Прекратиха дело срещу номинирания за вътрешен министър в кабинета „Денков-Габриел”

Прекратиха дело срещу номинирания за вътрешен министър в кабинета „Денков-Габриел”

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Софийската районна прокуратура е прекратила делото, което водеше срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов. Той е номиниран за вътрешен министър в кабинета на Николай Денков, който утре ще бъде гласуван от парламента. Стоянов стана обвиняем в края на декември 2021 г. насред скандала между МВР и прокуратурата във връзка с разследването за източването на пари от "Хемус". МВР твърдеше, че прокуратурата протака разследването, а прокуратурата се обиди, че ѝ се бъркат в работата. В крайна сметка държавното обвинение все още не е пратило никого на съд.

А за разлика от шумното обявяване, че Стоянов е станал обвиняем, делото срещу него е прекратено съвсем тихо. Това е станало в началото на тази година, казаха за "Сега" от Софийската районна прокуратура.

Стоянов беше обвинен в края на декември 2021 г., че склонявал прокурор да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването по случая "Хемус". За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 г. затвор. 

"В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина", обясни тогава прокуратурата в съобщението си по темата.

Прокуратурата твърдеше още, че са събрани "достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР Калин Стоянов, за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Борислав Колев - да не внася протест по определената му мярка за неотклонение "домашен арест" и да му се разреши да пътува извън страната. Стоянов заявил на наблюдаващ делото прокурор, че "слага точка на разследването", като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото".

За да прекрати делото срещу Стоянов, Софийската районна прокуратура е приела, че липсва умисъл за склоняване на прокурорката. Това е единственият аргумент, който пресслужбата на СРП посочи.

На 12 декември 2021 г., макар да беше неделя, прокуратурата свика спешна пресконференция, за да разкаже колко обидени и потресени са наблюдаващите прокурори по делото "Хемус" от поведението на шефа на ГДБОП, който опитвал да им нарежда как да протече разследването. Веднага след това на специален брифинг самият Стоянов и шефът на сектора, занимаващ се със случая, първо отрекоха да са оказвали какъвто и да е натиск на прокурорите и веднага след това дадоха да се разбере, че на практика държавното обвинение пречи на разследването.

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Правилото е лесно:

  05 Юни 2023 20:38ч.

  ако хората с които си събран са по-мръсни от теб, делото ти се прекратява. Ако ти си най-омърсеният, ти се повдига обвинение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Борисоф

  05 Юни 2023 21:59ч.

  Ха, честито! Изпрахме го и този!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Козяк

  06 Юни 2023 9:11ч.

  А бе щом трябва и от затвора ще го извадят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хероиновия Мустафа

  06 Юни 2023 10:59ч.

  Кучи син...ма наш кучи син...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  06 Юни 2023 11:37ч.

  значи вън от кабинета да не се гласува василев тагарев хинков това момче хаиде стига вече идва ни в повече отиваме на избори до дупка няма друго спасение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пена

  06 Юни 2023 12:19ч.

  Законодателството в БГ започва да прилича на американското, двойни стандарти. Но доказва само едно, че за всеки е Народното събрание има компромат, който могат да му извадят всеки момент. Да живее демокрацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи