Председателят на ВАС: Логично е президентът да не присъства на клетвата, след като изборът е оспорен в КС

Председателят на ВАС: Логично е президентът да не присъства на клетвата, след като изборът е оспорен в КС

Негова лична преценка, на президента, е защо не присъства, но с оглед оспорването на избора на конституционни съдии, това е логично, каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред медиите след края на церемонията по полагане на клетва от Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като нови членове на Конституционния съд от квотата на парламента.

Чолаков припомни, че преди две години, при друга церемония в Конституционния съд, не е присъстват тогавашният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов и процедурата се е състояла. Георги Чолаков добави, че присъствието на процедурата е чисто формално и не влияе на избора на конституционни съдии, който е приключен след обнародване на решението на Народното събрание.

Нашето участие тук е изцяло представително и то се дължи на уважението към институцията, коментира председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова.

Аз дълбоко вярвам, че институциите в Република България трябва да се уважават. Това, което се случва, според мен, е начин за усъвършенстване и израстване на работата на институцията. То е полезно. Но аз лично не мога да не отдам уважение към Конституционния съд, който е, според мен, органът крепител на върховенството на правото", заяви Захарова.

Всеки орган, който си прави избори, си носи отговорността за тези избори, коментира още Георги Чолаков.

Галина Захарова посочи, че винаги има какво да се направи по отношение задълбочаване прозрачността на изборите. Двамата отбелязаха, че досега не е имало проблем при избора на конституционни съдии от квотата на съдебната власт и припомниха, че са променили правилата за избор, за да има по-голяма прозрачност.

Коментари

  • Логично е президентът да не присъства на клетвата, след като изборът е оспорен в КС

    26 Яну 2024 12:55ч.

    и освен това според чл. 6, ал. 2 от закона за Конституционния съд встъпването в длъжност на "избраните" лица е незаконно. Освен това има прецедент. Какво правим? Продължаваме да се подиграваме и пикаем върху "органът крепител на върховенството на правото", както фо нарече съдия Галина Захарова?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не Ви ли е страшно?

    26 Яну 2024 13:00ч.

    Няма ред, няма законност, има разруха и подлост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъжен ден

    26 Яну 2024 13:16ч.

    Тъжен ден, Борисов и сглобката се подиграха с държавността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тика за бис

    26 Яну 2024 16:08ч.

    Георги Чолаков, а защо вие присъствахте с оглед на спорните и некачествени съдии, които се явяват по-можещи и по-знаещи дори от теб?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    26 Яну 2024 16:18ч.

    Същият този беше назначен, а не избран, май? Като май предишните "големи" :Колев, Цацаров, Гешев, Сарафов и прочие дейци на не "третата власт "?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи