Правителството включи България в споразумението за съвместна поръчка на боеприпаси за Украйна

Правителството включи България в споразумението за съвместна поръчка на боеприпаси за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Проектно споразумение (Project Arrangement) за проект „Съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси“ (Collaborative Procurement of Ammunition (СРоА), съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С одобряването на проектното споразумения България ще стане пълноправен член на проекта „Съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси“ (Collaborative Procurement of Ammunition (СРоА)) на Европейската агенция по отбрана, с което ще се създаде нова добра възможност за доставка на боеприпаси и услуги при изгодни условия, в допълнение на националните рамкови договори и инициативите в рамките на НАТО.

В друго свое решение Министерският съвет одобри проект на Решение за пописване на Споразумение на участващите съдружници към Фонда на НАТО за иновации.

Решението е взето в контекста на участието на страната ни в изпълнение на взетото решение на срещата на държавните и правителствените ръководители от НАТО през юни 2021 г. за запазване на технологичното предимство на НАТО и свързаните с това инициативи. Фондът на НАТО за иновации ще осигурява инвестиции във високотехнологични стартъпи и компании, които имат потенциал за приложение в сигурността и отбраната.

Присъединяването към Фонда ще предостави на страната ни достъп до най-високите технологии в областта на сигурността и отбраната, което ще подпомогне изпълнението на приоритетите на правителството за развитието на националните отбранителни способности.

Източник: dariknews.bg

 

 

Коментари

  • баба мара

    13 Юли 2023 21:47ч.

    аз съм категорично против преговори и мир никакво оръжие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тодоров

    13 Юли 2023 22:10ч.

    продажен мухльо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какъв сурикат само

    13 Юли 2023 22:12ч.

    Маймун

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В ориента съдим по мустака

    14 Юли 2023 9:18ч.

    А не постъпките и главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    13 Юли 2023 22:21ч.

    Шерлок Холмс и д-р Уотсън си пият уискито и обсъждат методите на дедукцията. За фон са пуснали телевизора и за нещастие са закачили пряко предаване на БНТ от парламента. В един момент Холмс се заслушва в някаква врява и пита: Уотсън, какви са тия? Идиоти сър! Категоричен е доктора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ се оттеглят от

    13 Юли 2023 22:22ч.

    Зеленски. Но оставят европейските си марионетки да поемат и бремето, и отговорността за загубата в Украйна. Сред тях се очерта един, който смята, че война, в която загиват хиляди хора, може да бъде наричана "пълноценна". Какъв позор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • произведението на химичката - срам за майсторката си

    13 Юли 2023 22:36ч.

    Не стига че дърт инфантил, ами и ентусиаст - независимо от нулевата легитимност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Съвместна поръчка" звучи почти благородно,

    13 Юли 2023 22:38ч.

    вместо плащане на войната в Украйна от българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само губим от това

    13 Юли 2023 22:47ч.

    затова и президентът Радев отказа да ни включи в това споразумение преди два-три месеца. Ама изчакаха да си назначат чуждо правителство у нас и пратиха на кино каквито и да са наши интереси, не е само оръжието, но и АЕЦ Белене, който 404 искаше да купи още през януари. Колкото и да се оплакваме от Радев, но явно не е продажник от степента нужна на алчния Запад, фактите го показват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма никой, който да заслужава естествена смърт

    13 Юли 2023 22:54ч.

    Или да бъде надживян от децата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България се опитва да се изкефи на САЩ със стотина бронетранспортьора за Киев

    13 Юли 2023 23:40ч.

    Управляващата коалиция в България предложи да изпрати военна помощ на Украйна под формата на около сто бойни бронирани машини от резерва на жандармерията на източноевропейската държава. Това каза в интервю за местна телевизия народният представител Ивайло Мирчев (ПП "Демократична България", част от коалицията), излъчено днес, 13 юли, от Радио България (БНР). Отбелязва се, че планираните за изпращане бойни машини не се използват и се намират в складове. От официална кореспонденция между САЩ и България стана известно, че в замяна на предаването на складирани бронетранспортьори "страната ни може да получи американска помощ", каза българският депутат. По думите му инициативата е подкрепена от министър-председателя Николай Денков , министрите на отбраната и на вътрешните работи, както и от парламентарната комисия по отбрана на България. Русия, за да постигне целите си в европейските страни, продължи да използва широк набор от хибридни средства. Това е една от основните констатации в доклада на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) на България за 2022 г. В доклада се посочва, че "войната в Украйна е засегнала България най-много от всички европейски страни". Премиерът Николай Денков миналата седмица увери българските депутати, че София няма да изпраща военна техника в Киев, тъй като това ще влоши отбранителните способности на източноевропейската страна. С такова потвърждение правителственият глава направи на следващия ден след посещението на Владимир Зеленски в София и в отговор на въпрос на партия „Български възрожденци“, които поискаха разяснение след изказването на министъра на отбраната Тодор Тагарев . Ръководителят на българското военно ведомство посочи, че Зеленски по време на визитата е " изискал всичко, освен самолетите ". Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/07/13/bolgariya-pytaetsya-vysluzhitsya-pered-ssha-sotney-bronetransporterov-dlya-kieva

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    14 Юли 2023 2:58ч.

    Не минава и ден в който това правителство да не извърши поне едно предателство на националния интерес на Родината! Тези малоумици са направо неуморни. Те са по-католици и от Папата! САЩ казват не на Покрайна в НАТО, но нашите дебили очаквайки друго приемат декларация в подкрепа на присъединяването! Те си мислят, че така си оправдават взетите долари за предателството, но всичко което правят се пише с червен молив не само на техните задници, но и на нашите, нищо, че са дошли навласт с "АЛА БАЛА" и че нямат повече електорална подкрепа от 7-10 %! Ако го нямаше "АЛА_БАЛА" сега щяха да стоят до тоалетната в Народното събрание и никой нямаше да им обръща внимание, както каза Киро! Него мнозина го мислят за прост и че действията му са малоуъмни, но с тези сис думи на партийния им съвет, помказа, че много добре осъзнава какви ги върши и защо! Така, че не Киро е прост, а неговите избирателки са малоумници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асенизатор

    14 Юли 2023 0:32ч.

    От къде го намериха тоя плъх?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    14 Юли 2023 0:36ч.

    Руската заплаха е налаганата от Запада абстракция, а нашите зомбирани ПРЕСтитутки и дума не обелват за военните бюджети: $1200 млрд. (НАТО) срещу $58 млрд.(Русия)... а 150 бр. американски ядрени заряди са разположени в шест техни европейски бази: Kleine Brogel в Белгия, Büchel в Германия, Aviano и Ghedi-Torre в Италия, Volkel в Холандия и Incirlik в Турция…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХАЛАЛ ДА СА ИМ НА УКРАИНЦИТЕ ТЕЗИ МАШИНИ, СТАВАТ САМО ЗА СКРАП!

    14 Юли 2023 1:01ч.

    Халал да са им на украинците тези машини, произведени преди 50-60 г. По мое време хванахме към 700 кг. кокаин във Варна. И трябваше да ги пренесем до София за унищожение. Умниците като Атанасов и тогавашният главен секретар (Бог да го прости) предложиха да изпратим тези машини с охрана и да докараме дрогата до София. Зер, всеки може да се изкуши да нападне такава пратка. Установи се, че на собствен ход те не могат да стигнат повече от 50-60 км., без да се счупи нещо. Накрая се обадих на министъра на отбраната за един хеликоптер и така пренесохме дрогата. Смешното е, че бях в морето и бях инструктирал Нона, ако се обадят Атанасов и сие от МВР, да им предаде какво съм уредил с отбраната. Актрисата ги „инструктира“, докато са се пулели на акъла си. Та, в духа на украинската солидарност, пращайте ги машините. Но по-добре ги продайте за скрап Богомил Бонев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САБОТАЖ! НЯКОЙ ПРОБУТВА НА АМЕРИКАНЦИТЕ ОЛИГОФРЕНИ „ВТОРА РЪКА“!

    14 Юли 2023 1:05ч.

    Лежа и гледам този натовски Батман адмирал Емил Ефффтимов, и докато слушам заваляната му балканджийска поезия от сложни превантивни концепции, процеси по възпиране и елементи от плана…, така ми се допива ракия, че ми потича лигата. Не знам как си ги избират американците хората в чужбина… Съдейки по някои основни техни персонални избора у нас, явно търсят предимно хора в неравностойно положение, с неизяснен етнос и 24-часова сексуална ориентация – кога го чукнеш, той все е отворен. Seven Eleven – ако случайно не ме разбират лондончаните. Да вземем, например, най-малкия американец на планета – ген. Атанасов. Е, бате, ясно е, че не са го взели по договор с NBA. Много му е едър кокала! Ще вземе да смаже некой друг чернокож! Или пък Киро. Тоя за мен си е чист сървайвър от гетото. Ако му теглиш и на него една черна боя и му сложиш едни бели три-четвърти чорапи, има да рапира и да продава дрога на ъгъла, докато не спечели наградата „Дилър номер 1 на Балканите”. Асен е ясно защо са го взели. Щото е мъжкар, момчето! Лена и тя е по същата причина там, ама Карабас Барабас от ДБ въобще не знам какво прави в тази европейска програма. Сигурно в квотата е имало позиция – един грозен за разкош! Не знам. Много им е странен кастингът на тези пичове от Щатите. Избират си основно пияндета, джуджета, наркомани, жени с леко поведение и мъже, гледащи TLC заради проблемите си с наднорменото тегло. И тук не говоря за Ивайло Мирчев, а за Явор Божанков. Както и да е. Вдигам ръце и заминавам за Атон! Обявявам “Оранжев код” за идиотия. Че като гледам каква конкурентна среда от малоумници ни управлява, току-виж утре и мен ме поканили за министър. Васил Петев

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    14 Юли 2023 1:23ч.

    Перилният академик пак се изкашля неподготвен. Дано да е започнал да си шие раирани костюми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде сте тръгнали?

    14 Юли 2023 1:48ч.

    Знаете ли, че от 2014г Франция и Германия работят върху създаването на нов танк? Искат да създадат танк, който да може да се противопостави на руските танкове и ползват идеята на Армата. Към тези две, претендиращи за високи технологии държави, се присъединяват още десетина други държави. И знаете ли кога се очаква да могат да покажат този танк? През 2040г. Смятайте. Ще им отнеме 26 години да го направят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Продължаваме Погрома

    14 Юли 2023 11:36ч.

    Денков е некачествена интелектуална, управленска и човешка партийно-политическа стока, комуфлирана рекламно с луксозен "научен" целуфан! Също като разните пишман паркетни въздухар-фатмаци с кухи церемониални лампази! Погромът, опустошението и разорението на образованието и науката, който ЛИЧНО Денков наложи в Б-ия през цяло десетилетие като зам.министър на БОКо и шеф на многомилионния бюджетен Фонд "Научни разГепвания", вече се налага от Денков и на ниво на държавата, че и на международно Евро-ниво! Когато премиер на Б-ия е бил "акад." (Филов, Денков, ...), държавата ВИНАГИ е довеждана до национална, военна, икономическа, образователна, научна, културна, морална и политическа КАТАСТРОФА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    14 Юли 2023 14:00ч.

    Крайно противна е тази мижитурка! Има една поговорка - Дребен, но вреден, която с пълна сила важи са горния индивид!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи