Президентът: Не е нормално парламент с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията

Президентът: Не е нормално парламент с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията

България и Сърбия трябва да работят заедно и в това е залогът за нашите икономически успехи и за успешната европейска интеграция на Сърбия, подчерта президентът Румен Радев след разговор със сръбския си колега Александър Вучич в Ниш

Притеснително е, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие изобщо посяга на Конституцията. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ниш, Сърбия, където участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS).

По думите на държавния глава има критично важни въпроси, върху които парламентът следва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван и оправдание за необходимостта от съществуване на управляващата коалиция. Президентът е категоричен, че няма как да внесе свои предложения за промени в основния закон, предвид рекордно ниското обществено доверие в настоящото Народно събрание.

В отговор на въпрос за перспективите на България за скорошно членство в Шенген, президентът посочи, че от интервю на министъра на вътрешните работи на Австрия става ясно, че има вероятност България да стане част от т. нар. „въздушен Шенген“ и да бъдат отворени въздушните граници. „Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет, че сме в Шенген – за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници“, подчерта държавният глава и добави, че условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя за членство са трудно приемливи за България.

Помолен за коментар за отхвърленото от парламента вето върху предоставянето на бронирана техника на Украйна, Румен Радев посочи, че българските народни представители трябва да осъзнаят, че отговорността им е най-вече към българските граждани, тяхната сигурност и качеството им на живот, а не към други държави.

„Недоразумения като арестуването на книги няма да способстват за европейския път на Сърбия“, заяви още в отговор на въпрос президентът Румен Радев който днес проведе разговор със сръбския си колега Александър Вучич, акцент на който беше и българското национално малцинство в Сърбия преди церемонията по откриване на газопровода България-Сърбия. Българският държавен глава изтъкна, че за него този въпрос е от ключово значение и припомни съвместните посещения с президента Вучич в Димитровград с цел да бъдат идентифицирани и решени проблемите на българите там. Румен Радев посочи, че е получил уверение от сръбския президент, че въпроси като този със задържаните на границата български книги, ще бъдат решени. „Трябва да работим заедно и само това е залогът за нашите икономически успехи и за успешната интеграция на Сърбия“, заяви президентът като подчерта значението на това представителите на българското национално малцинство в Сърбия да имат препитание в своя роден край, да имат свободата да се заявяват като българи, да съхраняват своята национална идентичност, духовност, език, култура и България е готова да работи със Сърбия за намирането на ефективни решения в тази насока.

 

 

Коментари

 • Георги

  10 Дек 2023 13:06ч.

  Нормално е, нормално е, след като 70% ги мързи да отидат до урните за половин час и не си дават сметка в какво могат да ги забъркат баш мераклиите за властта (половината хванати за топките по Магнитски, другата половина - директно назначени и доказали се вече 167 пъти какво смятат да правят). Всичко е точно! Г-н Пеевски и г-н Борисов заслужиха властта си на 100% (това съвсем сериозно) и сега могат да правят всичко, включително да променят Конституцията. А Радев не знаеше ли кого пуска в кошарата с първото служебно правителство? Ако е толкова недосетлив, значи е наивен и глупав. Аз се сетих без да имам на подчинение служби и дузина съветници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 70% ги мързи да отидат до урните

  10 Дек 2023 13:52ч.

  Недей да бъркаш мързела с погнусата, наивнико.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  10 Дек 2023 13:54ч.

  Не е нормално командващ ВВС и Президент да намери за министри 3/4 идиоти от толкова много честни хора в България !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Дек 2023 14:06ч.

  Вие май забравихте, че Кирето беше посочен от Байдън в едно изказване в което беше посочил и Радев! Забравихте ли, как Радев говореше за действията на България в СИНЕРГИЯ със САЩ ! Няма нищо случайно в действията на Радев! Даже допускам, че той го играе "Доброто ченге", защото американците са много хитри и когато тези се провалят с гръм и трясък и бъдат изхвърлени, като употребяван презерватив, на тяхно място ще дойдат "добрите"! Така, каквито и да избираме, винаги избираме техните хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Урните ни в Пентагона, курните.

  10 Дек 2023 15:08ч.

  Заробени сме и за дълго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Матриял

  10 Дек 2023 15:14ч.

  Да, прав е президентът за Конституцията и по други важни въпроси. Но как да му вярвам след като е поел по пътя на копринката и веднъж не опроверга това , как когато той доведе шмекерите . И защо да гласувам , след като изборите се опорочават с машините или преправят в избирателните секции ? Всичко във външната и вътрешната политика е предрешено на първо място от крадците и слагачите в управлението и съгласувано с посолствотО . Не искам да ме смятат за пълен идиот и да ми дават роля МАТРИАЛ в техния сценарий ! За това съм аполитичен и не гласувам. Опровергайте ме !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги

  10 Дек 2023 15:36ч.

  100% съгласен с постовете под моя. Радев е приготвен точно за това - класическа полит технология. Да не забравяме как не спря Гешев в славното начало. Само дето не съм наивник: Ако не ги мързеше щяха да ходят и да пускат, че не харесват никой. Или например за Възраждане, докато ги докараме до 35-40% и после стоп и за новия "популист", който е с 2-3%. Разделяй и владей в обратната посока. Седенето на мързеливите задници нищо не променя. Политическата система е замислена така. И 90% да не гласуват медиите ще неглижират това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободен

  10 Дек 2023 18:34ч.

  Радев ни ги НАТРЕСЕ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • трудно приемливи за България

  10 Дек 2023 13:37ч.

  Едно от трудно приемливите условия към България е да приемем афганистанци и сирийци, които се намират в Западна Европа и които преди години Меркел покани, а сега търсят начини да се отърват от тях, след зачестилите престъпления в Западна Европа. Това си е чисто изнудване, което безродниците от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС вероятно ще приемат, след като Надежда Йорданова от ПП-ДБ подскачаше радостно пред БНТ в обедната новинарска емисия, за разлика от Радев, който не е съгласен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спящата красавица

  10 Дек 2023 15:24ч.

  ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДОГОВОРКА , ОТ КОЯТО НИЕ И ДЕЦАТА НИ ЩЕ СМЕ ПОТЪРПЕВШИ. Бежанците от Западна Европа да бъдат прехвърлени в България за сметка на членството ни в Шенген. Всички циркове на управляващите са поредната димна завеса за да ни отвлекат вниманието и да ни изиграят с ново предателство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма нито едно полезно за България и българите управленско решение или действие, което да се е случило в жълтопаветна София след десети ноември 1989 г.

  10 Дек 2023 13:58ч.

  Нито едно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Дек 2023 14:19ч.

  Това без всякъкво съмнение е точно така! България след 1989 г. непрекъснато е разграждана и унизявана! Всички правителства с малки изключения (правителството на Жан Виденов) са дейсвали под външна диктовка и във външна угода! Който не е бил съгласен с диктата от вън, веднага са му скроявали шапката! ( пример-Иван Костов, който не искаше да унищожи изключителните и неотразими ракетни комплекси СС-23 (предшествениците на днешните Искандери) от които трепереха Турция и Гърция беше свален, чрез мадридския комарджия, който по-късно унищожи цялата ни армия, 4-те блока на АЕЦ Козлодуй, разпродаде на безценица БТК и куп други обекти)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bad Face

  10 Дек 2023 14:00ч.

  Когато Парламента е съставен основно от ПОЛИТИЧЕСКИ ШАРЛАТАНИ, всичко е ВЪЗМОЖНО. При тях чувствата за срам, достойнство, респект, уважение ... са хирургически отстранени. В България всичко е възможно!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ***///

  10 Дек 2023 14:03ч.

  Всеки народ си заслужама съдбата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Параламента на Парапета

  10 Дек 2023 14:06ч.

  Може би има смисъл да се въведе и минимален праг на легитимност на парламента така както има праг за влизане в парламента. Падне ли общественото доверие под 10% (по-скоро под 25%), разпуска се или поне силно му се орязват правомощията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При нищожна средна класа (буржоазия) няма как

  10 Дек 2023 14:34ч.

  легитимността да е вързана с представителност. Нужна е буржоазна революция за това, досега винаги е ставала така, по мирен или не дотам мирен начин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манталитета ни не е подходящ за формиране на буржоазен слой с достатъчен обем, за да има политическа тежест

  10 Дек 2023 14:57ч.

  Освен това, докато сме в ЕС и НАТО, докато САЩ и лакеите им от основните европедерастки страни се бъркат надълбоко във вътрешните ни работи те няма да допуснат формирането на национален отговорен елит. Можем да имаме само психопати като Лена, Кирчо, Кокорчо, Терзиев и всякакви такива педерасти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мина

  10 Дек 2023 15:29ч.

  Всички псевдополитици трябва да бъдат изчагъртани , защото между тях и народа няма никаква куролация и те просто ще ни изчезнат в името на европейските ценности и евроатлантическата ни ориентация. Отивам да повърна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гади ми се и на мен

  10 Дек 2023 15:55ч.

  Аз също мощно и шумно повръщам върху главите на всякаква продажна и родоотстъпническа измет сред политиците, и особено когато някое заблудено псе на статуквото започне да ме укорява, че съм отишъл за гъби и не съм гласувал за поредната назначена случайна отрепка-еднодневка, тръгнала да гради кариера на гърба на евтиния к*рвенски политически пърформанс, в който се трупат всякакви заблудени претенденти да оправят още по-заблудените овце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нява да припомням, че същото това излезе в тоя форум като тъдявашно разсъждение на форумец относно елементарната липса на легитимност на тоя неизбиран от хора парламент да пипа конституцията

  10 Дек 2023 16:02ч.

  Апропо, и на п-Резидента, и на всякакви използвани презервативи от партиите трябва из форумите като на първолаци да им подсказваш какво да говорят (защото очевидно омаяни от немъчените си пари много бързо забравят липсата на всякаква политическа легитимност на властта си) - дотолкова са празни, безидейни и омаяни от гмо-шаранщина и всякакви евроамероатлантически политтехнологии по затъпяване и лапане на мухи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • евро-гей

  10 Дек 2023 16:10ч.

  Радев се оказа твърде нерешителен и страхлив за поста си. Сега нещата отиват към логичния си край, скоро го чака импийчмент. А можеше да ни спаси от това което става!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Единственото решение

  10 Дек 2023 16:31ч.

  Е трите партии в опозиция, да прекратят участието си в народното събрание и да предизвикат нови избори. А мотивите са твърде много, като се започне от няколко поредни фалшификации на изборите, незаконосъобразно участие на турските граждани, предателските уж европейски решения. Време е за действие, стига вече празни приказки. Корнелия, Костадин и Тодор, какво чакате! Вие сте достатъчно богати, не са ви необходими заплати на народни представители. Престанете да крепите това пагубно управление, доведено ни от този слуга на Тъмни и съмнителни организации.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българите най-нещастните в ЕС

  10 Дек 2023 16:33ч.

  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Quality_of_life_indicators_-_overall_experience_of_life

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  10 Дек 2023 17:54ч.

  КОЙ е Делян Пеевски? https://www.youtube.com/watch?v=FxfP7c1J4dU ИСТОРИЯТА НА БОЙКО БОРИСОВ https://www.youtube.com/watch?v=j5zOrVDTN3Q

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво,

  10 Дек 2023 18:45ч.

  БСП, Възраждане и ИТН да се откажат от парламента?? Вие имате ли акъл, или обратното, имате, но не е за народни интереси, а именно за тези, които искат падане на държавата изцяло под вашата лична власт и от тук и на властта на запада! Както и че Радев не трябвало да говори неща, които не изнасят на външните ви господари, защото били "вредни" - вредни са, но за вашите господари, а за българския народ са необходими. Точно такива нагаждачи на външни господари, неизбрани от болшинството българи, ще закопаят страната за окончателното и затриване като държава,..И имате нахалството да парадирате с това и писмено!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва

  10 Дек 2023 18:51ч.

  да напускат парламента при гласуване, за да няма болшинство за приемане на противобългарски решения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се приеме

  10 Дек 2023 19:10ч.

  закон за задължително гласуване на всички българи, живеещи в България, имащи право на глас, с изключение на лежащо болните и живеещите в чужбина, като за последните да се помисли и прецени много добре, необходимо ли е създаване на изборни органи в чужбина въобще за хора, които са напуснали страната окончателно. Който е патриот, да вземе самолета и дойде тук да гласува, тъкмо ще посети и роднините.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  10 Дек 2023 19:18ч.

  Прав е Президента, за решения, касаещи статута на Народното събрание, да се приеме закон за задължително гласуване на най-малко две трети от състава на депутатите, а не на обикновено мнозинство от присъстващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въобще

  10 Дек 2023 19:24ч.

  всички важни закони, касаещи съществуването на България трябва да се приемат така, а не с обикновено мнозинство от непълния брой присъстващи депутати, като тези закони да се упоменат по списък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 16,31

  10 Дек 2023 19:40ч.

  А няма ли НС да се попълни със следващите, приети в изборните списъци и да стане от трън та на глог?? Трябва този въпрос добре да се обмисли от опозицията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До 13,52

  10 Дек 2023 19:46ч.

  Това не е точно погнуса, а повече безхаберие и безотговорност. Човек, ако смята, че нещо не е правилно и противозаконно, ако е патриот наистина, не трябва да си трае, а да се бори за правото в случая като гласува, защото само така може да изрази отношението си. Най-лесно е да се оправдава с такива оправдания.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  10 Дек 2023 20:52ч.

  Това е все едно един свинар ( не по професия ) да се изцепи, че БАН примерно не му вдъхвала доверие. Този селяк надмина родата си - за срам на всички останали българи. Като му види човек остриганата мутра, веднага разбира, че самата му физиономия му пречи да мисли. Той рецитира наизустени клишета - още от посещението на Папата, той рецитира. Безмозъчен тулуп, какво друго,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Президентите на България, Сърбия и Азербайджан откриха газопровода на ... Херо Мустафа

  10 Дек 2023 21:51ч.

  Която още с идването си през 2019 г. в лекция пред Атлантическия Клуб, зададе газово-енергийният тренд на България, планиран от газово-олигархичния кръг на САЩ (по Майкъл Хъдсън 30 март 2022 г. за Трите олигархични лобита на САЩ ... https://glasove.com/komentari/maykal-hadsan-voynata-v-ukrayna-beshe-provokirana-ot-tri-lobita-na-oligarhichniya-kapital-v-sasht ..) ................... с ядното твърдение: Херо Мустафа - БАЛКАНСКИ ПОТОК Е ПРОСТО ТРАНЗИТНА ТРЪБА. Американският посланик препоръча на правителството да се фокусира върху реалната диверсификация на източниците на газ. ............ Публикувано на 29.11.2019 г. ето тук .... https://www.economic.bg/bg/a/view/amerikanskiyat-poslanik-balkanski-potok-e-prosto-tranzitna-traba-111565

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Херо Мустафа: Нашата споделена цел е България да се превърне в истински газов хъб ... :)

  10 Дек 2023 21:56ч.

  „Нашата споделена цел е България да се превърне в истински газов разпределителен център и основен източник на енергийна сигурност в региона“. „Хъбът ще спечели значително, ако има повече източници на газ. Затова НЕКА ИЗГРАДИМ (!) ВРЪЗКИ със СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ – на север към Румъния и в северозападна посока към Сърбия, през Балканите, Унгария и Австрия", разпореди се посланика на САЩ и продължи ....... „Ще продължа да следя внимателно строителните работи през идните седмици и месеци. Интерконекторът с Гърция и терминалът в Александруполис заедно ще отворят пътя за МАЩАБЕН ВНОС на втечнен природен газ, като в крайна сметка въведат реална (!) конкуренция на българския газов пазар и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 50% Булгаргаз, 50% ИНГ банк за 62 км газопровод Н.Искър - Калотина

  10 Дек 2023 22:04ч.

  Преди да си тръгне НП Херо Мустафа - тръгна газовата връзка с Гърция, а дни преди да отлети, направиха първа копка на 01.02.23 г. за газовата връзка със Сърбия. За 62 км газопровод от Нови Искър до границата близо 200 млн.лв. – от тях към 50 млн.евро кредит от ИНГ банк, 28 млн.евро грант ЕС предоставен на Булгаргаз плюс още 40 млн. лв. дадени от Булгаргаз . ....... "Ако България иска да стане енергиен център, изключително важно е тя да реформира собствения си вътрешен газов пазар, гарантирайки справедлив, недискриминационен и прозрачен пазар, което е ключова предпоставка за диверсификацията“, каза още Херо Мустафа по време на днешното си слово пред Атлантическия клуб през 2019 г. ... Ами към днешна дата Херо Мустафа направо преизпълни задачите си за стратегическия интерес на САЩ! .... Каква диверсификация, какви интереси на България, Сърбия и все остальная, без думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • doro

  10 Дек 2023 22:27ч.

  Тук става като в Украйна 2014г. Парламента не се интересува от насторнията на гражданите. И какво последва - Русия идва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  10 Дек 2023 22:44ч.

  За да се пипа Конституцията не е ли задължително да се свика велико народно събрание? Не че ще е особено велико ама все пак мисля че такъв е редът?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Дек 2023 8:08ч.

  Само когато променят основните принципи на държавата и управлението й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  11 Дек 2023 8:06ч.

  А кое е нормалното, летец да се изръси в политиката с готова Конституция в джоба? И с правен съветник от Отворено общество?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи