Премиерът на Саксония призова да се ремонтира "Северен поток-1"

Премиерът на Саксония призова да се ремонтира "Северен поток-1"

Газопроводът "Северен поток 1", който беше повреден при саботаж, трябва да бъде ремонтиран, тъй като Германия ще се нуждае от по-евтин газ след края на военните действия в Украйна. Това заяви министър-председателят на Саксония, заместник-председател на Християндемократическия съюз Михаел Кречмер в интервю за вестниците от групата Funke, съобщава ТАСС.

"Въпросът с руския газ не стои, докато се води войната", каза той. Но в момента, според него, трябва да се внимава инфраструктурата на "Северен поток" да бъде обезопасена от по-нататъшно унищожаване. „Операторът трябва да осигури условия тръбопроводът да бъде ремонтиран. Времето изтича. Ако повредата не бъде поправена, Северен поток ще стане неизползваем за дълго време“, каза той.

"Трябва да имаме вариант, при който да използваме не само скъп втечнен газ след края на войната. Ще трябва да се прецени в коя държава могат да се купят по-евтини алтернативи, това отговаря на нашите национални интереси", каза Михаел Кречмер.

Германия зависи от доставките на втечнен газ, изграждайки терминали за това. Към днешна дата официално работи само един, на 14 януари канцлерът Олаф Шолц ще открие втория.

Компанията "Северен поток" съобщи за „безпрецедентно разрушение“ на 26 септември 2022 г. на три низа от морските газопроводи „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ близо до датския остров Борнхолм. По-късно шведски сеизмолози уточниха, че са регистрирали две експлозии. Шведската прокуратура на 18 ноември заяви, че експлозиите на газопроводите са саботаж, разследването продължава.

Следователи в Русия образуваха наказателно дело за акт на международен тероризъм във връзка с експлозиите. В момента е невъзможно да се определи времето за възстановяване на газопроводите. Руският президент Владимир Путин заяви, че отговорността за ситуацията е на Запада, който "фактически започна да разрушава общоевропейската енергийна инфраструктура"

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • bodar4uk

    14 Яну 2023 12:26ч.

    Ама дали ще ги ремонтирате или не тия потоци, проблемът си е ваш и на ваша сметка. Дори и някога войната да приключи, пак не е ясно дали ще имате газ от Русия, нали дотогава ще сте възобновяеми, а и я колко гори за сечене имате и екологичен кюмюр също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драги немци

    14 Яну 2023 13:02ч.

    Няма нужда да ремонтирате газопровода, нито има нужда да сте работилницата на Европа. Германия беше пенсионирана, и никой няма нужда от вас. Свиквайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Репарациите

    14 Яну 2023 13:39ч.

    Нали трябва по някаква тръба да текат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваксиниран Веган

    14 Яну 2023 15:20ч.

    Някакъв нормалник се обажда плахо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    14 Яну 2023 15:51ч.

    ми "нормалникът" да организира Ленински Съботник за ремонта и да не забравя и той лично да се включи в съботника

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи