Президентът на ОАЕ и саудитският престолонаследник са посредничели за освобождаването на Бритни Грайнър

Президентът на ОАЕ и саудитският престолонаследник са посредничели за освобождаването на Бритни Грайнър

Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са ръководили посредническите усилия, благодарение на които беше освободена американската баскетболна звезда Бритни Грайнър при размяната на затворници с Русия, се казва в разпространено днес съвместно изявление на ОАЕ и Саудитска Арабия, цитирано от Ройтерс.

Грайнър е пристигнала от Москва в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби на борда на частен самолет след нейното освобождаване от руските власти, се казва в изявлението, докато руският гражданин Виктор Бут, бивш търговец на оръжие, е пристигнал с друг частен самолет от Вашингтон след като е бил освободен от американските власти.

„Успешните посреднически усилия отразяват силните връзки на приятелство, които двете страни имат със Съединените щати и Русия, и важната роля, изиграна от ръководствата на двете братски държави за укрепване на диалога между всички страни“, се казва в изявлението на арабски език.

Саудитска Арабия спечели дипломатическа победа и през септември, осигурявайки свободата на чуждестранни бойци, пленени в Украйна.

Традиционните съюзници на САЩ Саудитска Арабия и ОАЕ са членове на алианса на производителите на петрол ОПЕК+, който включва и Русия, и те устояха на натиска на Запада за помощ при поставянето на Москва в изолация заради инвазията в Украйна.

Посредничеството отразява усилията да се покаже, че техните връзки с Русия са от полза за Вашингтон, който обвини страните производители на петрол от района на Персийския залив, че застават на страната на Русия, когато ОПЕК+ се съгласи през октомври да съкрати нивата на добив на петрол въпреки възраженията на Съединените щати.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Мъдю К.

    08 Дек 2022 21:59ч.

    Току що гледах в Белия дом как жената на тази баскетболистка благодари лично на дядо Байдън за освобождаването на половинката и от Русия. Беше голям цирк и хората явно трябва да свикват, че LGTBQ+ са по-важни от нас и заслужават особена защита. Ай сиктир им на демокрацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То много отдавна не е демокрация, а колективна девиация

    09 Дек 2022 5:48ч.

    Дълго има да се пишат дисертации за организираното умопобъркване на цели народи, което сега се документира детайлно за поколенията. Ако оцелеем де, че може душевната болест на т.нар. Западна "цивилизация" да се окаже "Великият филтър" за човечеството.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос на гледна точка

    08 Дек 2022 22:23ч.

    Може да са посредничили за Грайнър, а може и за Бут. Те си знаят най-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А Грайнър може и да не е искал/а да я/ го освобождават

    09 Дек 2022 8:24ч.

    Кой знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи