, президентът е длъжен да го направи по Конституция. Президентът не упражнява еднолична власт и неговите служебни правителства не рушат парламентаризма. Единственото нещо, което може да разруши парламентаризма, това са самите партии. Призовавам ги да не продължават да го правят. Те упорито и сами искат да разрушат парламентаризма", заяви държавният глава Румен Радев. 

Отлагането на датата за присъединяването към Шенген не е плесница за България и Румъния, каза още пред „Дарик радио“ президентът Румен Радев.

Това беше плесница срещу ясно определените европейски правила, принципи и критерии за приемане в Шенгенското пространство. България и Румъния са изпълнили всички технически критерии за влизане в това Шенгенско пространство и аз няколко пъти, извън дневния ред на Европейски съвет, агресивно взимах думата и настоявах страните, които се колебаят, да изложат ясно на масата какви са техните критерии, посочи президентът.

В края на краищата – какво още трябва да се направи и как да се регламентира, защото го няма регламентирано. То е извън обхвата на критериите за приемане в Шенгенското пространство. И на тези съвети настава конфузия. И точно поради тази настойчивост, страните, които се колебаят да представят ясни аргументи и на базата на какви европейски документи те ги поставят на масата, това нямаше как да се случи, добави държавният глава. 

По думите му, това е причината поддръжниците за присъединяване на България и Румъния към Шенген да се увеличават непрекъснато, а колебаещите се да намаляват.

Имаме отношения с две страни – Австрия и Нидерландия. Обществото там трябва да бъде убедено, че България и Румъния охраняват надеждно външните граници на Европейския съюз (ЕС), посочи Радев. Той заяви, че опазването на границите трябва да бъде ангажимент на целия ЕС, а не България да се справя сама. Няколко проверки през последните месеци доказаха, че България е достатъчно отговорна и надеждна при охраняването на границите и при опазване на информацията, посочи още Радев.

Губим от факта, че няма да има парламент, отново. А ни очакват важни закони, които така и не успя да приеме този парламент, които са важни за интеграцията ни в Европа, за Шенген. Наистина ни дели един закон и ще бъде жалко, ако това не стане факт, коментира държавният глава.

Жалко за всички тези усилия на служебното правителство, мои лични включително. Ние за първи път от 11 години да получим признание от всички европейски институции, от нашите европейски партньори, с вече определена ясна дата – целта е октомври тази година. Остава съвсем малко да се свърши. Аз вярвам, че в рамките на следващите месеци ще бъдат извървени тези стъпки, добави още президентът Румен Радев.

България постигна това, което никоя държава не успя да постигне – пълна диверсификация на доставките на природен газ, заяви пред „Дарик радио“ държавният глава. Дали някой си е представял, че България ще успее да направи това, което нито една държава не успя и Европейската комисия не успя – да постигне диверсификация по начин, по който окончателно решаваме нашите проблеми за десетилетия напред по отношение на газа. Имаме договор за 1 млрд. куб. м. от Азербайджан, удвои се капацитетът за терминала в Александруполис и подписахме споразумение с Турция, припомни Радев.

Нямаше плашила в енергетиката, имаше истинска разразила се криза – имахме спрени доставки, прекратен договор за тръбния газ от Русия, никакви договори за нови доставки, никакви търгове, никакви слотове. Пълна безизходица, посочи президентът. По думите му служебното правителство е успяло да направи онова, което са обещавали други партии преди това - че като дойдат на власт ще организират десетгодишни търгове, ще постигнат диверсификация, намаляване на цените. Но това вече е факт. Сега е лесно да се говори, но тогава беше изключително натоварена денонощна работа на министрите и на правителството, коментира Радев.

Той посочи, че един от митовете, който се насажда в обществото е, че след подписването на договора с турската енергийна компания „Боташ“, България е попаднала отново под руска зависимост. И как като сключим този договор по тръбата ще потече Путин и ще дойде при нас. Това са митовете. Истината ,е че това е договор не за покупка на газ, а за резервиране на капацитет, обясни Румен Радев.

Той добави, че заедно с президента на Турция Реджеп Ердоган са обсъдили географското положение на двете държави. Ние заедно имаме отговорност към нашите европейски партньори и съюзници да гарантираме и за тях стабилност на доставките и диверсификация, посочи Радев.

България и Турция са на пътя между Азия и Европа. Когато Путин затвори границите за търговския поток от Далечния изток към Европа, целият наземен поток минава през нас. И натовареността на нашите пунктове расте. Предложих на президента Ердоган да увеличим максимално капацитета на тези пунктове, добави Румен Радев.

По думите му, само в рамките на няколко месеца ролята на България на Балканите и в Европейския съюз се е повишила изключително много. Енергетиката е основата на икономиката. Тя дава устойчивост в бъдеще, добави Радев.България предложи на Гърция да изградим Бургас- Александруполис, но в обратна посока от Александруполис към Бургас, да осигурим диверсификация на доставките на суров петрол от цял свят, не само към българската рафинерия, но и към другите държави в Черноморския регион. Това е ключов проект и ние заедно с Гърция ще го направим, добави Румен Радев. 

България вече се превръща във фактор и генератор на идеи по проекти, които надхвърлят нашия регион, каза още държавният глава. 

Източник: Дарик радио, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Няма пример по света за държавен глава, турен от ЦРУ, който да не е тъп

    21 Яну 2023 12:43ч.

    Ние не правим изключение

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петков

    21 Яну 2023 13:26ч.

    Няма и държавен глава, клел се във вярност към СССР, БКП и Варшавския договор... Ние сме изключение!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Краят на американската система в европа ще бъде житейска трагедия за девойки като теб

    21 Яну 2023 13:45ч.

    Животът ви ще изгуби смисъл, пък и продължителност ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Служил на Народната република България

    21 Яну 2023 14:08ч.

    Господин Петков, изглежда че не сте служил в БНА, в която клетва за вярност се даваше към НР България и към българския народ. Именно затова, не само президентът Румен Радев е военен клетвопрестъпник, а и той, както и хилядите български офицери и сержантския състав, които начело с военен клетвопрестъпник №1 - армейски генерал Добри Джуров - проспаха в казармите КОНСТИТУЦИОННИЯ ПРЕВРАТ НА "КРЪГЛАТА МАСА" от януари-април 1990 г. В началото на 1990 г. анти-комунистите от БКП (върхушката на бъдещото БСП), заедно с анти-комунистите от СДС, си присвоиха ролята и правомощията на Велико народно събрание и промениха Конституцията на НР България, като по същество отмениха народния вот, даден на РЕФЕРЕНДУМ през 1971 г. за СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ХАРАКТЕР НА НР БЪЛГАРИЯ. По-късно, превратаджийте промениха герба и името на българската държава, която ПРЕСТАНА ДА Е НАРОДНА, а Конституцията от лятото на 1990 г. стана капиталистическа държава, в която властта произтича от народа, НО НЕ ПРИНАДЛЕЖИ НА НАРОДА!!!! Румен Радев, заедно с другите клетвопрестъпници от БНА е спал до жена си или във военното си поделение по време на КОНСТИТУЦИОННИЯ ПРЕВРАТ НА КРЪГЛАТА МАСА срещу социалистическата държава и срещу властта принадлежаща на българския народ, чрез ръководната роля на БКП във властта, с което стана клетвопресъпник като Добри Джуров. ВЕДНЪЖ КЛЕТВОПРЕСТЪПНИК - ВИНАГИ КЛЕТВОПРЕСТЪПНИК. Ние, които сме служили на НР България, се заклевахме във вярна служба на българския народ и на социалистическата си родина НР България, а не във вярност на СССР, БКП и Варшавския договор. БКП беше единствено челен отряд от на българската работническа класа от 1 050 000 комунисти (и опортюнисти-антикомунисти), който имаше ръководна роля, която беше предадена на новосъздадените капиталисти измежду анти-комунистите на новосъздадената на 04.04.1990 г. БСП и измежду антикомунистите от СДС, пръкнала се по идея на антикомунистите-опортюнисти от БКП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Петков 21 Яну 2023 13:26ч.

    21 Яну 2023 17:10ч.

    Г-не, намали гледането на кабеларки! Никой и никога в НАРОДНАТА Република не се е клел във вярност на Варшавския договор..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Служил на Народната република България

    21 Яну 2023 17:18ч.

    Поздравления!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петков

    21 Яну 2023 20:21ч.

    Ех, мили мои клоунчета:)) Наистина не знаете как се ставаше офицер от БНА преди 89та:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    21 Яну 2023 13:21ч.

    Как хубаво са го написали в уикито: "Жан Виденов е последният български политик...".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отровната дъвка "Шенген"

    21 Яну 2023 13:32ч.

    Докато не се промени споразумението от Дъблин за емигрантите нахлуващи в ЕС, което постановява, че първата държава, в която стъпва емигрантът става негова бъдеща родина - дойна майка - каква е ползата за държавата България от приемането й в Шенгенското пространство? - Никаква полза на българските граждани, освен да не чакат с часове на българо-гръцката граниза, но само за онези, които имат пари да отидат в Гърция. Другата полза е само за тираджийските фирми - да не им чакат стоките, - но и без България и Румъния да са в Шенген, на Дунав мост в Русе опашките са факт. За България остава задължението в Шенген да стопанисва, обгрижва, дава гражданство и да претопява българския народ с навлеците-емигранти от Африка и от Азия. Така ще бъде спасена Централна и Западна Европа, за сметка на България. Следователно, Нидерландия (по някакви си нейни причини) ни прави услуга, но Радев е силно инструктиран да се напъва яко за отровния за България Шенген.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    21 Яну 2023 13:41ч.

    тираджиите са свързани с едни канали "шефовете им", както и други транспортни фирми. подобни транспортни канали в нормалните държави са под строг държавен контрол. обикновено в "демокрациите" се съгласуват с началниците на подобни дейности, трети страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    21 Яну 2023 15:43ч.

    kaлоян методиев регото ( кунилунгус ) допобърка госпожатъ голямътъ Лъжкина която ръси диовтии нъ поръзии:моделът Радев е последнътъ фъшкия ,която Биовлицата пльокна на политическътъ ливадъ ( разгонено животно зъ връзвъне)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    21 Яну 2023 16:12ч.

    Тоя, ако имаше капчица офицерска чест, отдавна да си бе теглил куршума! Но той няма, той е нищожна, продажна душица, здраво обвързана със задокеанските си кукловоди. Както и Корнела, която извади змията от чувала, връчен й от козяците, и я пусна на политическата сцена. Както и Тиквата, който предложи неизбираемата и проста Цецка Ц. за президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Измекяр или измекярин

    21 Яну 2023 17:04ч.

    Измекяр или измекярин (от арабски език през турското hizmetkâr) е остаряла дума от турски произход, която означава слуга, ратай, наемник. слуга, подлога, човек без достойнство

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи