Президентът на Израел: Антисемитският ракурс се разраства и сред демократичния Запад

Президентът на Израел: Антисемитският ракурс се разраства и сред демократичния Запад

Обръщение към евродепутатите на израелския президент Исак Херцог, 26 януари 2023 г.Снимка: Европейски парламент

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът на Израел Исак Херцог заяви, че няма да остави без отговор разпространявания от Иран антисемитизъм. Той говори пред евродепутатите по повод международния ден на Холокоста. "Антисемитският ракурс се разраства и сред демократичния запад, отричането на Холокоста още съществува", каза още той.

"Антисемитизмът е активен и във виртуалните платформи, разпространява се в рекордни срокове, а ужасяващите туитове наистина убиват. Трябва да откриете пандемията на антисемитизма и да се борите с нея на всяка цена", каза Херцог. По-рано на съвместен брифинг с председателката на Европарламента Роберта Мецола той подчерта, че иранският режим не само публично призовава за унищожаването на Израел, но и убива своите граждани, които се борят за свобода:

"Докато Иран продължава да разпространява омраза, оръжия и терор по целия свят, в т.ч. и в Украйна и се опитва да подкопае световния ред и докато заплашва съществуването на единствената еврейска държава в света - Израел, не можем да оставим това без отговор".

"Всичко, което виждаме в Иран, предизвиква голямо безпокойство", каза от своя страна председателката на Европейския парламент Роберта Мецола:

"Сътрудничеството, което виждаме с Русия в контекста на инвазията й в Украйна, трябва да бъде не само осъдено, но и да получи отговор. Ние отправихме призив миналата седмица към другите институции и ще продължим да го правим, да предприемат необходимите стъпки, за да отидат отвъд политическите изявления и да предприемат конкретни действия".

"Да си антисемит, означава да си античовек", каза по-късно пред пленарната зала Мецола. "Трябва да продължим да говори, за да не забравим", бе категорична тя, визирайки масовото изтребление на евреите от нацистка Германия.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • old_beggar

  26 Яну 2023 15:08ч.

  В Третия Райх (Хитлерова Германия): §4. (1) Евреин не може да бъде гражданин на Райха. Той няма право да гласува по политически въпроси; забранено му е да заема публична длъжност... (2) Еврейските служители подават оставка след 31 декември 1935 г. В Четвъртия Райх (ЕС): „Руснакът не може да бъде гражданин на Европа“. Руснаците са преследвани само въз основа на тяхната етническа принадлежност. Т.е. Ж. Борел, Урсула фон дер Лайен и др. европейски политици абсолютно повтарят действията на фашистите: да се унищожи икономиката на Русия, да се изтласка от Европа и т.н. Ако това не е нацизъм, тогава какво е? И после какво следва за руснаците като народ - Холокост...??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А Херцог не се ли безпокои от това, което вижда

  26 Яну 2023 15:26ч.

  в Украйна? "Азов", "Десен сектор", "Айдар" и други подобни, не го ли безпокоят ???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йерушалаимска поща

  26 Яну 2023 17:00ч.

  Това е техния проект, бе! Какво да се безпокои? Ислямска държава - 2.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Яну 2023 17:02ч.

  Айде стига вече! Израелтяните са най-големите антисемити...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иран

  26 Яну 2023 17:06ч.

  Аз като пълен лаик се чудя защо в Израел НИКОГА не са провеждани инспекции на ядрената им програма от МАГАТЕ и др. под. Тов. Медведев хубаво каза, че ядрена държава няма как да бъде победена, но това не се отнася само за Русия. Но все пак въпросът за "законността" си стои и всички се правят, че не забелязват СЛОНА, който напоследът се е клонирал в САЩ, на върха на ЕС, та чак и в малка и забутана Бълхария.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи