Президентът на Швейцария изключи възможността за реекспорт на оръжия за Украйна

Президентът на Швейцария изключи възможността за реекспорт на оръжия за Украйна

Швейцария не възнамерява, по силата на своя неутралитет, да разреши реекспорта на швейцарски оръжия, доставени на Германия и Испания, в Украйна. Позицията на Берн беше потвърдена вчера в интервю за телевизионната компания RTS на президента Ален Берсет, съобщава ТАСС.

На въпрос дали швейцарското правителство е готово да позволи на Германия и Испания да реекспортират швейцарски оръжия за Киев, Берсет каза: "Ние отдавна заемаме стабилна позиция. Швейцария е неутрална държава. Това е страна по Женевската конвенция, която участва в преговорния процес, държава, която не изнася оръжия в конфликтни зони". Той обясни, че Берн е доставял оръжия "на страни като Испания и Германия с ясни правила за нереекспорт".

През ноември миналата година швейцарското правителство отхвърли искането на Германия да разреши реекспорта на боеприпаси за самоходни зенитни оръдия Gepard в Украйна. Не получи разрешение за реекспорт и Испания, припомня ТАСС. Испанската министърка на отбраната Маргарита Роблес каза на 10 януари, говорейки пред испанските посланици, че Швейцария не разрешава изпращането на някои военни материали от Испания в Украйна, а доставката им изисква съгласието на страната производител.

Същевременно Швейцария, въпреки неутралния си статут, подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия, обявени във връзка със специалната военна операция на Руската федерация в Украйна, отбелязва ТАСС. Руското правителство одобри през март 2022 г. списък на чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия, нейните компании и граждани. Конфедерация Швейцария е включена в този списък, добавя агенцията.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Чест им прави

  18 Яну 2023 10:39ч.

  независимо от подбудите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • интересно

  18 Яну 2023 14:38ч.

  Путин купил и Швейцария . Кога да очакваме оставката на президента след гневна тирада на Зеленски . А оставка на правителството , кога ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи