Правителството ще строи "Хемус" с повече пари и поръчки инхаус, които "Промяната" наричаше "огромна корупция"

Правителството ще строи "Хемус" с повече пари и поръчки инхаус, които "Промяната" наричаше "огромна корупция"

Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на магистрала "Хемус" с цел ускоряване дострояването на аутобана между София и Варна. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков пред ресорната парламентарна комисия във вторник.

Припомняме, че Цеков бе зам.-министър на Асен Василев в кабинета "Петков".

През последните две години строителството на ключовата за Северна България магистрала замря, след като първо служебното правителство на Стефан Янев обяви инхаус договорите от времето на ГЕРБ за порочни и откри незаконно строителство на два от участъците. Това продължи и при кабинета на Кирил Петков и служебните правителства на Гълъб Донев, а решение на проблема така и не беше намерено.

Сега Андрей Цеков заяви пред депутатите, че основното предизвикателство е "ускоряването на темпа на строителството на магистрала "Хемус".

"Както на вас, като представители на законодателната власт, така и на цялото общество трябва да е ясно, че изборът е или да продължим бездействието по отношение на магистрала "Хемус" в течение на една или две години, ако решим да започваме от самото начало, или да намерим начин тя да се случи. За да се случи, трябва да свършим работата като изпълнителна власт и това е моята решимост", каза регионалният министър.

"Дебатът по инхаус процедурите следва да бъде затворен. Тези договори са раздвоение на правната мисъл в държавата. С днешна дата е ясно, че договори по цени от 2019 г. не могат да бъдат изпълнени", допълни Андрей Цеков.

Той обеща до месец да внесе предложение за решение в Министерския съвет за индексация на договорите за доизграждане на магистрала "Хемус".

 

Третото правителство на Бойко Борисов възложи дострояването на магистрала "Хемус" по инхаус процедура на държавната компания "Автомагистрали" с два договора, подписани в края на 2018 г. и 2019 г. Те бяха за доизграждането на участъка между пътните възли "Боаза" и "Буховци" (238 км) за близо 2.7 милиарда лева. Обещанието на Борисов тогава беше магистрала "Хемус" да е готова през 2024 г.

Тъй като държавната компания "Автомагистрали" на свой ред нямаше възможност - нито техника, нито хора, да построи магистралата, по неясен и непрозрачен начин тя превъзложи строителството на отделните участъци на частни пътни компании с договори за доставка на материали, техника и услуги.

Правителството на ГЕРБ обаче падна от власт през 2021 г. и следващите кабинети обявиха договорите за порочни, без да предложат обаче решение за излизане от казуса. Така доизграждането на магистрала "Хемус" беше блокирано, а пропастта между северна и южна България се задълбочи.

Сега пред Mediapool Андрей Цеков обясни, че идеята му е сегашните договори с частни пътни компании и "Автомагистрали" да станат нормални строителни договори след сключването на анекси към тях. Отделно с това ще се направи и индексация на цените, така както беше направено по останалите строителни договори по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Всичко това ще се оформи с решение на Министерския съвет, защото не е необходимо да се минава през Народното събрание, смята Андрей Цеков. Правителството на Кирил Петков искаше санкция от парламента за санирането на тези договори.

Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на магистрала "Хемус", тъй като сроковете по Закона за обществените поръчки, в които би могло да се оспорва законосъобразността им, са изтекли в средата на 2022 г., обясни Андрей Цеков. По думите му това поставя настоящите управляващи в ситуация да изпълняват тези договори.

Регионалният министър не се ангажира с колко ще се оскъпи строителството на магистрала "Хемус". Уточни, че това ще стане ясно с приемането на правителственото решение.

Над 1.1 милиарда лева са заложени в бюджета на регионалното министерство за строителство на нови пътища и магистрали през 2023 г., каза още Андрей Цеков пред депутатите.

 

Източник: mediapool.bg

 

Коментари

  • рукола Z

    12 Юли 2023 12:26ч.

    Едно е сигурно, че Румен Радев трябва да получи "Оскар" за най-добра роля! Зеленски пасти да яде пред него ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пътен инженер с 50 годишен стаж

    12 Юли 2023 12:42ч.

    ПритежаваЛ над 20-годишен опит в управлението на комплексни инвестиционни проекти, реализирани на териториите на България!!! ТОВА КАЗВА ВСИЧКО !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    12 Юли 2023 13:30ч.

    Нищо Няма да построите, тъпанари! Нищо!Добре че бай Тошо ви построи и тунели и виадукти, та да имате нещо.Крадливи копелета! Където съм,се строи , без да се приказва и дърдори. Просто се строи.Качествено се строи.14 годишната ми кола е с оригинално окачване и оригинални щанги на кормилото управление,както и амортисьори,без грам забележка на контрол техник.Вие 5 години без ремонти можете ли?Тъпа гадна соросоидна колония.Фашистка имат. Да пукнете до един фашисти и американофили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jUngle bells

    12 Юли 2023 13:46ч.

    Това не е държава, това е кочина в НИЩОТО! А този Цеков е просто поредният субект, който е подивял пжродш прибшвоване в НИЩОТО! Мога да развия темата, но къде е СМИСЪЛЪТ?! Смисъл няма. НЯМА! Трима поредни министри - Комитова, Караджов, ШИШКОВ абсолютно единодушно и много скоро след влизане ва министерството КРЕЩЯХА - че в огромната си част ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВА НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО. Пълният абсурд се затваря при довеждане на магистралата ЧЕЛНО в нищото. Там има защитени територии, чувствителна за отбраната инхраструктура, археология. Шишков буквално с болка изрече веднъж: "Не разбирам, просто не разбирам, как е възможно да направят това?! За последните лотове НЯМА ДОРИ ИДЕЕН ПРОЕКТ!" Разбирате ли в каква уникална кочина е превърнал Борисов страната ни. Да, това не е държава, а мръсна и воняща кочина. Индиректно има доказателства за всичко казано дори в този текст по-горе: където по отвратителен начин се пускат "размисли"! "Е, какво да правим сега?! Да чакаме още години и после да започнем отначало? " Преведено на нормален, човешки и законен език това иде да ни каже, че като АЛТЕРНАТИВА - първо трябва да мине работно проектиране, строително разрешение и откриване на работна площадка ЗА ВЕЧЕ ПОСТРОЕНОТО ????????, същевременно да се мине по целия инвестиционен процес за последните лотове и едва тогава да се започне строителство! И понеже това би било според министъра ПЪЛЕН АБСУРД - той не изрича тези думи, но те се подразбират от контекста - МИНИСТЪРЪТ ПОВЕЛЯВА: ПРОДЪЛЖАВАМЕ С БЕЗЗАКОНИЕТО! Граждани, обявяваме всенародни веселби и чествания - ЗАКОНЪТ В БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ОФИЦИАЛНО ОТМЕНЕН!! ДЪРЖАВАТА БЕШЕ ОТМЕНЕНА!! ДАНЪЦИТЕ ПАДНАХА! ОГРАНИЧЕНИЯТА ИЗЧЕЗНАХА! ВЕЧЕ ЩЕ Я КАРАМЕ КОЙ КАКТО ЗНАЕ И МОЖЕ! НЕ СЛУЧАЙНО БЕШЕ ТОЛКОВА ДЪЖДОВНО, А СЕГА ПЪК ТОЛКОВА ГОРЕЩО - БЪЛГАРИЯ СЕ ГОТВИ ОФИЦИАЛНО ДА БЪДЕ ПРОВЪЗГЛАСЕНА ЗА ДЖУНГЛА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бъднината

    12 Юли 2023 13:53ч.

    Тези са пълни уроди! Договорили са се да крадат заедно! Знаят нещо! Възможно ли е да знаят, че държавата ни си отива и дори няма да им кой да ги попита за уродствата? Не е случайна приказката асеньова за заминаване по островите! Дали ще са екзотични или ... дунавски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хайде да ви видим сега

    12 Юли 2023 14:09ч.

    Гроздан Караджов - в лично качество като експерт, в качество на бивш вицепремиер и министър МРРБ, в качество на човек на ПП ИТН, заедно с Председателя - Станислав Тодоров Трифонов - са ДЛЪЖНИ ДА РЕАГИРАТ! г-жа ВИОЛЕТА КОМИТОВА - в лично качество като експерт, в качество на бивш министър в МРРБ, в качеството на член на Националното ръководство на Партия Български Възход, заедно с председателя Стефан Янев - са ДЛЪЖНИ ДА РЕАГИРАТ! Иван Шишков - в лично качество като експерт, в качество на назначаван за зам.министър а после и за МИНИСТЪР в служебното правителство на Г. Донев, заедно с г-н Г. Донев (понястоящем съветник в президентството), заедно с Президента на Републиката - г-н Румен Радев - са ДЛЪЖНИ ДА РЕАГИРАТ! Свидетели сме на едно тотално безумие!!. Всички посочени лица ПРЕДРАСНО И ДОКАЗАНО ЗНАЯТ ИСТИНАТА, ЯРКО СА я изнасяли и защитавали и сега са ДЛЪЖНИ да въстанат срещу поредното уродство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Столицата

    12 Юли 2023 14:45ч.

    са необходими магистралите Струма и Европа, Хемус води в нищото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • El Condor

    12 Юли 2023 16:56ч.

    Хайде като се изнесет по родните места в петък и събота, да си останете там и да не се връщате повече в прокълнатия град, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мнение

    12 Юли 2023 14:54ч.

    Натискат ги да строят, за да е по-лесно придвижването на военните до Черно море. Не е защото са се загрижили толкова за хората или за превозвачите. Ако беше обратното, щяха да строят с приоритет магистралите по натоварените транспортни коридори, а не София - Варна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжеТрибун

    12 Юли 2023 15:01ч.

    Това е благодатна почва за развихряне на НЯКОЙ ЯРЪК ОБЩЕСТВЕН ТРИБУН, ОБЛАДАВАЩ БЕЗСПОРЕН ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ и ПУБЛИЦИСТИЧЕН ТАЛАНТ, пък и ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ! "Някаква" си Границка от една медия, която е на либерална, грантова хранилка, била казала безстрастно, информативно, напълно безполово, напълно замазващото същността и смисъла НЕЩО си там. Ако политическите партии и експертите си замълчат, лесно бих се сетил, ЗАЩО го правят! Ама свободната преса на може и не трябва да мълчи! Чакайте сега ??? Аз да не би пък нещо да съм се объркал?! Имаме ли ние свободна преса? Или май я отмениха?! Само прокопиев ни остана :))) Делян май продаде?! Закъса се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абсурдистан

    12 Юли 2023 17:10ч.

    Ами точно това им е промяната да продължават да крадат, само че в по-големи р-ри и за по-кратки срокове. Да не говорим и за това, че въвлякоха българите във война и ошушкаха всичко за шмъркащото зелено джудже. За своя народ и държава едно голямо нищо, но от сърце и любов към суверена

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разкаянието

    12 Юли 2023 18:16ч.

    Всички тук, които са демонстрирали склонност към либерален уклон, върховни, най-правилни ценности и са си позволили по един или друг начин да демонстрират харесвене, дори търпимост към БХ, оКОКОР100рените, психарите - ВСИЧКИ по списък да се явят в рамките на 24 часа и да поднесат най-разкаяните си извинения! Мръсотията премина не само през червените линии, тя пракоси дори пъстроцветния флаг на най-прогресивната световна общност на педалите и другите откачалки. Това не е зик на омразата. Този сайт е направен от богослов и той познава отношението Му по въпроса. Разкаянието да бъде поднесено Пред олтара на вече безвъзвратно погубената ни Родина, аз нямам необходимост да слушам фъфлене от смахнати хора. Имам ви пълния списък! Само да посмее някой да ми хитрува и да се изплъзне! Няма никакъв смисъл, защото броят на тези които временно ще се измъкнат по островите е незначителна величина, а тук такива няма. Някои си въобразяват, че за тях се пазят места по островите, но накрая ще се окаже, че за тях има място само по колесниците на заминаващите самолети. Е, има ги и в списъците на платените агенти за влияние на посолството, които по изпитана рецепта ще бъдат раздухвани по улиците от прашните вихрушки! Това вече е традиция! Местната, форумна фауна ще остане тук заедно с нас. Няма да ви докладвам Ай-Питата, не ми харесват подобни неща. Обаче, за Дачков не знам, той обича да бие през Ай-Пи-то по главата. Има списъци на всички, които не се подават на дресировка, без оглед дали са от добрите или от лошите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    12 Юли 2023 18:59ч.

    "Андрей Цеков обясни, че идеята му е сегашните договори с частни пътни компании и "Автомагистрали" да станат нормални строителни договори...". Гениално! От казаното следва, че досега договорите са били ненормални, сега ги обявяват за нормални и готово! Проблемът е решен и корупцията става узаконена и нормална практика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Владигеров

    12 Юли 2023 19:15ч.

    С това си поведение на жълтопаветните хитреци , ясно показват, че има изключително силен Външен натиск и за да си спасят кожите ще действат бързо . Иначе ще има “проблеми”, а грижата за народа от Северна България е последното нещо, за което ще се сетят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи