През България са минали над 700 000 украински бежанци

През България са минали над 700 000 украински бежанци

Следвайте "Гласове" в Телеграм

През България от началото на войната в Украйна са преминали над 700 000 бежанци. Голяма част от тях са стояли у нас само временно, поемайки на запад или завръщайки се в родината. В момента на територията на страната има около 50 000 бежанци. Липсата на яснота за настаняването и невъзможността да се покрива наем са основна причина хората да не се задържат много у нас. Това сочат данни на Върховния комисариат за бежанците към ООН, цитирани от БНР.

България предостави високо качество настаняване на първите бежанци, пристигнали у нас, които бяха пратени в хотели с висок дневен разход за храна и нощувка, поет от държавата. Мярката обаче бе активна до началото на летния сезон, като на желаещите бежанци бе предоставено алтернативно настаняване в държавни бази. В последствие програмата бе отворена и за хотели, но при нови правила за финансиране. По последна информация програмата за настаняване ще бъде активна най-късно до октомври, като вече бе удължена веднъж след края на август - до септември. Няма гаранции, че няма да се наложи ново удължаване.

България въведе и механизъм за покриване на разход за наем, но само на хора, започнали работа, като парите се изплащат през работодателите. Много тромава у нас е и системата за социално подпомагане, където и за българи, и за чужденци, сумите са много ниски.

По данни на ВКБООН в държавни бази в момента у нас има  настанени около 12 000 души.

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • Немезида Никта Ереб

    09 Окт 2022 17:50ч.

    Двоен аршин в действие. Луксозни условия за мигрантите от Украйна в хотели, и фургони няколко седмици след потопа за българите. Кажете ми, ние граждани на България ли сме или сме нещастни мигранти от арабския свят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За българите кажи, бе Копейкин

    09 Окт 2022 20:20ч.

    а на руснаците им пиши отделно, те си имат собствена държава. Та ще получат ли пострадалите българи условията които получила украинците? Имаме ли ние държава която поставя нашите пострадали на първо място или не?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    09 Окт 2022 20:24ч.

    А защо всички украинци в България говорят руски? Слушам ги в градския транспорт всеки ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи