Преговорите между БСП и ИТН: И двете партии искат кабинет в рамките на този парламент

Преговорите между БСП и ИТН: И двете партии искат кабинет в рамките на този парламент

Втората политическа сила, която БСП покани на разговори за съставяне на ново правителство с третия мандат, е „Има такъв народ“.

В началото на срещата лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че партията има сериозни намерения да опита да направи правителство и нямат намерение да губят време в празни преговори.

„Затова ви моля да кажете вашата позиция - искате ли сериозно да направим правителство? Второ, искаме правителството да работи по програмата на трите партии, която приехме при първия проучвателен мандат – след като не сте участвали, е напълно нормално да дадете мнение. Затова, ако имате воля да седнем да разговаряме за правителство, притиснати от кризи и загрижени за хората, да седнем с тази цел“, каза Нинова.

Тя предупреди, че в първия кръг от преговори ще се говори само за програма и политики и няма да се обсъжда персоналния състав на кабинета и призова ИТН да направят своите предложения към програмата.

„Още след като стана ясно, че отново се завърта парламентарната рулетка, ние обявихме, че ще сме диалогични и че според нас трябва да се формира кабинет с партиите от четворната коалиция. Програмата до голяма степен припокрива коалиционното споразумение, въпреки че има някои дисусионни моменти. Идваме с готови предложения, защото не участвахме при изготвянето ѝ”, каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

„Избори в момента не са необходими, те ще задълбочат кризата. Трябва да направим всичко възможно, загърбвайки егото си, за да се стигне до кабинет“, каза и Ива Митева от ИТН.

"Що се отнася до програмата, тя до голяма степен покрива коалиционното споразумение, което сключихме преди. Прочетохме я и идваме с готови предложения", обясни още Йорданов.

Ива Митева пък допълни, че ИТН ще направи всичко възможно, за да се осъществи реформата на съдебната система и антикорупционното законодателство.

Ден по-рано представителите на БСП се срещаха с тези на "Продължаваме промяната". В началото на разговорите лидерът на БСП Корнелия Нинова ясно заяви, че партията има желание да състави правителство и очаква предложение за премиер от първата политическа сила ПП. 

От своя страна Кирил Петков обясни, че имат условие Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.


Източници: бТВ, dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • по необходимост

    20 Юли 2022 15:55ч.

    В преговорите за нов кабинет да се включи точката спиране на Патока, или да.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи