Правната комисия прие механизъм за разследване на главния прокурор

Правната комисия прие механизъм за разследване на главния прокурор

С 19 гласа „за“, 0 гласа „против“ и 4 гласа „въздържал се“ правната комисия в Народното събрание прие механизма за разследване на главния прокурор. Депутатите от "Възраждане" са гласували "въздържал се", ГЕРБ-СДС иска утре механизмът да влезе в пленарна зала.

След продължило малко над 4 часа обсъждане комисията по правни въпроси в парламента прие на първо четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се предвижда да бъде въведен механизъм за ефективно разследване на главния прокурор и неговите заместници в случай на извършено престъпление.

Механизмът е част от изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, според които мандатът на главния прокурор може да бъде прекратяван не със 17 гласа във ВСС, както сега, а само с 13 гласа.

Предложения имаха всички партии с изключение на ДПС, като водещото бе на Министерския съвет, представено от служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

В началото на заседанието на комисията присъстваха и главният прокурор Иван Гешев, както и заместниците му Красимира Филипова и Десислава Пиронева. Гешев обаче не коментира темата и не се включи в дебата, тъй като от днес е в отпуск по лични причини.

 

Източници: бТВ, "Дневник"

Коментари

  • Нали ужа всеки е невинен до доказване на противното

    18 Май 2023 19:32ч.

    Тази комисия приема, че е извършено вече престъпление? ...... Щото как да го разбирам това? - "Промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се предвижда да бъде въведен механизъм за ефективно разследване на главния прокурор и неговите заместници в случай на извършено престъпление". ........ Голяма клоунада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всезнайко

    18 Май 2023 22:29ч.

    И това какво общо има с темата? Пробвай да напишеш нещо на китайски next...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вуйчето

    18 Май 2023 19:37ч.

    Работата тече експедитивно, все едно приемат избирателен кодекс преди изборите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Май 2023 0:17ч.

    Какво се случи... съдебната реформа, която беше назначена от братята кравари "ще видим кой ще я изпълни" по Джеймс О´Брайън ... днес всички вкупом гласуваха, кво да правят, Гешо достави папките на всички в сащ онзи ден, колкото и да не искаше. Та, някак си БОКО трябваше да бъде побутнат в правилната посока и използваха Гешо за това, глей как и славуца пристана, да не говорим за останалите крадливи шпинги... жал ми е само за Веселина Томовата ... изгореха и бушоните ? Единствения ход на БОКО е да инсценира некой инфаркт на Мара Габара... той ги разбира тия работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Май 2023 0:20ч.

    Вацев добре го посъветва да бега на Рубльовка, ама пусто имане, що труд и мачлета бяха ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Май 2023 0:21ч.

    Нема се пуашиш БОКО, кинджало е по-бръз от магнитски ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи