Православни, католици и арменци – заедно на Възкресение Христово

Православни, католици и арменци – заедно на Възкресение Христово
Православни, католици и арменци ще отбележат заедно настъпването на Възкресение Христово в Русе. Един от най-големите християнски празници тази година е на една и съща дата за трите вероизповедания и по традиция, при подобни съвпадения, вярващите се събират на едно място в нощта на Великден.
<p>Тъй като по канон нямат право да служат заедно, свещениците ще се поздравят след службите преди настъпването на Възкресението.</p> <p>В Русе православната църква &quot;Св.Николай&quot; и католическият храм &quot;Св. Павел от Кръст&quot; се намират една срещу друга, дели ги само улицата. Затова на Великден или Коледа, когато има съвпадение в църковните календари на отделните религии, празникът става общ.</p> <p>Отец Валтер Горра, енорийски свещеник от Никополската католическа епархия, споделя, че вярващите очакват с огромна радост Възкресение Христово.</p> <p>&quot;Тази година радостта е още по-голяма, защото знаем, че православната и католическата църква ще празнуват в една и съща дата. Това се случва на 3-4 години. Вече върви подготовката за тази нощ, когато се служи най-важната литургия. Тя обхваща много части от цялата история на Спасението и ето защо тази нощ имаме повече четива през времето на литургия, за да разберем по-добре откъде Бог започва да има един поглед към нас и е възкръснал, за да даде живота на всички нас. Тази година ще бъде още по-хубава, защото, както е традиция вече на тази улица, между нашата църква и православната църква на &quot;Св. Николай&quot;, ще се срещаме, ще се поздравяваме, ще се целуваме за това събитие, което е общо за всичките християни &ndash; независимо дали са католици, дали са православни, дали са арменци. Всички очакваме Възкресение, защото е събитието, което спасява цялото човечество&quot;, казва отец Валтер.</p> <p>За разлика от България, където католическата общност е сравнително по-малобройна, в другите държави Великден се празнува по особено тържествен начин. На Запад се правят големи шествия, които продължават през цялата Страстна седмица и в тях участват малки и големи. Процесиите са внушителни, с оркестри, като често се носят огромни статуи върху трон, който лежи на раменете на повече от 200 мъже.</p>

Коментари

 • Hunter Douglas

  20 Апр 2014 18:12ч.

  Свободата ни е дар от нашите източни братя. От пролятата кръв на финландци, румънци, руси и българи. Истината пишете и помнете. Истината е в братска православна Русия. Анатема за предателите - еврейчето Паси-вен педерас, помачето Прецедент Плевньо...анатема за вси изменници на Български род Родина и Народ. Тато бе последния родолюбив истински политик. Светла му памет. Поклон! И помнете!!! Помнете,знайте и предайте на децата си, че няма ни един янки пролял кръвта си за да ни има като Народ! За да я има Православна Майка България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи