Президентът наложи вето върху измененията на Закона за съдебната власт

Президентът наложи вето върху измененията на Закона за съдебната власт

Президентът Румен Радев подписа днес указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет. 

Президентът Радев подчертава в мотивите си, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността. Напротив, внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт. 

Президентът подчертава, че първата процедура по определяне на съдия, който да изпълнява функциите на прокурор, не е приключила с назначение във Върховна касационна прокуратура и оспореният закон не дава ясен отговор доколко въвеждането на нова система за подбор няма да забави допълнително този процес. Това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния ѝ Годишен доклад относно върховенството на закона. 

С връщането за ново обсъждане на този закон държавният глава дава възможност на народните представители да не допуснат възпрепятстването за дълъг период от време на конкретното приложение на новосъздадения механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. 

Пълния текст на мотивите може да видите тук.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • жорката

    01 Авг 2023 15:55ч.

    ха, ха... пак Радев изработи сглобката. От днес те са във ваканция и ще трябва по спешност да си прекратят почивката на морето или на екзотични океански острови за да свалят ветото. Ужаст някаква. А май ще имва и вето върду друг закон ако съдим от съседната тема: Депутат от ПП-ДБ: Защо Радев бави закона за домашното насилие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    01 Авг 2023 16:20ч.

    Мотивите на Радев са доста "алабала". Или са засегнати някои негови неявни интереси, или просто иска да пречи. Опасявам се, че е второто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    01 Авг 2023 17:02ч.

    Засегнати неявни интереси звучи като имам да кажа нещо, но незнам какво точно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо ще свърши

    01 Авг 2023 18:06ч.

    Много зле. Можеше да го дава прикрит рубладжия, ама някой го излъга да се прави на открит рубладжия. Няма да се учудя ако ското не почнат да го замерят с копейки по улиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реадеф

    01 Авг 2023 21:07ч.

    Тези бандюги се събират извънредно, за да гласуват нови промени за домашно насилие. Пак промени, които няма да работата. Насилието е срещу личността е правилната гормулировка, а не домашното насилие. Стига вече с тези врътки и угаждане на Европата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре

    01 Авг 2023 21:23ч.

    че остана Радев да защитава народните интереси, иначе тези майкопродавци ще затрият страната за нула време...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До 18,07

    01 Авг 2023 21:26ч.

    Оня с ножчето да не би в къщата си да наряза момичето?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха,ха,ха

    01 Авг 2023 22:24ч.

    Скоро ще имаме вето на служебните правителства и наш Мунчо ще се произнася само в новогодишните обръщения и на някои празник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи