Председателят на Конгреса на САЩ: Нуждите на Израел са по-спешни от тези на Украйна

Председателят на Конгреса на САЩ: Нуждите на Израел са по-спешни от тези на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Последното искане на президента на САЩ Джо Байдън за финансиране на Украйна ще бъде оставено на заден план, тъй като американските законодатели гласуват тази седмица за по-належащия им приоритет да помогнат за защитата на Израел във войната му с Хамас, разкри новоизбраният председател на Камарата на представителите Майк Джонсън.

„Ще придвижим самостоятелен законопроект за финансиране на Израел тази седмица в Камарата“, заяви Джонсън в интервю за Fox News. – „Знам, че нашите колеги, нашите републикански колеги в Сената, имат подобна мярка“. Той не даде индикации кога Камарата може да се заеме с последния предложен пакет от финансова помощ за Украйна.

Байдън призова за групиране на помощта както за Украйна, така и за Израел в законопроект за спешно финансиране в размер на 106 милиарда долара, вместо да позволи на депутатите да гласуват по въпросите поотделно. Неговата администрация представи по-рано този месец план за предоставяне на допълнителни 61,4 милиарда долара за финансиране на Украйна, 14,3 милиарда долара за Израел и 9,2 милиарда долара за хуманитарна помощ в двете страни.

По-рано Конгресът одобри 113 милиарда долара помощ за Украйна в четири пакета, но опозицията сред републиканците срещу по-нататъшното финансиране на Киев се увеличи. Повечето депутати от Камарата на представителите, които са мнозинството, сега се противопоставят на изпращането на повече помощ за Украйна, а борбите по въпроса сред републиканците допринесоха до отстраняването по-рано този месец на предшественика на Джонсън като председател на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Джонсън прогнозира, че самостоятелният законопроект за Израел ще спечели силна двупартийна подкрепа както в Камарата, така и в Сената. „Намерението ми е да не използвам това за партийни политически игри“, каза той. – „Това е много сериозен въпрос“.

Новият говорител, който е скептичен по отношение на помощта за Киев, заяви в интервю за Fox, че администрацията на Байдън не е предоставила пътна карта за това, което очаква да постигне с масивната помощ за Украйна и как планира да сложи край на конфликта. От друга страна, той няма такива резерви относно подкрепата за Израел.

„Ние вярваме, че това е належаща и неотложна нужда“, каза Джонсън. – „Има много неща, които се случват по света, с които трябва да се справим и ще го направим, но точно сега това, което се случва в Израел, отнема незабавно внимание и мисля, че трябва да отделим това и да го прокараме.“

„Това е приоритет за нашата страна и не можем да позволим бруталността и справедливото неописуемо зло, което се случва срещу Израел в момента, да продължават“, каза той на срещата на върха на Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас. – „Ще застанем до приятелите си.“

Източник: obektivno.bg

 

 

Коментари

  • ввв

    30 Окт 2023 15:48ч.

    Моите също!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    30 Окт 2023 17:04ч.

    Свикналите да съществуват само от аванта,кражби и измами, нямат насищане ! Съвсем скоро САЩ ще се изправят пред необратима финансова криза !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    30 Окт 2023 17:31ч.

    Джонсън прави грешка, апелирайки за помощ за Израел. Не Израел, а Палестина има нужда от помощ и защита. Нужен е натиск върху Израел за създаване на Палестинска държава, а Израел да освободи ивицата Газа и да се прибере в регламентираните му от 1967 г, граници. Това трябва да правят Джонсън и Камарата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    30 Окт 2023 18:21ч.

    Израел да се изнесе от окупираните палестински територии и да остави палестинците на мира

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбира се

    30 Окт 2023 18:26ч.

    Все пак става дума за евреи, не за хохли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    30 Окт 2023 18:58ч.

    Помотросили и бродили, както казват Одеситоте. От една страна имаш суверенна страна в тотална война с превъзхождащ я агресор. Класически битки на съединения достигащи до фронт, с авиация, танкове, артилерия, спътници, пехота, флот... От друга страна имаш високотехнологична армия, с флот, авиация, танкове, дронове, артилерия, и бунт в концлагер, И Конгреса вика " прощай Зе, ще спасяваме Израел"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    30 Окт 2023 19:06ч.

    ако се противопоставяте на "законното право на Израел да убива враговете на Израел навсякъде и по всяко време" – значи вие сте „антисемит“... семити са: арабите, берберите, коптите, етиопците, евреите, асирийците и др. но „правилните“ СМИ крещейки за антисемитизъм, защитават правата само на евреите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Семка

    30 Окт 2023 20:31ч.

    Семити (потомци на Сем) може да са мизрахите (арабските евреи), фалашите (етиопските евреи) и с известни уговорки сефарадите (иберийските/испанските евреи), ама какъв го дирят сред тях ашкеназите (абсолютното мнозинство от днешните евреи, от които произлиза и управляващата върхушка на днешната ционистка държава) като произходът им е от причерноморския регион (вероятно хазари + славяни) и единствената връзка, която имат с Близкия изток е, че решиха да колонизират териториите на Палестина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    30 Окт 2023 19:07ч.

    За да влезем в ЕС(под условие все още) ни убедиха че пътят към евроатлантическите Рай минава през НАТО. Военният юмрук в кадифена ръкавица , налагащ универсални ценности Вчера президентът на втората страна в НАТО(като армия) обяви ХАМАС за борци за свобода.А с тази сила граничим. САЩ заемаха човешки,граждански права и установен ред след световна война и подкрепя етническо прочистване, геноцид и апартейд. Днес заенават и Украйна. Някой ще напише ли есе за универсалните ценности на Евроатлантизма, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    30 Окт 2023 19:11ч.

    Заебаха...есенциални термин Що ИИ си мисли че е "заемаха" не знам. Сигурно е писано в Лемън брадърс.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    30 Окт 2023 19:15ч.

    Леле леле..проектът Нова Хазария отече...подозирам, че Зеленясалия ще извърши "акт на самоубийство" до 6 месеца...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    30 Окт 2023 19:53ч.

    отчаянието води понякога до пагубни действия, а зеленски е артист, той не може без сцена и овации

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    30 Окт 2023 19:29ч.

    Кротко, Лиса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    30 Окт 2023 22:17ч.

    Сега отварям.Още не съм писала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи