Преговорите между Сърбия и Косово се провалиха, Прищина започва да глобява за сръбски табели

Преговорите между Сърбия и Косово се провалиха, Прищина започва да глобява за сръбски табели

Европейският съюз предупреди в понеделник за "ескалация и насилие", след като Косово и Сърбия не успяха да се споразумеят в спешни преговори в Брюксел за решение на спора за регистрационните табели на автомобилите, използвани от етническото сръбско малцинство в Косово.

"След много часове на дискусия... двете страни не се съгласиха на решение днес", каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел в изявление за медиите.

"Мисля, че има важна отговорност от страна на двамата лидери за провала на преговорите и за всяка ескалация и насилие, които могат да възникнат на място през следващите дни", добави Борел.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви след разговора с премиера на Косово Албин Курти в Брюксел, че по неясни за него причини не са успели да постигнат абсолютно никакво споразумение за регистрационните номера, съобщи телевизия Н1, цитирана от БТА.

"Сръбската страна бе напълно конструктивна и ние приехме текстовете, които бяха променяни десет пъти, но албанската страна не искаше да приеме нищо нито за секунда, винаги добавяха нещо, което очевидно не беше възможно", каза Вучич пред журналисти след срещата в Брюксел .

Той добави, че Сърбия ще се вслуша в съвета на върховния представител на ЕС Жозеп Борел, който поиска Прищина да не налага глоби на собствениците на превозни средства със сръбски регистрационни номера, а Белград да не издава нови КМ номера.

"Ние ще уважаваме това и ще действаме по съответния начин и ще видим какво ще направи другата страна, каза Вучич и добави, че сръбската страна настоява, че подписаните споразумения трябва да се спазват, което, както посочи, винаги е препъникамък, тъй като някои не желаят да прилагат това, което е вече подписано и договорено, а искат да прилагат нещо, за което дори не е разговаряно.

Той каза още, че сега иска да събере всички впечатления, че е запазил всички документи и че тази вечер ще излезе с обръщение към сръбските граждани. Вучич също използва случая да каже на сърбите в Косово, че държавата ще бъде с тях.

Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел (в средата) и представителят на ЕС Мирослав Лайчак (вляво) се опитаха да посредничат между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, но засега неуспешно.

Вучич и Курти разговаряха в Брюксел като част от диалог на високо ниво, който беше свикан от ЕС в опит да се предотврати ескалация и напрежението в Северно Косово.

Преди това двамата участваха в отделни срещи с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и пратеника на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Прищина обяви в неделя, че отлага с 24 часа налагането на глоби за шофиране на автомобили със сръбски номера "КМ". Въпреки че по-рано беше обявено, че налагането на глоби ще започне на 21 ноември, началото на това действие бе отложено за 22 ноември.

Преди срещата в Брюксел сръбският президент коментира, че очаква косовските албански власти да не отменят решението си да глобяват за сръбските номера и че след 21 ноември в Косово и Метохия ще има рязка ескалация на напрежението заради спорните мерки на Прищина. Глобата е планирана да бъде в размер на 150 евро.

 

Коментари

 • Поредната метастаза на световния тумор САЩ, която се държи твърде нагло

  21 Ное 2022 19:45ч.

  Поредната терористична "държава", създадена от англоезичниците само за двете първи десетилетия на този век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алеко Т.

  21 Ное 2022 20:03ч.

  Драги съседи сърби, явно америте ви готвят конфликт с албанците. Помните Олбрайт с нейния любимец Тачич и клетвата им за вечна дружба. След тава си построиха най-голямата военна база на Балканите Бонд стиил и возиха от Афганистан какво ли не до Косово. Но времената се менят, а може би и вашите шансове за реванш растат. Правото е на ваша страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  21 Ное 2022 20:17ч.

  Хашим Тачи му викаха! Иначе верно беше любимец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • генерал до генерал

  21 Ное 2022 20:40ч.

  А ние кога ще поканиме Зеленски ? Като уникално тъпи, кога ще дадем военна помощ на Косово. А с трите морета ,кога ще се сдобием? А жената до Боян Петров кво каза по въпроса ? Кога ще осъдиме Русия у Хага ? А украинското знаме кога ще го постелем пред НС ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  21 Ное 2022 23:41ч.

  Братята сърби да продължават да "разговарят",а иначе да стягат оръжията и да са готови. Стане ли патакламата да помнят,че за късмет в Кремъл вече е друг човек,а не елцин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи