Премиерът: Няма да подкрепим санкции срещу Русия, които не можем да си позволим

Премиерът: Няма да подкрепим санкции срещу Русия, които не можем да си позволим

Снимка: БГНЕС

Правителството няма да подкрепи санкции срещу Русия, които са неизгодни за страната ни. Това подчерта в Народното събрание премиерът Кирил Петков.

Отговорът беше на въпрос, свързан с обявеното вчера от премиера пред агенция Ройтерс, че България може да иска изключение от санкциите на Европейския съюз за руски петрол и газ.

„Ние обмисляме всяка една санкция поотделно, а не говорим общо. И тези санкции, които можем да подкрепим, ги подкрепяме, защото не е правилно тази война да съществува. Но тези санкции, които просто не можем да си позволим ги подкрепяме. Сега, ако се спре петрола в този момент от Русия, имаме проблем“, каза Петков.

На всеки български граничен пункт ще бъдат изградени центрове за издаване на документи за временно пребиваване на всеки украински гражданин, който бяга от войната, съобщи Кирил Петков по време на блиц парламентарния контрол.

Във формуляра ще има специфичен номер, който ще служи като официален документ на бежанците, които влизат на територията на България. Още от границата данните ще бъдат изпращани към министерството на туризма, а те ще осъществяват връзка с хотелиерите:

„Те се насочват към тези хотели в координация с областните управители, така че да няма хаос и тези хора да бъдат настанени в хотели, които в момента са извън туристическият сезон. След това нашите  хотели могат да си дадат своите разходи от насочените украински пребиваващи с обезщетение от 40 лева на човек. Тези, които минават просто през България минават с туристическа виза, така че за тях държавата не прави нищо, те сами се оправят, но тези, които искат да използват България като убежище, минават по този канален ред“.

Държавата ще създаде платформа за намиране на работа и за бърза интеграция на бежанците у нас, посочи още премиерът.

„Така че да могат тези хора бързо да се интегрират в българското общество. Едновременно с това има координация с министерство на образованието и министерство на здравеопазването, така че да имат и адекватни медицински грижи и за техните деца да има възможност да се интегрират в учебната ни система.“

 

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Но тези санкции, които просто не можем да си позволим ги подкрепяме

    08 Март 2022 12:41ч.

    Ний ще си свалим гащите сами, щото така каза батко, пък после ще се надяваме да не ни го нахлузи някой в калабалъка... Горе -долу в туй се състои националната ни политика понастоящем, ако го слушаш кви ги плещи Кирча...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    08 Март 2022 13:01ч.

    Наш Кирливчо забравя, че санкциите се приемат в пакет!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    08 Март 2022 12:54ч.

    Европа в бъдеще ще се откаже от всякаква търговия с горива от Русия, бъдете сигурни. Цената е висока, но цената за Русия е още по-висока - да стане бензиностанция на Китай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    08 Март 2022 13:02ч.

    Пишеш глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом иска да минава на свещи...

    08 Март 2022 13:01ч.

    Никой не може да те спаси от собствената ти глупост

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    08 Март 2022 13:24ч.

    Санкциите - шведска маса. Пълниш чинията с това което ти харесва. А ОБРАТНИ санкции? Договора с Газпром изтича в краят на тази година и след това какво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дискриминация ! Поредната !

    08 Март 2022 13:27ч.

    По кой закон украинци ще влизат в България по "ускорена процедура" , БЕЗ КОВИД СЕРТИФИКАТИ !!! А изрядни , порядъчни български граждани , завръщащи се в БГ - трябва да представят кюар сертификати ??? Що за дискриминация на българите в собствената ни страна ??? СРАМ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ленев

    08 Март 2022 14:12ч.

    За укрите нашите шундолитици дупе дават, за нас българите даже не знаят къде сме... Скъсани латексови шапчици за малки мъжки главички са нашите шундолитици

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    08 Март 2022 13:27ч.

    Кирчо, евроатлантическите партньори май вече не пеете в един глас, минавате на солови изпълнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    08 Март 2022 13:47ч.

    И тоя подер Зеленски взе да включва задна скорост. Явно чичо Сам ги е посъветвал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • karabastun

    08 Март 2022 14:22ч.

    Към този момент цените на всички суровини чупят рекорди. А наш Кире бил чакал "Международната общност" ! Като не знае, къде е река Дунав, дано знае поне, къде е "Международната общност" !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи