Православният свят посрещна Христовото Възкресение

Православният свят посрещна Христовото Възкресение

Православният свят посрещна Великден. Денят е известен като „празникът на празниците". В нощта срещу неделя хиляди вярващи се събраха пред храм „Св. Александър Невски”, за да чуят за Христовото Възкресение и евангелския текст, който разказва за намирането на празния гроб на Иисус Христос. Службата с присъствието си уважи и президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева. До тях по време на пасхалното богослужение бяха Симеон Сакскобургготски, съпругата му Маргарита и тяхното семейство.

Вярващите пред храма тази година бяха в пъти повече в сравнение с предходните две по време на COVID пандемията. В патриаршеското си слово Негово светейшество Неофит призова враждата и омразата да отстъпят, а Възкресението Христово да озари отново душите. Думите за смирение бяха прочетени от главния секретар на Светия Синод.

„Нека радостта, която Възкресението на Спасителя ни носи, да бъде винаги с нас и тази радост бъде пълна! На мястото на отчаянието дойдоха вярата и надеждата”, обясни архимандрит Герасим, главен секретар на Светия Синод.

 

Молитви отправиха и вярващите. „Повече мир в душата, повече смиреност, повече красота, повече любов”, сподели Константин Захариев. Голяма част от дошлите за службата бяха млади хора и деца. Сред тях семейство Георгиеви. „Трябва да съхраним християнството, вярата, надеждата. За да имаме този вътрешен дух да побеждаваме, да вървим напред, да живеем”, обясни Венера Георгиева.  Според Николай Георгиев Иисус иска само едно от нас - да правим добри неща и да го помним. Вярата осмисля живота, казва ни Мая. Тя и съпругът й нямат пропусната служба последните 70 години, дори когато било забранено.

А сутрешната служба отново изпълни храмовете в страната. Различните езици, на които се чете божието слово символизират единството на Църквата. Надеждата за мир събра българи и украинци на едно място. „Най-важното е войната да спре. Това е всичко, което искаме и всичко за което се молим. Живот без война в 21 век”, каза Лидия, жител на Одеса.

Освен в София, църковни богослужения имаше в цялата страна. След 3-годишно прекъсване службата на крепостта Царевец беше възобновена отново на открито. Отслужи я великотърновският митрополит Григорий. След като беше раздаден благодатният огън от миналата година, жителите и гостите на старата столица изминаха пътя от върха до града с факли и свещи.

За разлика от повечето градове у нас, в Русе посрещнаха празника с тазгодишния благодатен огън. Свещеници пътуваха до румънския град Гюргево, за да вземат частица от огъня, пристигнал на летището в Букурещ директно от Йерусалим.

И тази година в Пловдив Възкрасение беше посрещнато със заря. Хиляди изпълниха храмовете в града, за да се помолят за здраве. За първи път от 2 години насам и българската църква в Чикаго беше пълна. Там сънародниците ни се поздравиха с Христос Воскресе точно в 08.00 ч. сутринта  българско време.


Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • helleborus

    24 Апр 2022 20:20ч.

    Великден не е политическо, нито светско събитие, семейство Радеви изключително нелепо са се подредили точно зад гърба на патриарха, от ляво и от дясно му. Що щат техните образи там, наместо да се виждат иконите на светиите... или поне другите свещеници.. А и щом може с благодатния огън от миналата година, може и с миналогодишния Великден да си останат. Не чух обяснение за отказа да се вземе огъня.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hyospm

    04 Юни 2022 15:42ч.

    hydroxychloroquine cheap - <a href="https://plaquepll.com/">plaquenil 200mg us</a> order baricitinib generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anocit

    23 Юни 2022 11:01ч.

    purchase isotretinoin pill - <a href="https://ramoxicillinp.com/">amoxicillin 1000mg cost</a> order tetracycline 500mg for sale

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jifspq

    25 Юни 2022 5:00ч.

    order cyclobenzaprine 15mg online - <a href="https://rcolchicine.com/">colchicine medication</a> order inderal 10mg generic

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cbfbbv

    06 Авг 2022 18:38ч.

    buy diflucan generic <a href="https://diflucansx.com/">fluconazole 100mg usa</a> real viagra pills

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След като изчаках учтиво спама

    24 Апр 2022 23:41ч.

    ми се изка да отбележа за helleborus, че Великден по нашите земи си е отдавана политическо и светско събитие. Барем от времето, когато Лилов, Луканов, Джуров и прочее атеисти и безбожници се строяваха чинно със свещичка в ръка пред Ал. Невски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    25 Апр 2022 9:18ч.

    Вероятно е така, но кадрите до момента показваха политиците малко по-смирено подредени до останалите миряни, па макар и на първия ред. При това от всички партии. А сега виждаме как и Просто Киро искал да е там, пък не го пуснали, а Радев още малко ще измести иконите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Архимадрит Никанор: В днешно време хора проливат кръвта си за свободата си

    25 Апр 2022 1:11ч.

    "Русия не може да търпи Украйна да съществува като нейн антипод, като другото Аз - европейското, в което народът си избира правителство, а когато не му харесва, с революция го сваля. Руското държавническо мислене към момента възхожда към съветското, имперското… За Русия в днешния ѝ вид като държава Украйна е нетърпимо създание”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://www.youtube.com/watch?v=4Z-W0a19PgU

    25 Апр 2022 1:14ч.

    „Войната няма да спре по добрата воля на този, който я е започнал. Тя може единствено да спре, когато всички ние по цял свят платим цената. По-скъп дар от свободата човек няма. Свободният човек може да намери любовта. Свободният човек може да намери доброто."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пък Макрон победи любимката ви

    25 Апр 2022 8:14ч.

    Та сега се правите на ударени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руската пропаганда коментира победата на Макрон на Льо Пен...

    25 Апр 2022 11:41ч.

    ... "с незначителните 16%, което е най-ниското за него" :))) И след това последва дълго похвално слово за рекордно повишения рейтинг на Льо Пен, естествено, щото е фашистката дружка на техния Путьо, нищо че приятелството им се крепи на пари, т.е. Льо Пенката е една от полит. просититутки, купени от Путьо с денгите, откраднати от жалкия руски народец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    25 Апр 2022 12:40ч.

    Леля Пенка е първа в нейната категория

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    25 Апр 2022 12:36ч.

    Люб, каква е тая фиданка,дето прилича на финален флаг от моторни спортове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    25 Апр 2022 12:38ч.

    Клалин, с прическа - мъжот ми е в командировка ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явор

    25 Апр 2022 12:41ч.

    Дами,това е втората дама

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи