Президентът на Швейцария потвърди отказа на страната да разреши реекспорт на оръжия за Украйна

Президентът на Швейцария потвърди отказа на страната да разреши реекспорт на оръжия за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц посреща швейцарския президент Ален Берсе в Берлин. Снимка: АП

Президентът на Швейцария Ален Берсе отново потвърди отказа на страната да позволи на купувачи на швейцарско въоръжение и боеприпаси да ги предоставят на Украйна – позиция, която предизвиква критики от страна на Германия и други западни държави, предаде ДПА.

След среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин вчера Берсе обоснова позиция си с неутралитета на своята страна, която не е членка на Европейския съюз или НАТО. "Не можете да искате от нас да нарушим собствените си закони", заяви той.

Законите за швейцарския неутралитет постановяват, че правителството няма право да предоставя военна подкрепа на която и да било страна в конфликт, обясни той. Всяка страна, купила военни материали в Швейцария, поема задължение да не ги прехвърля на воюващи страни.

Дискусиите по въпроса обаче са жизненоважни и те в момента текат и в Швейцария, каза още Берсе. "Важно е да следваме правилата и да ги адаптираме, ако се наложи", добави швейцарският президент.

Както правителството, така и парламентът отказват да променят позицията си относно реекспорта на швейцарски оръжия и наскоро отхвърлиха искане на Берлин да позволят да бъдат предоставени на Украйна боеприпаси за танкове "Гепард", закупени в Швейцария.

Швейцарското правителство досега е отказало искания да разреши реекспорт, отправени от Германия, Дания и Испания, и заяви, че няма да отмени закона.

Шолц каза, че германското правителство следи "изключително оживения дебат" в Швейцария много внимателно.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • "Неутралитет" - твърде силно казано

    19 Апр 2023 9:39ч.

    Ако Швейцария още бива използвана като трезор за злато и подобни неща на временните богаташи и контрольори на земята, то е логично собствениците да не искат земята на банките да бъде третирана като например цивилните сгради и население (жени и деца) на Дрезден и други такива разрушени и изпечени територии и хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Апр 2023 10:45ч.

    Евала на управляващите в Швейцария. Едва ли натискът върху тях е по-малък, отколкото върху милата ни родина. Но нашето правителство кляка превантивно :) , даже не чака да го натиснат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Парите са по-ценни от човешкия живот, като в случая спасява и немалко човешки животи!

    19 Апр 2023 12:12ч.

    Преведено от дипломатичен език - това означава решението на алпийската държава. Позитивът е, че покрай материалния интерес - като "меката" на световните спестявания, ще се спасят и немалко човешки животи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    19 Апр 2023 13:59ч.

    "Дискусиите по въпроса обаче са жизненоважни и те в момента текат и в Швейцария, каза още Берсе. "Важно е да следваме правилата и да ги адаптираме, ако се наложи" - накрая ще екажат, че се е наложило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • непонятно и несъответстващо

    19 Апр 2023 14:05ч.

    защо лафчо подава ръчичка по този смешен начин? Има се за херцогиня от 17 век ли, що? И това кръчмарско хилене! Само аналлена го конкурира по безнадеждна неадекватност. Декада на падението на германския набор псевдополитици. Плеяда от бездарници. Като се има предвид колко сериозни хора ръководят едрия бизнес, а на върха на държавата ... - такова недоразумение !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птибурдуков

    19 Апр 2023 15:31ч.

    Добър въпрос. Ето някои догадки по темата: https://metro.co.uk/2018/02/08/freemasons-definitely-do-have-a-secret-handshake-but-they-wont-tell-us-what-it-is-7295849/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всяка крушка

    19 Апр 2023 14:15ч.

    си има опашка, известно е, какъв е бил дядо му през Втората световна война. Гените не са за подценяване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи