Премиерът: Може да внесем от чужбина главен прокурор, шефове на КПКОНПИ и на службите

Премиерът: Може да внесем от чужбина главен прокурор, шефове на КПКОНПИ и на службите
Премиерът Петков е готов да внесе главен прокурор от чужбина

 

Може да внесем от чужбина главен прокурор, шеф на КПКОНПИ и хора за службите за борба с корупцията. Това заяви в предаванто "Лице в лице" по БТВ премиерът Кирил Петков. 

 

Правим с мой съветник списък на българи в чужбина, които имат подходящо образование, за да влязат в МВР, новата комисия "Антикорупция", специалните служби, обяви министър-председателят Кирил Петков.

 

Кирил Петков каза, че за нов главен прокурор трябва да се направи избор между няколко човека. "Ще гледаме най-квалифицираните хора и те да се състезават с техните CV-та, да видим кой какво е постигнал и какви цели има за България. Този човек трябва да е морален и много смел", отбеляза министър-председателят на България. 

 

Правим кастинг за успешни българи от чужбина

 

В момента правителството прави списък с българи, живеещи в чужбина, които имат образование, да работят в службите срещу корупцията. По думите му, за да се изчисти системата, са необходими независими хора, които да нямат свързаност с разследваните лица. 

 

"Правим списък с хора, които са в чужбина и имат опит с антикорупция, ще се опитаме да ги привлечем", призна Петков. "Няма наши и ваши, а хора, които искат да изчистят България от корупцията и хора, които искат да се закрепят колкото се може по-дълго. Затова правим списък с българи в чужбина, които могат да се върнат и да помогнат. Нужен ни е човешки капитал“, обяви той.

 

"И да имаме възможността да изберем между няколко човека. Ще гледаме най-квалифицираните хора, те да се състезават", коментира премиерът по повод бъдещата фигура на главния прокурор. 
 

"Само, ако махнем корупцията от българската система, целият потенциал на икономиката ще се отключи. Ако това успеем да направим, ще видите колко бързо ще тръгнем по пътя на растежа", убеден е премиерът. "Няма наши и ваши, има хора, които искат да изчистят България от това бреме - корупцията", каза още Петков.

 

Гешев сам да си подаде оставката


Петков повтори, че няма доверие на главния прокурор Иван Гешев: „Той си е бил с тези хора, бил си е на барове с тях. Шансът този човек да се събуди една сутрин и да започне да изчиства системата е нула“. 
 

Министър-председателят каза, че най-бързият вариант е, ако Гешев сам си подаде оставката, иначе процедурата ще бъде задействана чрез съдебната реформа така че, новият избор да е с няколко кандидати за поста.

 

„Докато Прокуратурата не започне да работи, ние няма да имаме осъдителни присъди", убеден е премиерът. "Правим всичко възможно, като изпълнителна власт, да има правосъдие. Никой не трябва да нарушава закона и да е над него. Законността е предпоставката да поправим нашето общество“, каза още премиерът Петков.

 

Ако Русия влезе в Украйна, ще имаме проблем с газа



Ако Русия влезе в Украйна, последва ответна реакция и Москва спре газа за Европа, за нас ще бъде голям удар, но имаме план как да запазим енергийната сигурност на България, увери премиерът. 


„Аз вече съм в разговори с Европейската комисия. Ако се стигне до такава екстремална развръзка, ще спрем частично износа на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно енергия. Обследват се варианти за вкарване на втечнен газ през гръцката връзка“, обясни министър-председателят и уточни, че това ще бъде една от коментираните теми в САЩ от вицепремиера Асен Василев. 


Той уточни, че АЕЦ "Козлодуй" има атомно гориво за 2 години напред.

 

Правителството обаче не възнамерява да продължи проекта АЕЦ "Белене". Може да се мисли за нови мощности в "Козлодуй".
 

Петков поясни, че правителството следи ежечасно ситуацията с Украйна. По думите му Русия има необходимия ресурс да нападне, ако прецени, но според него проблемът все още може да се реши по дипломатически път.

 

Допълваме батальона със съюзнически войски


Министър-председателят посочи, че България трябва да бъде сигурен съюзник на ЕС и НАТО. „Ако има разделение в ЕС и НАТО – идеята за тези съюза се обезсмисля. За натовските войски обяснихме – рамкова държава България, с български батальон, а дефицитите ги попълваме със съюзнически войски. Но тези дефицити ясно ги отразяваме кои са и ще бъдат под българско командване с НАТОВ-ска координация“, заяви Петков. 
 

Премиерът разкритикува как е управлявана армията през последните години и увери, че ще се инвестира в слабите места. 

 

Относно закъснението на изтребителите F-16, Петков посочи, че машините ще дойдат със закъснение у нас от година и половина - две. 
 

„Ние гледаме от една страна, да помогнем на Украйна, а от друга да сме сигурни, че България е в много добро състояние. В момента няколко американски компании се свързаха с мен лично, за да проверят дали могат да прехвърлят част от техните програмисти от Украйна в България, за да продължат своята работа. За Българи това е една възможност да вкараме кадри от една от най-дефицитните професии“, коментира министър-педседателят. 
 

При нужда военните самолети са в готовност да приберат български граждани от Украйна, каза още той. Петков ги посъветва да се приберат преди да има ескалация на напрежение.

 

 

Барселонагейт - парите са дошли от България

 

Докладът на испанските власти по разследването на "Барселонагейт" е изпратен у нас и премиерът вече се е запознал с него, стана ясно от думите на премиера.

 

"Докладът е изпратен от испанските власти към МВР", съобщи премиерът.

 

"Докладът, който аз видях, имаше снимки на г-н Борисов. Испанските власти не го уличават директно, но казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Ако испанските власти са го открили това, американските власти са го открили /б.р. - по закона "Магнитски"/, а нашата прокуратура - не", коментира Петков. Той допълни, че в доклада за пране на пари са сложени снимките на Бойко Борисов като "потенциална свързаност".

 

"Парите са дошли от България, през български политици, с пране на пари", обобщи прочетеното в доклада министър-председателят. Петков отново призова Иван Гешев сам да си подаде оставката  

 

"Според доклада има замесени висшестоящи лица в тази афера. Има голям казус, който трябва да се разследва. Имаме толкова много доказателства и информация, че Прокуратурата да започне да работи. Целият въпрос е, че чуждите служби не искат да създават дипломатически скандал, а да помогнат на нашите служби да работят. Парите са дошли от България, според испанските власти“, обясни Кирил Петков.

 

Няма напрежение с президента

 


Министър-председателят отрече да има напрежение между президентската институция и МС, но упорито избягваше конкретен отговор на този въпрос. 
 

„Президентът има своята роля, той е отделна институция и трябва да наблюдава нашата и да изразява мнение. С президентът Радев комуникираме много често“, увери той. 
 

ДПС са изнервени 

 

"ДПС са много изнервени. Когато Делян Пеевски негодува от първия ред, значи сме на прав път. Оттук-нататък делим българите на крадци и на другите хора, посочи министър-председателят, който допълни, че никога не е казвал да не се закача Прокопиев. "Никога не се е случвало такова нещо и са изумени, че ние сме на власт и нямаме никакви зависимости, още повече ги притеснява, че ние искаме да изчистим държавата, която е затънала 30 години в корупция", каза Петков.

 

Всеки ден викам ДАНС и МВР

 

„Ако сега имахме една работеща прокуратура щеше да се работи, за да се стигне до осъдителни присъди“, поиска отново Петков. Той продължи, че Рашков също много искал да стигне до истината, но нямал тази възможност.

 

По повод думите на Румен Радев, че борбата с корупцията трябва да се води чрез институциите, а не с медиите, Петков заяви, че очакването на обществото било друго, защото институциите не работели. В момента изпълнителната власт правела всичко възможно, но за съжаление осъдителните присъди се давали от една друга власт, на която те за съжаление не могат да влияят.

 

Всеки ден бил в директна комуникация с ДАНС и другите служби, но правителството било само на два месеца, като до момента още нямали необходимите доказателства. Нареждането му било да направят всичко възможно, за да бъдат фактите толкова силни и осезаеми, за да не може и прокуратурата да влияе.

 

„Никой не трябва да е над закона и това е предпоставката за растежа на нашето общество“, заяви още Петков.

 

Справяме се доста добре



Мисля, че всеки български гражданин го усеща, че се справяме добре, посочи той, но водещата го репликира, че хората с корема си усещат и високите сметки и повишаването на цените. Инфлацията е в цяла Европа, но ние се опитваме да намалим риска за домакинствата. Фактурата е доста по-добра от януарската за бизнеса, залагаме и на пенсиите, за да имаме изпреварващи доходи, посочи той. 


Въпреки че сме изправени пред поредната криза, някак си мисля, че се справяме доста добре. Но не искам да казваме, че сме доволни, ние искаме с още по-висока скорост да се движим за по-добри резултати, заяви още Кирил Петков.

 

Ако проф. Илиян Михов стане шеф на БНБ, ще е дарение на времето му



Кирил Петков не отрече, че проф. Илиян Михов от Сингапур е евентуален избор за управител на Българската народна банка (БНБ).

 

И подчерта:. „Много уважавам Илиян Михов, има малко университети в света като този, в който е той, а щам сте декан там, начи сте счупили всички стъклени тавани на тази институция. Ако човек като Илиян Михов е на тази позиция всички българи би трябвало да се гордеем“, заяви още Петков и допълни, че Михов имал изключително много опции и, ако се съгласи да поеме БНБ това щяло да бъде дарение на времето му.

 

Планът за възстановяване без "Мариците"



"Представяте ли си как когато целият свят е на ръба на война, ние казваме: "Махаме въглищните централи и увеличаваме нуждата от руски газ"? Вече сме толкова зависими от Русия в енергийния сектор", каза Кирил Петков. 



Той заяви, че в плана е заложено въглищата да се "запазят по умен начин" като се намалят емисиите, така че да се спазва зелената сделка, но и да се запазят количествата през зимата. 


"Какъв е смисълът да получиш едни пари 3 седмици по-рано, ако си ги изхвърлил в ненужна посока?", попита реторично премиерът. "Няма да строим Белене", съобщи още Кирил Петков.

 

Всяка седмица пиша на Кириякос Мицотакис какво се е случило по проекта с интерконектора с Гърция, даже той се шегува с мен, че сме като проджект мениджъри, посочи още Петков.

 

Коментари

  • ТоА

    14 Фев 2022 23:35ч.

    СОвсем се изоглави

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    14 Фев 2022 23:37ч.

    Дали ще можеш да си внесеш мозък?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо вичо

    14 Фев 2022 23:59ч.

    Искаме си Баце! На бел кон или черна жипка, нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Furlata

    15 Фев 2022 0:04ч.

    Богослов професор е написал текст: Представих си, че митрополит води един бивш премиер в дом за умствено изостанали! Какво нещо е подсъзнанието, нали? Богословът се тревожи, че един бивш премиер може да посети дом за умствено изостанали, за да посети наследника си на поста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Фев 2022 0:13ч.

    А главен синергетик може ли да си внесем от чужбина или и този върши работа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Фев 2022 12:53ч.

    Не използвай ника ми. Просташко е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    15 Фев 2022 3:34ч.

    Мислех си че по-зле от Баце не може да бъде. Оказа се може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ха ха ха

    15 Фев 2022 7:24ч.

    И като си внесохме министър от Канада... пишмян станахме ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дефектолог

    15 Фев 2022 7:57ч.

    Баце беше еднокнижник, Цецо - от помощното Вършец, а това от къде ни падна на главите ? Още по-тежък случай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • JVS

    15 Фев 2022 8:15ч.

    Г-н Дачков,за втори път Ви моля ако имаше желание разбира се,да пуснете в сайта превода на статията на лицето Иван Кръстев в официоз на Демократическата партия на Щатите(поне така се твърди)?Както и лека справка за същия индивид относно произход и кариера преди и след 1989г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    15 Фев 2022 8:15ч.

    Това Простото киро е голям смешник. Честито българи- бунаци, вие гласувахте за тези измамници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • JVS

    15 Фев 2022 8:20ч.

    P.S.-Интересното е и друго около Иван Кръстев а именно че се изживявя я за световен масон,я за някой наследник на билдербергови или може би пратени на Ватикана в световните дела!Помним как цъфна и върза на една световна среща с Путин от’где ни изпрати ухилената си физиономия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Floyyd

    15 Фев 2022 8:28ч.

    А не може ли ние да изнесем нашия премиер и цялото правителство? Да направим търг например, ще ги рекламираме като "справящи се доста добре" (Наистина ли го е казал това?). Няма да вземем много за тях, но ще си спестим цял куп неприятности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питане

    15 Фев 2022 8:51ч.

    Кой прави списъците на потенциалните кандидати за главен прокурор? И за съответните антикорупционни служби? А кой ще провежда кастингите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПростО Кире ft. Ленчето

    15 Фев 2022 8:53ч.

    За сега единствените умения, които ще изискваме от кандидатите, е да могат да търсят у Гуглето, друго не им требе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Punki

    15 Фев 2022 8:53ч.

    Песимиста казал: -Не може да стане по зле. Оптимиста се ухилил: -Може,може.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Фев 2022 9:34ч.

    Колегата Звън@/Карачибук се шегуваше с фабриката за надуваеми андроиди с изкуствен интелект в Гуангджоу, но ето че премиерът сериозно е възприел тази идея. Той не крие, че има намерение да внесе себеподобни надуваеми кадри с надуваеми CV-та.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не общувам с емигранти

    15 Фев 2022 10:47ч.

    В момента в който мой познат или роднина емигрира. той умира за мен. Бойкот на чужденците. Българи има в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е,И !!!!!

    15 Фев 2022 12:27ч.

    Внесохме си царските юпита.Внесохме си харвардски дупета.Е,И !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Белене

    15 Фев 2022 13:08ч.

    Белене не беше ли червена линия за участието на БСП в четворната коалиция? Нинова слушка, папка и синчето й си прави кариерата в САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен Кирето

    15 Фев 2022 13:19ч.

    "Никой не трябва да нарушава закона и да е над него. Законността е предпоставката да поправим нашето общество“, каза още премиерът Петков." За Кирето обаче законът не важи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирил Петков над Закона

    15 Фев 2022 13:21ч.

    Единствено Кирето може да е над Закона и да се подиграва с българската Конституция. Доказателство - декларацията му с невярно съдържание от 10.05.2021 г. пред президента, от която извлече лични ползи като министър на икономиката и си направи предизборната кампания за министър председател. Наказанието е до три години затвор по чл.313(1) и до пет години затвор по чл.311(1) от НК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Беден бохем

    15 Фев 2022 13:35ч.

    Еничарин, та дрънка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много си е повярвал Кирчо

    15 Фев 2022 16:14ч.

    и е решил да раздава правосъдие еднолично,че и послушни прокурори ще ни внася ,ми то в България няма Достойни хора защото никой не ги търси.Умните и честните хора се свършиха и дойде Киро от Канада да ни учи как се управлява Държава от третия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи