Президентът към 48-о НС: Най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите

Президентът към 48-о НС: Най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите

Снимка: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Само на километри от нас, в Украйна бушува война. Хората, които народът избира да управляват, са длъжни да осмислят много внимателно всички възможни рискове пред страната. Голямата задача пред политическата класа днес е да опазим България от пожара, който се разгаря. Българските граждани и Историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласкат страната във войната.

Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите. Правели са го, за съжаление, в миналото, някои го правят и днес. Искрено се надявам, че подобни войнолюбци ще бъдат малцинство в 48-ото Народно събрание.

Въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проявата на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена". Това заяви от парламентарната трибуна президентът Румен Радев при откриването на 48-ото Народно събрание. 

Държавният глава изрази надежда новото Народно събрание да изведе страната от спиралата на политическа нестабилност. 

"Нужен е кураж и разум, за да се състави правителство, което да поеме отговорност да управлява във време на тежки изпитания. 48-ото Народно събрание е изправено пред редица неотложни въпроси, които следва да бъдат решени от този парламент, независимо колко време ще съществува", допълни Румен Радев. 

„Парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват измамени, ако то бъде удавено в скандали”, подчерта държавният глава. Радев изрази надежда правителство да бъде съставено бързо, за да приеме държавния бюджет, но увери, че ако това не се случи, служебният кабинет има готовност да се справи с тази задача.

Според него хората очакват решения в борбата с бедността и ниските доходи. Социалната криза влече и ръст на престъпността, като мерките трябва да бъдат решителни и незабавни, подчерта президентът.

Той подчерта, че до края на годината трябва да бъде приет държавният бюджет за 2023 г., и обяви, че служебният кабинет е готов да представи проект на такъв. От депутатите поиска да се отнесат към проектобюджета му професионално, а не "предизборно". Радев заяви, че правителството е разработило и законопроектите, засягащи Плана за възстановяване и устойчивост, и настойчиво заяви, че очаква те да бъдат разгледани и приети "в спешен порядък". Кабинетът ще представи пред парламента и предложенията си за модернизацията на армията, включително за закупуване на допълнителни изтребители.

В тази връзка, Радев изтъкна: "Нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика, защото без сигурност няма инвестиции и силна икономика, а също така няма и пълноценна социална политика." Това беше очевидно насочено към ПП и БСП, които критикуваха намеренията на служебния кабинет да купи нови бойни самолети, вместо да насочи бюджетните средства към социални разходи.

Като законодателни приоритети президентът добави борбата с корупцията, проблемът с "фактическата недосегаемост на главния прокурор", справянето със злоупотребата с власт и грубото погазване на правилата в ежедневието, например по пътищата от пияни и дрогирани шофьори.

Накрая Радев напомни за войната в Украйна и посочи, че основната задача на политиците трябва да бъде да пази настрана България от "пожара на войната". "Българските избиратели и историята няма да простят на онези, които поради лекомислие или корист тласкат страната във войната. Като човек, който е наясно с цената на риска, знам, че тъкмо най-превъзбудените войнолюбци никога няма да хванат оръжие и няма да рискуват живота си, но с лекота залагат държавата и живота на българите. Имало ги е преди, за съжаление, някои го правят и днес", заяви президентът. Наскоро той пряко обвини ДБ именно във войнолюбие, в същия дух е правил коментари и спрямо ПП.

 

Източници: БНТ, Нова телевизия, бТВ

 

 

 

 

Коментари

  • Мимето

    19 Окт 2022 9:49ч.

    Повече от 2 месеца в държавата имаше мир и тишина. Напрежението и хаосът, които създадоха дечурлигата Макс и Мориц, бяха овладяни. От днес политическата класа пак започва да ни занимава с глупостите си тип "Цирк "Буш".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сега е момента да запалим прокълнатата сграда на жълтите павета

    19 Окт 2022 10:03ч.

    Цялото зло, което сполетя страната ни беше родено в това гнездо на дявола

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Президентът на ЮАР Сирил Рамафоса

    19 Окт 2022 11:12ч.

    "Саудитска Арабия изрази желанието си да се присъедини към БРИКС"... Слушайте какво ви пее радио МЕТА на вълните на Гласове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    19 Окт 2022 9:59ч.

    "Народните избраници" са същите като последните 5 пъти. Как тогава от тях се очаква различен резултат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абе кой още не е разбрал

    19 Окт 2022 9:59ч.

    Няма да има правителство и държава в тоя вид докато не свърши цялата истерия и терористичните актове на сащ, британия и израел. Пънете се колкото си искате. Има сила срещу вас и тя ще ви смачка. Никога повече няма да има такава циркаджийска демокрация. СВЪРШИ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • търговище

    19 Окт 2022 10:01ч.

    Открито е 48-то позорище. За каква достойна следа говори господинът? Кафявата следа беше оставена още преди да са се открили, а тепърва започва голямото й размазване, придружено с незабравими ухания, които България дълго ще помни. Бог да пази България от кървави лицемери, народни изедници, антихристи и майкопродавци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евроатлант, натовец

    19 Окт 2022 10:06ч.

    Днес бил ден на Иван Рилски Няма Свети, няма , няма нищо.Какво да ги правиш, кретени ! За тях си е ден на бай Иван ,абе направо Иванов ден! Да видим сега,кога заедно с еврорайха ще влезем във войната срещу православието ,срещу Русия ,срещу себе си !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предупреждението за носещия свети Иван Рилски в главата си беше направено още в 2011. Тогава носителят беше образно казано удавен.

    19 Окт 2022 10:20ч.

    Сега вече не могат да направят нищо, защото свещената война срущу Антихриста запачна. Единственото което могат да направят нечистоплътните с мръсни ръце е да отркият поредния сеи бърдак, точно на датата на светията. Защото са безбожници. Ако бяха божии чеда нямаше да тръгнат на антихристки поход срещу Божията майка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пламен

    19 Окт 2022 10:27ч.

    Променил се Илия, погледнал се - пак в тия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • избирателите ще се почувстват измамени

    19 Окт 2022 10:35ч.

    Избирателите отдавна се чувстват измамени.. Броят на негласуващите е обективен критерий, за което..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лозунгаджийница и демагогски дъра бъра

    19 Окт 2022 10:38ч.

    всичко ще си е по старому, че и по-зле. тия са там, за да слугуват на натовските си и евро-демокрастки чорбаджии, и на полза "роду".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята

    19 Окт 2022 10:41ч.

    Кафява?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крал Маркс

    19 Окт 2022 11:47ч.

    В парламента ги интересуват 2 неща. 2: 1. парите от европа 2. колкото се може повече и по-евтини заеми има и трето, ама то е бонус - да ни пратят на война, за да ни избият, защото им пречим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анти

    19 Окт 2022 12:47ч.

    Има само един начин да ни пратят на война - с любезната помощ на американските войници, които се подвизават на българска земя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Окт 2022 12:43ч.

    Хм, твърде символично съвпадение?! Днес са пренесени мощите на Свети Йоан Рилски в Средец! Дано Серията да бди на Родината ни, че като гледам каква пасмина от войнолюбци се е насъбрала нищо чудно да ни вкарат във война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    19 Окт 2022 12:44ч.

    Светията, а не Серията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на гол тумбак, чифте пищови

    19 Окт 2022 14:05ч.

    предлагам парите за изтребители да пренасочим за дялово участие на България в бъдещия турски хъб. Народните подставители да приемат това решение и да се саморазпускат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-аз не съм от тях как Сийке

    19 Окт 2022 14:09ч.

    И аз не му вярвам!! Докато в България има САЩ бази,чужд военен контигент ,вероятно и тактическо ядрено оръжие,върви военната логистика през България и тя е част от нея НЕ МУ ВЯРВАМ.Така да знаете.Едни приказки за раята и приведен пред султана/надупен/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радев изтъкна: "Нека не се противопоставя националната сигурност на социалната политика"

    19 Окт 2022 14:44ч.

    Това е нивото на нашите управляващи. Ако Радев смята, че 16 самолета и то истински, а не имагинерни правят националната ни сигурност е далеч от истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4444

    19 Окт 2022 14:51ч.

    Радев елементарно-популистки, на умрял кон нож забива ! В България няма един нормален човек да иска война с Русия, камо ли да тръгне да воюва за укрите ! Кого призоваваш Льотчик ? Тия в парламента са НЕЛЕГИТИМНИ и ти до знаеш много добре ! На Народа ли говориш ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не учи ученного!

    20 Окт 2022 13:05ч.

    Човекът се чуди как да не предадем охраната на въздушното ни пространство на чужди авиации.... Трябваше да се купят Грипени от самото начало, но тогава Цв.Цв. и Боко Тиквата взеха "политическо" решение което отказаха да обсъждат с "шофьор на самолет"!, а сега алармират колко сме станали зле за последните 7 месеца! полк. Борачев: https://www.youtube.com/watch?v=nwyC-EnsKOw

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е прав "избирателите ще се почувстват измамени "

    19 Окт 2022 16:12ч.

    т.н. "народни представители" усетиха че са на пангара и трябва да правят, да струват, но легитимна власт следващите 20дни не трябва да има. Щото ще я изнасилят да праща български войски в Украина. А след 8 ноември в Сащ - я камилата, я камиларя... Така както се появиха и френски говорещи в Николаев в добавък към полски и английски говорещите във ВСУ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Окт 2022 16:59ч.

    По-опитните помнят за "Тигърът на седемте морета" и историите за славния пират Сандокан. В сравнение с тях г-н Президента има доста да наваксва, защото на този етап той е просто Синергизатор на вълните в само три морета. Нищо не мога да направя, той сам се синергизира и това е част от него. Както е част от него и ВДИГНАТИЯТ ЮМРУК, с който се солидаризирам. Някой трябваше да каже "Стига!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Окт 2022 17:06ч.

    За какво иде реч?! Лексикален анализ на приказките му не желая да правя, но за смислов - насреща съм. Трябвало полагане на усилия, отговорност, че да направят правителство?! Изводи! дпс отпада - който ги докосне АНИХИЛИРА във всеобщо презрение! Възраждане отпада - те са несистемни, антиатлантици! Логич.верига ни води до категоричен ИЗВОД: ДПС+Възр.+Герб > 50 % и следователно!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    19 Окт 2022 17:10ч.

    ПРАВИТЕЛСТВО БЕЗ ГЕРБ НЕ МОЖЕ Д А ИМА! За какво още говорите?! Как така, г-н Президент, вие призовавате да правят правителство! Вие тези елементарни сметки не ги ли правите?! ВИЕ ИСКАТЕ ГЕРБ ПАК НА ВЛАСТ????? Да не би да сте забравили, какво вождът се канеше да направи лично с Вас?! Да, вярно е, че в конкретния случай не уточни скорост, но по подразбиране става дума за 200. ОПОМНЕТЕ СЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    19 Окт 2022 18:03ч.

    Ами мобилизирайте украинските туристи, има за няколко батальона готованци, започвайте с обучението за сметка на Нато ! Има много доброволци за водачи на батальонните кашици, Ристе, Гнома, Асьо, Кики, Деса-свирката и мното други евроатлантидци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лалю

    19 Окт 2022 19:16ч.

    Президента се е клел във вечена вярност към Москва. Поведението му не е никаква изненада и е заслужена "награда" за цялото българско чувечество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    19 Окт 2022 19:21ч.

    Лалке, гоуем си! Великан! Ще предложа Радев да ти върже медал. С ленти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емилия

    19 Окт 2022 19:48ч.

    „Разчленителите на Русия. Хронология на една 200- годишна воина“ – в skandalno.net

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    19 Окт 2022 20:05ч.

    Право в целта! Абсолютно вярно и точно! Подлогите ще бъдат първите, които ще се изнесат на запад, ако ни вкарат във война!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    19 Окт 2022 21:00ч.

    Никаква сигурност не носят тия безумно скъпи самолетчета! НИТО ДУМА за демографската национална катастрофа и мерки за справянето с нея !!! Иначе "срещу войната" - добре, НО, конкретно в какво трябва да се изрази нашата пълна отделеност от страшния пожар ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българи,

    19 Окт 2022 21:50ч.

    моля четете преди да пишете. Знаете вица за чукча писател !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    19 Окт 2022 23:04ч.

    то пъ ние българите като вземем оръжие...и като почнем да се бием...първо вас ще очукаме...мама ви деба...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това НС

    19 Окт 2022 23:59ч.

    Не е способно да изпълнява конституцията и законите на страната и да служи на българите. Това НС е пълно с чужди граждани, агенти и доказали се предатели, които трябва да са обвинени, а не да се правят на ьаконодатели. Крадец, ще прави закон срещу крадеца. Не ни разсмивайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига прецедента се е правил на ощипана булка

    20 Окт 2022 1:04ч.

    Така и така това нарочно насрание нищо няма да сътвори, всички са покаяни като бити кучета... Да ползваме момента за нова кръгла маса и консултации за свикване на Велико народно събрание с цел нова Конституция и Референдум за нов държавен строй. Преходът свърши, братя и сестри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква НОВА конституция?

    20 Окт 2022 12:50ч.

    Знаете ли поне какво ще съдържа НОВАТА, като старата не спазваме?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всички заслужаваме да видим/чуем този коментар за Сърбия

    20 Окт 2022 12:45ч.

    https://www.bitchute.com/video/CvNcNuWG5y5R/ за да се замислим, дали ако НАТО ни бомбардира нас в продължение на 90 дни, и ни отреже част от държавата за да си направи военна база, ще ни се мотивира достатъчна да се държим достойно, както братята сърби отстояват неутралитета си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи