Правителството планира въвеждане на задължително военно обучение

Правителството планира въвеждане на задължително военно обучение

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военното обучение може да стане задължително, ако български гражданин планира да направи кариера в държавната адмивнистрация. Като военните готвят както стимулиращи, така и задължителни мерки, които да го въведат. Това стана ясно по време на обсъждането на Стратегическия преглед на отбраната. Писането на документа започна в края на септември по поръчка на правителството заради променената среда за сигурност.

От стимулиращи до задължителни мерки се обсъждат за военно обучение на гражданите. Това стана ясно по време на обсъждането на Стратегическия преглед на отбраната. Част от възможностите са военното обучение да стане задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация. Така било във Франция, припомнят участници в обсъжданията. Стимулиращите мерки са да бъде повишено заплащането. 

Около 51 са били посочените проблеми, които ще бъдат анализирани и оценявани по тежест, а крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в Резерва, който се стопява заради естествените демографски процеси. Резервът трябва да е около 3000 души, но докладът за отбраната за 2022 година отчита, че заетите длъжности са едва 13%. Основните причини са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не искат служителите им да отсъстват дълго. 

От две години решението на част от проблемите се нарича срочна служба в Доброволния резерв за шест месеца. Бивши военни и цивилни могат да вземат не по-малко от 1200 лева, защитени са от уволнение от другата си работа и лесно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени кадри действително попълват липсите, призна наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, но не за Резерва, а за кадровата армия. 

Затова мерките не са достатъчно, обяснява Запрянов: 

"Това вървеше добре. Имаме по 300 души в курса. Много голяма част от тях след завършването на обучението ставаха кадрови военнослужещи. Намаля интересът и към кадрова военна служба във въоръжените сили, намаля и интересът към този курс и вече не са по 300, а по 100 човека, но ние обявяваме тази подготовка. И 50 кандидати да има, този курс се провежда, но числото на подготвените хора не позволява да попълним Резерва в кратки срокове".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също каза, че: "С мобилизационния състав нещата вървят много зле. Ние вече имаме вътрешни дискусии доста тежки. Те ще станат и обществени".

И като добър пример посочи евродепутата Андрей Новаков, който вече се обучава в Доброволния резерв. Неслужилите депутати също можели да минат курсове, предложиха в Комисията по отбрана.

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет "Донев" дали в мирно време гражданите могат да получават военна подготовка. Законодателят следва да направи преценка в съответствие със заплахите, написаха тогава магистратите, което от Министерството на отбраната разчитат като "зелена светлина" за политиките, залагани и в стратегическия преглед, който трябва да е готов в края на февруари, и в промените в закона за Резерва. Такива промени се задават, сигурни са ангажираните в процеса на стратегическия преглед, но те отчитат, че не финансовият въпрос е проблемът, а липсата на политически консенсус за приемане на мерките.

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Кое правителство -

    18 Ное 2023 14:51ч.

    българското или украинското, представлявано от Тагаренко? То, от една страна, обезкръвява армията в угода на чужди интереси, а от друга, щяло да въвежда военно обучение - пълна шизофрения!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Ное 2023 18:21ч.

    Предишното приключи през лятото на 1989 г !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврогей

    18 Ное 2023 15:05ч.

    андрей новаков в армията? Муахахаха. Тагаренковщини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Ное 2023 18:22ч.

    да изкара едни кинти в ЕП постъпи за кратко в армията .........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    18 Ное 2023 15:05ч.

    Голяма п-р-о-с-т-о-т-и-я. Този така наречен профисор не може ли да разбере, че няма хора. И при това нямане на хора МО и МВР са на опашката с предлаганите възнаграждения и стимули. Като са толкова големи академици и професори да измислят от къде ще дойдат повече млади хора - тогава ще има за всичко, дори и за армията и полицията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако има работа и доходи у нас

    18 Ное 2023 16:25ч.

    Ще има и хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    18 Ное 2023 16:52ч.

    От около 330 места в Националния военен университет за тази година, са се записали едва около 80 младежи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    18 Ное 2023 17:43ч.

    апцалутно. като че администрацията е добре платена, че вкарват кандидати за работа в допълнителни тагаренковщини. отделно, че администрацията и сега е свръхфеминизирана - при тия заплати най-вероятно се захващат или мъже, които са склонни да попипват, или... не се захващат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    18 Ное 2023 15:07ч.

    Бе какво обучение бе ??! Да ги събират всичкото депутат, държавните службаши, на боко калинкажа, оглавява ги тагаренко и направо да отиват на практика при Зе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капрал Дупебаров

    19 Ное 2023 6:18ч.

    По време на обучението ще ги проверим преди да заминат при зе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно!

    19 Ное 2023 7:35ч.

    Не който иска да прави кариера в бъдеще в държавната администрация, а който иска настоящата му кариера да продължи да заминават по етапно за по 6 месеца под знамената всички и мъже и жени, и къде що има джендър. Щом си на държавна и общинска служба марш в армията, а от там в запаса, пардон в резерва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    19 Ное 2023 8:35ч.

    Запаса е част от резерва, така че правилно сте написал - марш в запаса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    18 Ное 2023 15:26ч.

    ясно! има дефицит на живо пушечно месо в неговата любима украйна! гответе се джендъри, нали го защитавате тоя борсук! братушките ви чакат, и да не забравите да си вземете черен чувал, че там са на свършване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    18 Ное 2023 16:42ч.

    Празна кофа може да роди съзвучие, надвишаващо по смисъл "пафнатото".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    18 Ное 2023 21:51ч.

    колкото и да се старае, вече европейските страни са пас за украйна, дори полша и румъния, само ние и германия не искаме да разберем, че войната приключи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • путиноидите не са българи

    18 Ное 2023 15:35ч.

    Украйна не е любима само на Тагарев, а на всички нормални хора, които са на страната на жертвата, а не на палача, обратното би било валидно само за дегенерати.А по темата - пълни глупости.Нямаме нищо общо с Франция, която е нормална демократична страна , та да я копираме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бацко????

    18 Ное 2023 15:56ч.

    Идиото??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жертвата е човечеството

    18 Ное 2023 16:25ч.

    Американците спират развитието на човека откъм духовната му страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А русофобите са животни!

    18 Ное 2023 17:25ч.

    Животни, които не заслужават да живеят в държавата България, създадена от Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • байдъноидите не са българи

    18 Ное 2023 18:18ч.

    Те са нещо като американци, нещо като атлантици, нещо като европейци - а, бе нещо като нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    18 Ное 2023 18:21ч.

    Всеки истински Българин е на страната на Русия. Първо заради това, че НИКОЙ друг народ не е проливал кръвта си, за да ни има нас като народ, второ - заради елементарната справедливост, защото не Русия си завря военните бази под носа на САЩ и НАТО, а обратното и не в Русия има дивашки неонацистки режим. Не са Българи тия, които слугувайки на САЩ, които сриваха София с бомбите си, си зъбят на страната на която дължим съществуването си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    18 Ное 2023 18:22ч.

    Кажи бе мечтател! Аз съм "путиноид". 80% от българите са "путиноиди". Ще ни набиеш ли? По-добре си пий хапчетата редовно и не се опитвай да мислиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    18 Ное 2023 22:53ч.

    Разбирам, че русофобите мразят Русия и всичко руско основно заради тоталитарния режим, който се налагаше от СССР върху всички държави под негово влияние. Сега обаче Русия не е СССР, а САЩ и Европа не са това, което бяха през 1991. Сега от запад ни се налага един тоталитарен режим и цензура, много приличащи на комунистическа идеология. Разбира се модернизирана и дигитална. Русофобите обаче са се залепили до трупа на западната демокрация и бранят гордо гниещата плът от погребалните агенти. Жалко и грозно е. Имат нужда от професионална помощ, но първо ще се опитат и нас да побъркат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Ное 2023 15:35ч. Украйна не е любима само на Тагарев, а на всички нормални хора, които са на страната на жертвата, а не на палача, обратното би било валидно само за дегенерати.

    19 Ное 2023 7:40ч.

    Прав е човекът, нали пише от сектора Газа?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    18 Ное 2023 16:16ч.

    А разправях,че Гейовете са с предимство.Новият тренд ще бъде обучен да стреля с пушка гей или гейка. Ти да видиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т. е. всеки преминал такава подготовка подлежи на мобилизация?

    18 Ное 2023 16:22ч.

    Или не е такава идеята?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    18 Ное 2023 16:45ч.

    То и сега е така, всеки с военна подготовка става част от ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ резерв. Всичко по отношение "резерв" в информацията по БНР е неясно, защото де се указва всяко споменаване на "резерв" за коя точно част от резерва се отнася.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    18 Ное 2023 17:22ч.

    Само да добавя - "военно обучение" не значи непременно получаване на "военна подготовка". Би могло по време на военното обучение да се постигне такава подготовка, но това е въпрос какво точно ще вклюва това обучение. На времето военното обучение в средното образование не даваше военна подготова. Такава се получваше при наборната военна служба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    18 Ное 2023 16:25ч.

    1200 лв! Да се смеш ли, да ревеш ли. Обл. Сахалин рф за договор: 495 хр еднократно; ежемесечно след подготовка 190 - 400 хр; ежемесечно пожизнено 5 хр с индексация; безлихвена ипотека; компенсация на комуналните разходи 50%; 75 дена безпл. отпуск; безлатна застраховка и др. 1 хр > 10 EUR

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    18 Ное 2023 16:51ч.

    Така е, военната служба е в конкуренция на пазара на труда с всички останали професии. Докато това не се осъзнае, резултатът по попълване на армията ще е това, кето е. На времето през соца съм имал вземане-даване с Червената армия и е ставало дума колко получава наборен войник - редник. На 1,5 лв. се смяха. Стигаше за 2 и половина кутии от най-евтините цигари - "Арда" - 0,60 лв. Съветските войници, със звание редник, получаваха 7,5 рубли, а най-евтините цигари бяха 26 копеки. Нищо, оказва се, не се е променили от тогава - в армията да служат толкова, колкото да не умрат от глад. Е тези искат да служат, но окзва се, изборът в момента е по-голям и народонаселението прави друг избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    18 Ное 2023 17:48ч.

    Не си разбрал добре. 1200 лв ти идват допълнително, ако се запишеш в Доброволния резерв, без да напускаш другата си работа. Лошото е,че няма работодател, който да се съгласи да те пуска запас. Освен ако ти самият не си си работодател. Иначе като кадрови военен се почва от 1700 лв нагоре, като с времето расте. Но новото поколение свикна да си стои на топличко в офисчетата, а не да гази кал сред танкове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    18 Ное 2023 18:09ч.

    Тц! Ти не си разбрал! Най вече за кой Доброволен резерв иде реч за тези 1200 лв., написал съм по нагоре, че е важно да се знае за кой осен доброволния щото и той два вида. Който и да вид по време на служба или активна служба, работещите са в СЛУЖЕБЕН ОТПУСК, по времето на който работодателя не дължи нищо. За активна служба в доброволния резерв се заплаща заплата от армията каквато е заплатата за длъжността, на която се служи. Активно. Ай сега си обясни кой ще взема 1 200 лв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    18 Ное 2023 18:19ч.

    Да де. Само че няма работодател, който да те пусне в служебен отпуск. Освен да си му толкова ценен или приятел и роднина. Бъркотията е пълна отново.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    18 Ное 2023 16:40ч.

    Ако беше в интерес на България щях да гласувам с две ръце за такова решение.Но едно обосновано предположение ме кара да му бъда върл противник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    18 Ное 2023 17:58ч.

    какъв интерес, вероятно това са стъпки в интерес на метрополията с перспектива - на източния фронт в един момент ще потрябва още пушечно месо. а хасан и мюмюн са граждани на джърмани, тях ще пратят последни. може чак когато трябва да се брани райхстага. отново. :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    18 Ное 2023 23:06ч.

    Е ,нали това написах - обосновано предположение.Но пък сега една друга мисъл не ми дава мира:А ония от гей парада няма ли направо да ги приемат - та те са си готови строеваци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • целта оправдава

    18 Ное 2023 17:44ч.

    Връщайте казармата, че вече младите мъже ходят само по прайдове. Няма лошо да научат малко дисциплина и да се откъснат от полите на майките си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    18 Ное 2023 17:54ч.

    Каракачанов искаше да я върне, но и да се върне вече няма казарми, които биха побрали толкова много наборници. Всичко е свързано с пари. Няма и подготвен команден състав, който да обучава наборниците. Последният набор беше '88. Да имаш наборна армия, трябва да имаш места в които да я настаниш-а ние вече нямаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-добре на прайдове в България,

    18 Ное 2023 17:56ч.

    отколкото български педераси и лесбийки в Осрайна за пушечно месо на янките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Ное 2023 17:44ч. Връщайте казармата, че вече младите мъже ходят само по прайдове. Няма лошо да научат малко дисциплина и да се откъснат от полите на майките си.

    19 Ное 2023 7:46ч.

    Умнико, казармата е такава, каквато е държавата ѝ. Тоест в съвременния ѝ вариант ще е пълна с безхаберие, дрога, алкохол и стремеж за далавери, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    18 Ное 2023 18:03ч.

    Оказва се, че отпадането на казармата е било грешка. Така ли? Съжалявам, но вече никой не иска да се бие за вашата откачена и извратена идеология. По-добре проверете как в западна Европа успяват да мотивират младите хора за военна кариера. Има ли въобще мераклии или там е още по-зле?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    18 Ное 2023 18:11ч.

    Интелигенцията на България избяга свободно на запад. Нали това искахте? Свободно придвижване на хора. Няма интелигентен и себеуважаващ се човек, който да защитава псевдоелита на България. Който и нашественик да дойде, ще му благодаря ако ги нареди на един стадион и ги разстреля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Ное 2023 18:15ч.

    Вържи Тагарето да е мирно селото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    18 Ное 2023 18:24ч.

    Явно има нареждане от Нато - за да се разтича Тагарев толкова. Зам-овете бяха миналата седмица в САЩ. Държаха речи в американски военни академии. Тагаренко се счупи да дава ордени на хора, близки до Радев..... Готвят някаква манджа с боб..ще видим какво ще излезе накрая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    18 Ное 2023 18:39ч.

    Да, и аз си мисля, че нещо са ги натиснали да си готвят армиите за война. Ако не, то поне да могат да се зъбят и ръмжат през новата желязна завеса. Но мисля, че са страшно закъснели. След като отпадна казармата и ни пуснаха свободно из Европа, вече няма връщане. Останаха само функционално неграмотните. Няма кой да им води армията, дори и да успеят да съберат нещо и той много добре го знае. Сега ще събират пушечно месо. Може би онези лумпени, които трошаха и палеха в София? Да, те са идеални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    18 Ное 2023 19:19ч.

    И естествено евреите са пак в дъното на нещата: "DIANA е за насърчаване на иновациите с двойна употреба, каза началникът на щаба на ускорителя на НАТО за нови технологии Мориц Цимерман" https://armymedia.bg/2023/11/16/diana-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%8a%d1%80%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b9/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    18 Ное 2023 19:39ч.

    Е**88ти държавата, ако това и е правителството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От евро-атлантиците и чеп за зеле не става

    18 Ное 2023 19:43ч.

    Българската войска беше създадена от Русия, а натовци успешно я унищожиха. Трябва дори да са щастливи. МОЧА още не могат, но армията я няма . Напъните да се демонстрират усилия за възстановяване са жалки. Балъци нема.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hfhd

    18 Ное 2023 19:59ч.

    Държава под ръчно управление на посолството....българиста вече е амераканщайн

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    18 Ное 2023 21:49ч.

    тъй като няма желаещи за армията, да задължим всички да минат военно обучение, като в израел, а в екипа на тагарев имат ли някакво военно образование

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    18 Ное 2023 21:53ч.

    По-добро е да възстановят наборната армия. Например да е 1 година. Но не е в тренда на педерастията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рфтгъхуи

    19 Ное 2023 10:07ч.

    Никаква 1г. казарма не е нужна- достатъчно е да изкарат по 3 месеца в новобранския център за най-общо обучение... Най-важното е да се отделят чаветата от полата на мама за 3 месеца и да стоят без достъп до интернет... После им се предлагат добре платени договори за служба в армията и това е... Да кажем прост редник да получава от 2500лв. чисто... В едно вражеско филмче на военна тема има много вярна реплика: "Държавата ще ви плаща и ще ви храни докато служите в армията в мирно време, но ако някога се наложи държавата ще поиска да умрете за нея. Ако не сте готови за това- не постъпвайте в армията."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В САЩ имат нещо подобно. Наричат ги Национална Гвардия

    18 Ное 2023 22:07ч.

    Използват ги да потушават размирици вътре в САЩ. Когато имаше бунтове след изборите за президент, мобилизираха ги да пазят във Вашингтон. За друго не ги бива. И в България ще е така. Ще ги въоръжат при бунтове да пазят властта и политиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    19 Ное 2023 7:59ч.

    Това няма нищо общо с Националната гвардия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обърнахте ли внимание? Да подготвят тези: “ които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация”

    18 Ное 2023 22:13ч.

    С други думи, тези които са на копанята да бъдат въоръжени за да си пазят хляба. Няма да посмеят да дадат оръжие на тези дето ненавиждат властта и продажните политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • любопитен

    18 Ное 2023 23:39ч.

    А онзи "фин" младеж който го готвят за мин.председател ( пеевски) какво ли трябва да премине ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте му физиономията - пълна откачалка

    18 Ное 2023 23:41ч.

    Кой нормален би желал да служи под командването на олигофрен?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • теоретично

    19 Ное 2023 0:12ч.

    терзиев бонев онзи със странното име георг божанков и още десетки олигофрени . А като взводни ротни и тн. джобния атанасов зкпч ,пинокио-морския пехотинец като артелчик мирчев и тн . Аве цял отряд за бързо реагиране ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спасов

    19 Ное 2023 0:36ч.

    Правителството не е в състояние да планира и затова просто ще го въведе. Вярно е, че заповедите идват отгоре, но все пак е добре тройната коалиция да дава някакви периметри на бъдещите си действия. Съдейки по нивото на този Тагаренко, обучението ще е нещо от типа на слагане на противогаз и поставяне на пълнител в АК 47. Достатъчно да се изпратят няколко десетки хиляди миротворци, които съдейки по нивото, действително ще си мислят, че са миротворци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • един питащ

    19 Ное 2023 1:05ч.

    На тагаренко му е през .. все пак жена му е съдружник във фирмата спечелила поръчка за ба. Мръсника е служил на нацистите . Та какво му пука ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    19 Ное 2023 8:45ч.

    Кое правителство? Задалото идиотски въпрос /този в дописката е перифраза на оригиналния/ на Конституционния съд? Решението на който съд по казуса е огледало на "експертизата" на задалите го. Дано подобни не вземат решения за бъдещето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    19 Ное 2023 5:41ч.

    Стратегическия преглед на отбраната е докаран до под кривата круша. Тагарев ти си активен участник при разрушаването на Въоръжените сили на страната. Началото бе в далечната 97 година,ти и свързочника Шаламанов като зам .министър,под зоркия поглед на мангала от Драгалевци. Трябва да се помни,понасятето на отговорност е неизбежно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    19 Ное 2023 8:20ч.

    Възраждане на еничарството . Ефективността му е доказана през вековете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Карачибук”,где си с твоите

    19 Ное 2023 8:36ч.

    приятни и леко забавни коментари?Драска,пиши и плювай както умееш всите русофоби и останалата соросоидно-натовска гмеж!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи