Православната църква почита чудното Възкресение на Лазар

Православната църква почита чудното Възкресение на Лазар

В съботата на шестата седмица от Великия пост, Православната църква почита чудното Възкресение на Лазар от Витания, извършено от Господ Иисус Христос четири дни след неговата кончина и шест дни преди юдейската Пасха.

В календара на християнската църква днешният ден е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - Възкресението на Лазар. Според Библията, на този ден Иисус Христос връща към живота Лазар, четири дни след неговата смърт. Бог казва: "Лазаре, излез вън!", и съживява Лазар, който излиза от гробницата си. Ето защо името Лазар е символ на здраве и дълголетие.

Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица или Седмицата на Христовите страдания.

Църковният празник Лазаровден е с подвижна дата и винаги е в предпоследната събота преди Великден. Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в строг пост и въздържание, и е провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи