Преизбраха Румен Христов за лидер на СДС с 497 гласа "за" и 1 "въздържал се"

Преизбраха Румен Христов за лидер на СДС с 497 гласа "за" и 1 "въздържал се"

С 497 гласа "за" и 1 "въздържал се" Румен Христов беше преизбран за председател на СДС, съобщи БНТ. 

 

На 25-тата национална конференция на СДС беше представена и политическа декларация.

 

В нея се посочва, че "СДС като най-старата дясна, демократична и антикомунистическа партия в България, участвала най-активно в осъществяването на прехода от тоталитаризъм към демокрация, от планова към пазарна икономика, от изолацията на "Желязната завеса" към свобода и членство в НАТО и ЕС, осъжда войната срещу Украйна, предизвикана от имперските амбиции на Кремълската върхушка, олицетворени от Путин".

 

"Три десетилетия след края на "Студената война" и събарянето на Берлинската стена, сме изправени пред безпрецедентно потъпкване на идеите и принципите на свободния свят. Путин извършва престъпление срещу Украйна и нейния народ. Там живеят и стотици хиляди етнически българи, наши братя и сестри, които също са жертва на агресията, заедно с целия украински народ! В 21-ви век отново умират невинни хора заради нестихващи мегаломански апетити за власт и заграбване на чужди територии. Това е война не само срещу Украйна, а хвърлена ръкавица в лицето на мира, като висш идеал на цялото човечество", пише още в декларацията.

 

С нея СДС призовава "цялата демократична общественост в България да се обединим и да забравим дребните си, на фона на войната, неразбирателства, за да дадем мощен отпор на всякакви хибридни опити за оправдаване на нападението над Украйна!

 

"Активирането на спящите клетки на "петата колона" у нас е в разгара си. Агресивните опити да се оправдае нападението над Украйна спекулират с традиционно добрите чувства на българите към руския народ. Но знак за равенство между народа на Русия и кремълския сатрап Путин не може да има. На никаква цена не бива да се допуска разколебаване в принадлежността на България към свободния европейски свят и неговите ценности. Всеки такъв целенасочен опит трябва да се третира като национално предателство! Нека не бъдем слабото звено на НАТО и ЕС, а да подкрепим твърдо, като страна-членка на двете организации, всички санкции, наложени на Путин и неговите васални олигарси! Да подкрепим и тези руснаци, които не искат война, но страдат и понасят последствията и санкциите!", пишат още в декларацията от партията.

 

СДС настоява българското правителство незабавно да обезпечи присъствието на необходимите многонационални сили на НАТО, които да гарантират допълнително сигурността на България и стабилността на Югоизточния фланг.

 

Според СДС правителството на "Промяната" не води България към икономически просперитет и защита на националните интереси.

 

"Свидетели сме на галопираща инфлация, безпрецедентно поскъпване на електроенергията, горивата, храните и услугите. Този процес започна преди войната в Украйна и управляващите не могат да се оправдават с нея. Правителството дължи на обществото информация с какви запаси от горива, основни хранителни продукти и медикаменти разполагаме и ако те са недостатъчни, какви мерки ще се предприемат за обезпечаване на най-необходимите стоки за българските граждани в условията на непредвидима криза. Опасяваме се, че проведените срещи и разговори от страна на премиера Петков с Република Северна Македония, не са благоприятни за българския национален интерес. Притеснени сме от връщането на практики от комунизма, заглушаването на инакомислието и на свободата на изразяване. Стигна се дори до арест на малолетни заради протест срещу войната в Украйна. Наблюдаваме с притеснение разнопосочните политически сигнали и некоординираните управленски действия на Четворната коалиция. Зад тях прозират дълбоки вътрешни противоречия и безпринципни договорки. В настоящата геополитическа и икономическа ситуация това повишава изключително много рисковете пред България", казват от партията.


И отправят призив за "взаимодействие към всички политически сили в България - нека да поставим националния интерес пред партийния!

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • баба мара

    12 Март 2022 15:05ч.

    това е корпорацията която съсипа българия едно нещо не върви в българия винаги на грешната страна и сега в коалиция с милиционерите от герб това е позор за всички които гласуват за сдс такова падение не съм си представяла

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Онзи

    12 Март 2022 15:48ч.

    Тия на изборите са един файтон човекобройки ,па на конференция -500 .Ко става тука ,а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    12 Март 2022 16:04ч.

    Гласувала е цялата партия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    12 Март 2022 16:41ч.

    Това ли е демократичен избор- един кандидат за който са гласували 100% от присъстващите роднини и клиентела? Тия дни и ОПГГЕРБ ще прави конгрес за да (забележете) преизбере вожда си!!! И тези ни говорят че са партии, а не силови групировки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    12 Март 2022 17:05ч.

    Бог да ги прости !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    12 Март 2022 17:19ч.

    Теа от СДС ликвидираха селото; селското стопанство; промишлеността; армията; образованието; здравеопазването; МВР; пенсионното и т.н. Те водени от Ф.Д. ликвидираха България и за това изчезваме и като народ и като морал и като държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахах

    12 Март 2022 17:51ч.

    Кръгът се затвори и СДС окончателно заприлича на БКП и нейните конгреси за избор на шеф...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    12 Март 2022 19:03ч.

    ма това си е по нашенски шизофриниъ неъквъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зара

    13 Март 2022 0:15ч.

    Вечна му памет на СДС-остатъците от тумора!Има Бог! .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи