Православната църква в Македония организира протест срещу закони за еднополовите бракове

Православната църква в Македония организира протест срещу закони за еднополовите бракове

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Мирен протест срещу проектозаконите за гражданския регистър и за равенството на половете, които са в парламентарна процедура, организират от православната църква в Република Северна Македония и настояват те да бъдат оттеглени. 

Решението за протеста е взето на заседание на Светия синод, а в съобщението се казва, че църквата изразява загриженост, че съответните институции игнорират позицията на всички религиозни общности, които представляват над 95 процента от населението, и продължават да работят по съкратена процедурата за приемането на проектозаконите, които „представляват сериозна заплаха за обществото и най-вече за основната му клетка – семейството”. 

„Негативните последици от подобни закони вече се усещат от най-старите демократични общества в света, където те вече са обект на сериозна критика или отхвърляне. Призоваваме в тази борба за достойнство, свобода и защита на основните религиозни права, към нас да се присъединят вярващите, граждански сдружения, организации и всички съмишленици, за да защитим нашата вяра и традиция от опита за нейното изкореняване”, пише в съобщението. 

Проектозаконът за гражданския регистър, който позволява правно определяне на пола, веднъж вече беше оттеглен от парламента, след което беше внесен отново, за разглеждане по съкратена процедура. Според опонентите му законопроектът косвено позволява еднополови бракове в страната. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • old_beggar

    22 Юни 2023 19:24ч.

    къде сте синодални старци, превърнали ЦЪРКВАТА в бакалия, глухи за камбаната, която бие и раздаващи медали на крадеца от банкя - боко барселонски? слепи за чудовищната гавра с вярата от дрогираното еврейче зеленски, която е болезнено да се гледа дори и за невярващи, а след думите на укрофашистите, че украинското православие трябва да бъде „физически премахнато“ като „цирей“, се надявах, че поне патриархът и светият синод ще изразят възмущението си срещу тези нечестиви човекоподобни, но това не се случи – изглежда и те са в „синергия“ с американското посолство...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "мирен протест"

    22 Юни 2023 19:29ч.

    Не си спомням дали през миналите десетилетия е имало такова нещо от БПЦ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, първенци!

    22 Юни 2023 19:48ч.

    Македонците го загазиха повече от нас. С тези слуги на западните джендъри Пендаровски и Ковачевски, ще минат под гейското робство още преди нас. Ама не знам как лют македонец насила ще го направят баш педал - явно ще има голям зор. Маке току така не се дава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Юни 2023 19:52ч.

    Свършени са, сорос ги гепи оти са много юмни ?само дето пак ще трябва да ги шамарим за да се освестят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • приветствам

    22 Юни 2023 19:55ч.

    Каквото и да говорим, хората се борят, защото повече не се търпи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи