Президентът на Чехия: Западът навлиза в ера на стратегическо съперничество с Русия и Китай

Президентът на Чехия: Западът навлиза в ера на стратегическо съперничество с Русия и Китай

Държавите, които споделят западните ценности, трябва да работят заедно, за да се противопоставят успешно на Русия и Китай, смята Петър Павел.

Чешкият президент Петър Павел смята, че Западът навлиза в ера на стратегическо съперничество с Русия и Китай. Той заяви това вчера по време на посещение в Лондонския кралски колеж по отбранителни изследвания, където е учил през 2005 г.

„Западът навлиза в ера на стратегическо съперничество между демокрацията от една страна и автократични управници от друга“, каза Павел. Основните съперници на демократичните страни, според Павел, са Русия и Китай. Руската федерация „води агресивна война срещу Украйна“, а КНР „укрепва влиянието си по света с икономически средства“.

Страните, които споделят западните ценности, трябва да работят заедно, за да се противопоставят успешно на Русия и Китай, каза Павел. Значителен потенциал за взаимодействие, според него, е концентриран по-специално в Индо-тихоокеанския регион, чиито държави се стремят към баланс в отношенията с Китай.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    06 Май 2023 8:10ч.

    Русия иска САЩ като легитимна цел, не иска Европа, не иска Усрайна - иска САЩ! ... ще тупа топката до капитулация, който патакса междувременно, не му е било писано /ЕС визирам/ ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    06 Май 2023 8:31ч.

    Военните станаха философи....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ддд

    06 Май 2023 9:36ч.

    Никаква философия не е да се повтарят опорките на господаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днешнията "Запад" е възпалението на сляпото черво на историята, оставено ни от Черната чума през 14 век. Един миризлив апендицит, на който му предстои да бъде изрязан

    06 Май 2023 8:33ч.

    Ако се налага, от към главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    06 Май 2023 14:47ч.

    Остроумно! А аз все се чудех на какво се дължи този сбой в генетичния код на западняка? Не било само в уродливостта на кръвосмешението! :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    06 Май 2023 9:04ч.

    Чехия с невероятните си 10 милиона население и площ по-малка от България и тя ли ще си съперничи с Русия или Китай?? Май това е просто търсене на оправдание на статута на краварска колонийка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отворко Кьоркьопеков

    06 Май 2023 13:13ч.

    от оръжейницата на Хитлер

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рави Овадия

    06 Май 2023 9:20ч.

    Фатмаците зеленочорапни са едни и същи навсякъде...стават само да четат написаното им от задругата с мистриите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    06 Май 2023 9:45ч.

    Не е съвсем така. Да си спомним, че Айзенхауер в заключителната си реч каза, цитирам: "В правителствените съвети трябва да се пазим от придобиването на неоправдано влияние, независимо дали е търсено или не, от военно-промишления комплекс. Потенциалът за катастрофално нарастване на неуместната власт съществува и ще продължи да съществува." Именно това влияние, наред с "лидери" като горния тип, е причина за сегашното състояние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАРАТ

    06 Май 2023 9:36ч.

    ЕВРОПА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ЛАЙНО В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ , А ЧЕХИТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ БЕЗ СЛЕДА

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    06 Май 2023 10:21ч.

    Да би мирно стояло, не би чудо видяло. Какво му пречеше на миролюбивия запад да си търгува с Русия и Китай и да не си бута човката в чужди територии? Май му се прииска световна демократична революция както на Троцки му се е привиждала световна социалистическа революция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пенсионер

    06 Май 2023 12:44ч.

    На Курската дъга всеки 4-ти механик водач от немската армия е от Чехословакия, така че тия са си фашисти от където и да ги погледнем! Да не говорим, че от 22 юни голяма част от танковете на немците 1/3 са били от Чехословакия!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има какво да се научи от пенсионерите.

    06 Май 2023 13:21ч.

    А аз се чудех кой им е изпил мозъка на тези чехи и словаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравете за "западните ценности" - звучи много мръсно

    06 Май 2023 13:17ч.

    Съветът е безплатен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ген.Петър Павел - "съперничество" между държавите е привитивизъм първосигнално мислене 120 години след Гоце Делчев

    06 Май 2023 13:19ч.

    Който изрази истинското човешко РАЗБИРАНЕ за СВЕТА като ПОЛЕ ЗА КУЛТУРНО СЪРЕВНОВАНИЕ между НАРОДИТЕ! ......... Съревнование ген.Петър Павел, а не за съперничество! Какво съперничество, в какво съперничество, когато всички ген.Петър Павел живеем на една ОБЩА планета красивата ни Земя! Съперничество означава дивачество, съперничество означава окупация на чужди територии и източване на ресурсите на другите народи, защо?! ......... Ето съвсем пресен пример от януари 2023 г. -

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "САЩ източват капитали от страните от ЕС, за да стимулират икономиката си!" ..... Моля?!

    06 Май 2023 13:23ч.

    Как ще коментира това ген.Петър Павел, ъм?! https://www.focus-news.net/novini/mejdunarodni/SASht-iztochvat-kapitali-ot-stranite-ot-ES-za-da-stimulirat-ikonomikata-si-1519838 .......... Културно съревнование означава партньорство в общия възход на човечеството! Днес вървим към упадък, факт. Срам и позор една държава да източва и да изсмуква капитали на съюзниците си! На съюзниците си бе! Това културно ли е, или е безподобно дивачество и първосигнални мисъл и действие?! Ай сиктир!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наивно

    06 Май 2023 13:30ч.

    И птичката и мушичката живеят на една и съща щедра и красива планета. Но птичката изяжда мушичката. Такива са основополагащи закони, независимо дали ни харесват или не. Колкото до актуалните глобални събития - това е процес на възстановяване на равновесието. Дано този процес скоро да приключи! И за не е прекалено жесток и продължителен, трябва да подкрепяме Русия и Китай, както и всички жертви на коварния, алчен и арогантен Запад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 13:30 ч. - колега, не знаем какво Наивно те гони, но и децата знаят, че птичката и мушичката не са човешки индивид!

    06 Май 2023 13:44ч.

    Освен това птичката изяжда мушичката за да се нахрани, и НЕ УБИВА мушичките за кеф и за складира камари от мушички! Съгласен надявам се. ..... За останалото и възстановяването на равновесието - ОК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма как да съм съгласен

    06 Май 2023 13:50ч.

    Този философски въпрос отдавна е решен. Вярно е, че аналогията не е аргумент, но емпиричните факти са - конфликти е имало откакто свят светува и е логично да се предположи, че винаги ще има. Но наивността и идеализмът не се лекуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Важно уточнение

    06 Май 2023 14:05ч.

    И това децата го знаят, че птичката "НЕ УБИВА мушичките за кеф". Но е важно да се уточни - много рядко и един човек убива друг за кеф. Сещам се само за следните две перверзни ситуации: серийните убийци и обладаните от фашистка идеология (каквито са значителна част от воюващите в украинската армия, например).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Към 13.50 ч. - пълна каша

    07 Май 2023 11:04ч.

    Философията не е за всеки, факт! .... :) ........ И слава Богу, че "наивността и идеализмът не се лекуват", защото иначе светът ще се самоунищожи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    06 Май 2023 15:15ч.

    Този "стратег" май е забравил как ЗапАда подари Чехословакия на Хитлер с Мюнхенския сговор 1938г. Жалко ще е само за Златна Прага, през ВСВ СССР го спасиха да не бъде взривен от нацистите, вторият път - надали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи