Предалите се в Мариупол лидери на "Азов" са прехвърлени в Русия

Предалите се в Мариупол лидери на "Азов" са прехвърлени в Русия

Командирът на подразделението на 36-та бригада морска пехота на въоръжените сили на Украйна Сергей Волински "Волина", който се предаде от територията на завод "Азовстал" Снимка: ТАСС

Заместник-командирът на "Азов" Святослав Паламар ("Калина") и командирът на 36-та бригада морска пехота на въоръжените сили на Украйна Сергей Волински ("Волина"), които се предадоха в Мариупол, бяха прехвърлени в Русия за следствени действия, съобщи за ТАСС източник от правоохранителните органи.

„Сътрудници на специалните части отведоха Святослав Паламар и Сергей Волински от ДНР на територията на Руската федерация, за да проведат следствени действия с тях. Други офицери от различни украински части също бяха прехвърлени в Русия“, е заявил източникът пред ТАСС. Той не е уточнил в кой регион на Руската федерация и командирите на кои украински части са прехвърлени заедно с националистите.

Според ТАСС преди войната в Донбас Святослав Паламар е участвал не само в битките на Майдана, но и в т. нар. Оранжева революция в Украйна от ноември 2004 г. до януари 2005 г. Преди да напусне територията на "Азовсал"  "Калина" многократно заявил, че ще остане на територията на завода до последно, но напуснал територията първи от командирите.

Сергей Волински е единственият от офицерите, който попадна пред камерите на журналисти, след като беше заловен. През 2014 г., когато Волин служи в Крим, с разрешението на руските войски неговата част напусна полуострова без оръжие. Той често прави публични изявления заедно с други членове на националистическия батальон. Волина поиска Джо Байдън, папата и Борис Джонсън да организират евакуация от територията на "Азовстал", отбелязва ТАСС.

Според източника на агенцията в момента руските правоприлагащи органи работят с военнопленниците, провеждат очни ставки. В Москва може да има над 100 души, включително чуждестранни наемници, които са се предали в  "Азовстал".

Агенция Ройтерс засега не е успяла да потвърди информацията и все още няма реакция от Киев. По-рано този месец Украйна каза, че разузнавателните ѝ служби са в контакт с пленените бойци от "Азовстал", съобщава БТА.

Батальонът "Азов" е военно подразделение, съставено изцяло от доброволци, което беше сформирано през 2014 г. като крайнодесен опълченски отряд, за да се сражава срещу подкрепяните от Русия сепаратисти и, заедно с 36-та бригада, беше от ключово значение за защитата на стоманодобивния завод. Киев се опитва да договори размяна на пленници с Москва, за да си върне всички бойци, но някои руски законодатели искат да изправят част от тях пред съд. Руски осведомителни агенции съобщиха по-рано този месец, че повече от 1000 бойци от "Азовстал" са били прехвърлени в Русия, за да бъдат разследвани.

 

Коментари

  • ДНР

    19 Юни 2022 0:25ч.

    Това е грешка. Трябвало е военните следователи да си вдигнат задниците и да проведат следствието в Донецк, а след това да бъдат съдени и от съда на ДНР, където са извършвали военните престъпления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЛНР

    19 Юни 2022 7:18ч.

    Ти си в грешка. След приключване на следствието какво пречи престъпниците да бъдат съдени от съда в Донецк? Ами, че престъпленията са извършени на донецка територия, човече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    19 Юни 2022 8:24ч.

    С, не се ли замислел,че не с а преместени случайно ? И, предвид хаоса, може да се опита да ги освободи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    19 Юни 2022 0:32ч.

    Може би отърваха смъртното наказание, но резила за техните подстрекатели и помощници от запад ще бъде пълен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    19 Юни 2022 5:59ч.

    Трябва да ги ползват за обучение на руската армия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    19 Юни 2022 6:32ч.

    Брат, руснаците си имат тактика от столетия Атака в лоб и. картечници отзад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бигот

    19 Юни 2022 6:52ч.

    В Донецк имат твърде лично отношение, биха ги изтрепали всички, а това би било грешка, това не са лоши хора, просто попаднаха под лошо информационно влияние, и руснаците сами са си в3иновни че го допуснаха. Когато Украйна падне, същите тия ще са верни сардукари на Путин, така както днес е Кадиров

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярно е

    19 Юни 2022 8:14ч.

    Тези са смели бойци, след едно продължително "превъзпитание" в Русия, могат да станат бъдещи верни служители на Москва. Ще ги върнат в освободена Украина, с нейните независими региони , и части от РФ , да прилагат правопорядъка... Русия няма да хаби стотици хиляди моенни за окупационни действия !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    19 Юни 2022 8:11ч.

    Ми къде другаде да ги отведат. Мечтата им Илон Мъск да им изпрати космически кораб не се сбъднаха, а и руснаците са хора без въображение- заловят някого и вместо да го пуснат- те го предадат на съд....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    19 Юни 2022 8:50ч.

    Заедно със Западните генерали и други интересни наемници ги събират за показен съд в Москва, за да го гледа целия свят, иначе в Донецк ще го потулят, както се потулва в момента обстрела му и убийството на стотици цивилни в момента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люб

    19 Юни 2022 9:02ч.

    Защо не си ми казала, че те прехвърлиха ТАМ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    19 Юни 2022 9:03ч.

    Остави се, взех си белята да сана роднина на белите мечки, добре че още е топло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    19 Юни 2022 11:20ч.

    Калина, има е калена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙацкРоцк

    19 Юни 2022 11:49ч.

    В ДНР/ЛНР се подготвя трибунал и тези и още други укронацисти ще отговарят пред него и пред целия свят за престъпленията си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българската журналистка Ася Зуан ужасена от видяното в Донбас -н Ася Зуан

    19 Юни 2022 12:15ч.

    https://24may.bg/2022/05/29/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b6%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%ba%d0%b0-%d0%b0%d1%81%d1%8f-%d0%b7%d1%83%d0%b0%d0%bd-%d1%83%d0%b6%d0%b0/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сульо

    19 Юни 2022 18:11ч.

    Според мен ще има малко бой и много ебан с превъзпитателна цел. Тези държат и на едното и на другото ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лидери на "Азов" са прехвърлени в Русия

    19 Юни 2022 20:01ч.

    За да ги изтезават и накрая да ги убият. Обикновен фашизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    19 Юни 2022 23:30ч.

    E, проблем ли има ма - Каквото повикало, такова се обадило...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи