Правителството иска да се удължи извънредното положение до 13 май

Правителството иска да се удължи извънредното положение до 13 май
Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение. Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г.

 

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

 

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

 

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет.

 

По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната. Проектът на правителственото решение, с което се предлага удължаване на срока на извънредното положение, беше внесен от министъра на здравеопазването като допълнителна точка на днешното заседание на Министерския съвет.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

 • Желязко Желев

  01 Апр 2020 16:15ч.

  Първото изречение е ЛЪЖА.То обезмисля четенето по-нататък.Гешев е дал кръв.Той е отговорен човек.Надявам се някой ден да предяви ''фактурата''.Може и мен да включи,но да спазва реда който сам си определи.Големите фактури най-напред

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Мара

  01 Апр 2020 16:29ч.

  До 9-ти септември поне. Като посрещнем партизаните влизаме в новият грипен сезон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гадове

  01 Апр 2020 16:29ч.

  Абе мутро защо обикновените хора с коронавируса ги държиш в къщи докато умрят а депутатите и милионерите веднага в болница.Време е да си потърсим правата, всички би трябвало да сме равни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tenax

  01 Апр 2020 16:48ч.

  А нещо като отчет каква сте я свършили за 18 дни извънредно положение, какво ще свършите през оставащите 12 дни и какви ще ги вършите през следващите 30 дни? Или разхождането на джипката до Узунджово и обявяването на старото летище за ТИР-паркинг ни стига, а? Само за сравнение - https://sun6-13.userapi.com/c857536/v857536977/1b905c/Bgbn3cPaDwA.jpg - инфекциозна болница с 500 легла, общежитие за персонала, собствено водоснабдяване и пречиствателна станция. Преди 10 дни беше голо поле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички държавни служители да се откажат от заплатите си, за да са солидарни с тия, дето няма доходи

  01 Апр 2020 16:50ч.

  Ако се откажете от заплатите си, ще Ви повярвам че е правилно решение да удължавате извънредното положение. Как я мислите, бе, смотаняци! Откъде доходи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЙ ХОЙ

  01 Апр 2020 16:50ч.

  После до рождения ден на министър - пре...дателя , а после до изборите !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Откъде доходи?”

  01 Апр 2020 16:56ч.

  Че на умрелите от пандемия доходи няма да им са нужни, не Ви ли идва наум? И споко, политика няма, нужен е здрав разум. И попоглеждане малко по-далеко от собственото носле - към Пиринеите и Апенините примерно, като отрицателен пример. Иначе гЪрбавите са ми противни по дефиниция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Политическа зима

  01 Апр 2020 16:56ч.

  Южна Корея. Население - 51,472,662. Доказани заразени от ковид-19 - 9,887. От тях - 5,567 излекувани, а починали - 165. Наистина университетите удължиха онлайн обучението до 12 май. Но задължително се правят тестове на абсолютно всички пристигащи в Корея и дори резултатът да е отрицателен, пак трябва да са в 14 дневна карантина. Дезинфекция навсякъде. Кафенетата, магазините, ресторантите са отворени. С масовите тестове / дори в колите/ и проследяване на контактите на заразените овладяват разпространението на заразата. Диагностицираните на ден са минимални, особено в сравнение с тези в Европа и САЩ. Още в самото начало предупредиха болните със симптоми в никакъв случай да не посещават болниците, а само определените за целта места, за да не станат суперпреносители. Мерките са адекватни и медицински, а не политически. Има корейци, които се страхуват и сами си налагат изолация. Но като цяло, корейското общество се научи да живее с коронавируса. https://www.youtube.com/watch?v=Yhd_RwoP6R8 А тук в началото, може да видите как до станция на метрото раздават безплатно маски и дезинфектанти. https://www.youtube.com/watch?v=V-NYfEust4U

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не могат да се спрат да крадат/ .... Спрете си заплатите за два месеца, за да разберете какво мислят обикновените хора без доходи

  01 Апр 2020 17:02ч.

  Какво от това, че ще сме заврени по къщите си? Който има двор, на село, иди доди. Но по апаратаментите, децата, учениците, бебетата. ............. Къде да ида да работя, финансите са ограничени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  01 Апр 2020 17:09ч.

  Това е крайния срок. После ще има бунтове от безпаричие и глад!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желязко Желев-Южна Корея

  01 Апр 2020 17:15ч.

  Не може!Генерал майор Мутафчийски вчера изплю камъчето;''Ограничени ресурси'' Въпросът е кои ресурси са ограничени?1Финансови?-10млрд резерви? 2.Материални-Не щем китайски тестове?Корея от къде ги взема.Маски айди бе за един месец цал ЕС не се организира.3.Интелектуални-махвърляйте кърпата,късайте пагоните и се махайте 4.Кои ресурси са ограничени?Мисирките да питат поне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 0--иАЗ-

  01 Апр 2020 17:22ч.

  Два месеца домашен затвор - не е било и по фашистко ! Два месеца без право да се преглеждаш в ДКЦ - та, ,и лекуваш в болници -освен ако не си спешен,! Два месеца да си недояждаш и да гладуваш - освен ако не си имал възможност да спестиш нещо ако си получавал над 1000 до 3-5-10-15 хилки мезечно. Старците, безработните, хеле тия с хронични заболявания, инвалидите - да мрат тяхната мама ! ПРАВИТЕЛСТВО - ЧОВЕКОМЕЛАЧКА.! КАПИТАЛИЗЪМ = ЧОВЕКОНЕНАВИСТЕН СТРОЙ. ,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Този на снимката говори лъжи !!!!!!!!!!

  01 Апр 2020 17:24ч.

  Депутатите ги тестваха безплатно, само защото един от тях е бил диагностициран като заразен (но не и болен !) !!! Мои близки бяха информирани, че личния им лекар е диагностициран като заразен. Понеже те бяха контактни с личния си лекар преди седмица, са поискали да бъдат изследвани, но са ги насочили към частни лаборатории, където са им поискали 120-140 лева !!!!!!!!!!!!!!!! Явно, че цялата тази история с коронавируса е бизнес за милиарди, бизнес на ГЕРБ-Гроб и фармацевтичната мафия !!!!!!!!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • побеснял

  01 Апр 2020 17:35ч.

  Ще затрият всички. Ще умрем от глад 2 месеца без доходи. Генерал Радев, къде сте? Спрете това безумие!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ограничени ресурси ?????????????

  01 Апр 2020 17:35ч.

  Ограничени ресурси ????????????? Ограничени, но за обикновените хора ! За мафиотите, които ни управляват - правителство, министри и дупе-дати - русурсите са неограничени ! Целта е заразяване на максимален брой хора, за да печелят фармацефтичната и медицинска мафии !!!!!!!!!!!! В събота се опитах да подам сигнал за продажба на неопаковани хлебни продукти в Кауфланд и Лидл - бях свидетел, как клиенти-мърлячи ровят в закуските и хляба на щанда за хлебни продукти с голи ръце !!!!!!!!! От 10-12 телефона, указани за връзка с Министерство на здравето, Здравна инспекция, Кауфланд и Лидл, НЕ РАБОТЕШЕ НИТО ЕДНА ЛИНИЯ !!!!!!!!!! ПОНЕ 1 ЧАС ОПИТВАХ И ПОПАДАХ ИЛИ НА ГЛУХА ЛИНИЯ, ИЛИ НА АВТОМАТИЧНО СЪОБЩЕНИЕ "В МОМЕНТА НЕ СМЕ ДОСТЪПНИ" !!!!!!!!!!!!!! ВСИЧКО Е ЛЪЖА И ИЗМАМА, ТЕАТЪР ЦЕЛЯЩ РАЗБОЛЯВАНЕ И ОГРАБВАНЕ НА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА !!!!!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗАРАЗАТА ДОЙДЕ ОТ ЧУЖБИНА !

  01 Апр 2020 17:38ч.

  ЗАРАЗАТА ДОЙДЕ ОТ ЧУЖБИНА ! НИКОЙ НЕ НАПРАВИ ОПИТ ДА СПРЕ ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ ЧУЖБИНА ЗАРАЗЕНИ ИНДИВИДИ !!!! НАПРОТИВ, ПРАВИТЕЛСТВО И МЕДИИ НИ УБЕЖДАВАХА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИБЕРАТ В БЪЛГАРИЯ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що ще умрете от глад?

  01 Апр 2020 17:51ч.

  Не ви ли плащат да пишете по форумите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • числа

  01 Апр 2020 17:58ч.

  13май2020! Още един повод да си спомним датата 13май1981 и да открием връзката й с днешните събития. Отново едно задкулисие " полага усилия за ограничаване на разпространението на заразата", под фалшив флаг и фалшива мишена. Но вече събитията са извън контрола на кукловодите. Чудовището създадено от доктора е изпуснато и вече представлява заплаха за самия доктор. Докозателствата са навсякъде и във всяка цифра, която ни се съобщава. Така, че бъдете снисходителни към глашатаите, този процес е извън тяхната воля, те само предават едни числа, без да осъзнават какво съобщат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЙ ХОЙ

  01 Апр 2020 18:44ч.

  САЩ отпуснаха $2,2 трилиона за борба с последиците от коронавируса! Откъде ги отпуснаха , с какво покритие , КАКВО НИ ЧАКА ?!?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЙ ХОЙ

  01 Апр 2020 18:53ч.

  Не е първоаприлска : От днес депутатът взема 9600 лв. с бонусите, вдигнаха си заплатите и министрите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПРОФЕССОР ГУНДАРОВ: КОРОНАВИРУС НИ ПРИ ЧЁМ - ПОЛИТИКА ВЛАСТИ ПРОВОЦИРУЕТ...

  01 Апр 2020 19:18ч.

  ПРОФЕССОР ГУНДАРОВ: КОРОНАВИРУС НИ ПРИ ЧЁМ - ПОЛИТИКА ВЛАСТИ ПРОВОЦИРУЕТ... Обычный грипп. Но истерия интересней же. Как в американском фильме. https://www.youtube.com/watch?time_continue=51&v=0EEHq9JhUhc&feature=emb_logo

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Румен Петков

  01 Апр 2020 19:22ч.

  Опасявам се, че нашите властници пропускат едно много мощно перо, което могат да използват в ситуация на криза!!! В средата на миналата година България отдели 2,2 милиарда лева за закупуване на американски самолети F-16. При това, според мнозина експерти и познавачи, реалната цена е поне с 1 милиард отгоре, което означава, че България се е ангажирала с плащане над 3 милиарда за 9 самолета, които ще получим евентуално някъде към края на новото десетилетие, защото моделът, който купуваме, съществува само на хартия. Даването на такива пари винаги е било цинизъм, но в пандемична ситуация, това вече е престъпление! Държавата ни се задъхва, бизнесът е на път да бъде удушен, домакинствата са в пълна паника, а болниците изнемогват. Точно заради това сега е момента българската държава да постъпи нормално поне един път и да започне преговори за отказ от сделката и връщането на тези пари!!! Нека Бойко Борисов се обърне към Своя Приятел Тръмп и да му обясни, че е изключително важно на първо място да бъдат спасени хората, а самолетите чак след това!? Хората са жизнено необходими за здравето на нацията! Вместо да се чудим как да финансираме страната и да спасим хората, имаме възможност да си върнем тези 3 милиарда и те да станат спасителната инжекция за здравето и икономиката!!! Ненормално и перверзно е да се постъпи по друг начин. В крайна сметка изборът на самолети или на здраве е очевиден и не подлежи на коментар!? За какво са ни американски трошки в такава криза!? Някой ден, когато си стъпим на краката, може пак да помислим за въоръжение. Но точно сега самолети не ни трябват. Трябват ни здрави хора и нормална държава!!! Всичко останало ще е геноцид срещу народа и престъпление срещу държавата. Откажете се от самолетите и изберете българския народ! Една нормална власт нямаше да има проблеми с този избор. Сега предстои да видим обаче дали нашата власт е такава…!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  01 Апр 2020 20:05ч.

  Ама защо само до тогава ?? И то едно "положение" ... Я всички по къщите и излизане само със служебна бележка от първичната партийна организация на ГЕРБ. И така до второ нареждане ! И никакво слушане на радио и разните социални платформи, империалистическите измишльотини, да се забранят..... Ах, как ще паднете, пиленца на батко, в капана на всенародната лИбоФ. Като трудни с близнаци ви виждам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БАЙ ХОЙ

  01 Апр 2020 21:25ч.

  Това бтв няма да го покаже : https://www.youtube.com/watch?v=pK-YpOoRMd4&feature=youtu.be

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 13 май жертвите на глада ще са повече от тези на вируса

  01 Апр 2020 21:43ч.

  На 13 май да са подали оставка и да бягат при Божков в Дубай, защото излизаме с тоягите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "бай хо...това БТВ няма да го покаже"

  01 Апр 2020 23:18ч.

  Нещата са ясни.За глутницата богаташи искащи да купят земното кълбо сме много-над 7 милиарда.По плановете им трябва да сме под милиард.Това е новият им световен ред,когато всеки човек на земята ще бъде чипиран като животно и следен от космоса с 5G (уж за по-добър интернет).За в бъдеще трябва да очакваме много по-страшни вируси и....3-та световна.В плановете си за господство над света и електронният концлагер са предвидили 3-и войни.Всички ги знаем кои са,къде живеят и коя е войската им...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи