Правителството отряза Радев от срещата на върха на НАТО, Денков подписва за боеприпасите за Украйна

Правителството отряза Радев от срещата на върха на НАТО, Денков подписва за боеприпасите за Украйна

Премиерът Николай Денков, а не президентът Румен Радев ще представлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Това е решил днес Министерският съвет.

От 2012 г. по негласна договорка между правителството и президентството на тези срещи винаги е ходил държавният глава.

Знак, че този път България ще се представлява от премиера обаче даде още снощи вицепремиерът Мария Габриел от Брюксел.

„Мисля, че трябва да бъде отчетено, че в тази ситуация, когато за първи път от две години, след пет избори имаме редовно правителство, което се заявява като евроатлантическо, е редно да се даде на това правителство възможност на форумите от такъв голям формат да го заяви и да бъде водещо“, каза тя пред журналисти.

На срещата във Вилнюс се очаква България да подпише меморандума на ЕС за обща поръчка и доставка на боеприпаси за Украйна. Срещу него обаче е президентът Румен Радев, който веднъж вече отказа да го подпише, докато начело бе служебният му кабинет.

По този повод пък Габриел каза: „Уважавам президентската институция. Всеки има право на свое мнение. Но България сега си има правителство, което много ясно заявява своята позиция“.

В делегация с Денков ще заминат и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

“Срещата на върха ще се проведе на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, която е грубо нарушение на установения международен правов ред и удар срещу съществуващата архитектура на сигурност. Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на ресорните министри. Ангажиментите засягат пряко управлението и осъществяването на държавната политика в областта на външната политика и международните отношения, както и в областта на отбраната и общото ръководство на Въоръжените сили”, допълват в мотивите за решението от правителството.

 

Коментари

  • Делта

    21 Юни 2023 16:47ч.

    Радев, Радев! Когато доведе и лансира тази пасмина не очакваше, че така ще станат нещата, нали? Ако има нещо мъжко още в тебе трябва пак да излезеш на улицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пасмината е издигната

    21 Юни 2023 17:14ч.

    От Решетников, бе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    21 Юни 2023 23:07ч.

    президентът се заблуди като всички нас, очакваше, че тези които го гледаха в очите и изпълняваха всичко което искаше от тях, ще работят за България, но се оказа, че самостоятелно не могат да работят, веднага попаднаха под влияние на други фактори, а сега в случая всъщност освобождават президента от отговорност, да си я носят, както филов навремето

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    22 Юни 2023 1:48ч.

    Какво очаквате от Радев ами той се клелнза вярност на СССР Родината ни не го интересува Путин плаща и на него си му служи.Добре че го шкартират вече .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    21 Юни 2023 17:02ч.

    Ами тази красавица, на която не знаем гражданството, няма ли да си я вземат в групата, за да видят "партньорите" какви красавици стават българките, когато с нато лягат и с нато стават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    21 Юни 2023 19:37ч.

    Тя е на ротационен принцип: Виц:- Жена ми е голяма късметлийка, я златна гривна ще си намери, я ще спечели нова кола от лотарията, а аз един слип само си намерих под спалнята и даже не ми и става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян Петров

    21 Юни 2023 17:25ч.

    Списъкът на присъстващите в срещата на Нато всъщност е списък на тези които първи ще бъдат изправени пред народния съд

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой удари Каховка , а ?

    21 Юни 2023 20:35ч.

    Г-н Денков кога ще ни вкара във войната ? Той ли ще е главен преговарящ с НАТО? От собствено име ли ще взима решения и ще обещава и ще подписва договори с нато. Парламента и президента са изолирани и нямат думата. Г-н Денков е академик той знае ,че войната е мир и мирът е война ! Много е умен,време е да покани г-н Зеленски, да ни говори за демокрацията и украинския опит в майдана и да ни каже кой удари ВЕЦ Каховка ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    21 Юни 2023 17:31ч.

    Необходима е остра реакция на населението спрямо намерението на продажниците да ни вкарат във войната! Веднага,без отлагане, затото тия келемета ще подпишат всичко което им дават отг Посолството!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    21 Юни 2023 17:33ч.

    Денговци, тагаревци и компания рано или късно ще отговарят за безумията си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дали?

    21 Юни 2023 17:48ч.

    Да, колкото отговарят Костов и Паси(вния) и останалите българоубийци за своите безумия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Санитари от всички страни, съединявайте се

    21 Юни 2023 17:46ч.

    Сега видяхте ли лукавото лицемерие на натовския синергетик, от чието изказване Дачков се възторгваше вчера, че даже "браво" му беше сложил? Дачков, време е да свалиш розовите очила, с които отразяваш изказванията на Радев. Фалшив герой, който нагло излъга цял народ и поднесе властта на козяците, не заслужава никакакво браво. По делата ще го познаете. А делата му са подли и вредни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така с наште снаряде и крушуме

    21 Юни 2023 18:30ч.

    Полята там ще се застелят с дюшеци от трупове по които ще се стъпва меко и сочно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    21 Юни 2023 18:55ч.

    Най-продажните и наа-нелегитимни измамници ще ни представляват, но ПОСЛУШНИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    21 Юни 2023 18:59ч.

    Редакционна неточност. Да се чете в заглавието : "ПосолствоТО отряза Радев от ..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    21 Юни 2023 19:45ч.

    Странно, че там от клона - на високото, не ги виждаш нещата, маймуно Дарвин! В момента се разиграва пошъл холивудски сценарий на доброто и лошото ченге. Играта е такава, разбираш ли дарвинистка главо?! Докато стадото го водят към кланицата, някой трябва да го успива. Лустросаните не са на мода вече, но режисьорите не им пука за това. Важен е сценарият, а не марионетките, които го реализират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил

    21 Юни 2023 20:31ч.

    На следващите избори пак не гласувайте! Честито на п0лк. Марков, успя да изработи раята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ****

    21 Юни 2023 21:23ч.

    "Непровокирана и несправедлива война" - пълни глупости. Може ли цялото евроатлантическо правителство на територията да си ЕПМ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПиПеРрро

    22 Юни 2023 0:00ч.

    Мосю Денков да иде на война. С Паси и Тагарев. Кирчо и Кокорчо в отделна лодка. Айде Вън от България тая пасмина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 777

    22 Юни 2023 0:20ч.

    който едал академичното звание на тоя денков е българомразец.Съгласно физиогвомиката тоя няма мозък и на врабче.Защо не си сои при пените и сладоледите а се занимава с нещо непонятно за него-социалното управление.Не го чака нищо добро в близко бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мислещ

    22 Юни 2023 0:51ч.

    Професор Денков! На Източния фронт нещата се обърнаха необратимо / съзнателна тафтология/ казват експертите. Арсеналите на НАТО са празни, казва Столтенберг. Ако Руската армия тръгне на Запад трудно някой ще я спре, казват други експерти. Скоро вашите американски приятели ще офейкат, както в Афганистан. Пък и в САЩ идват избор, идва Тръмп и преразглеждане на неолибералната вакханалия и прахосването на стотици милиарди, във външната политика. Умен човек сте, не ви ли минава през ума, че може да имате съдбата на един друг български професор, голям български учен, чиято ениствена вина беше, че реши да твори история, вместо да пише за нея. И че държеше на съюзническите задължение повече, отколкото на добруването на народа си. И народа го потърси и го намери . Помислете си добре и бягайте, докато е време, че не ми изглеждате голям смелчага.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    22 Юни 2023 2:05ч.

    Президента знае за целта на срещата,затова остави абдалите да подписват договори за доставка на оръжие и медицински персонал и други услуги за "братския" украински народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо все повече ми се струва че

    22 Юни 2023 10:45ч.

    този безцветен на вид “академик”(всички знаем е как стана академик”) ,заприличва на Богдан Филов? Четящите политическата история на България знаят че въпросният Богдан Ф. е бил блестящ и ерудиран учен историк,трудовите му са на световно ниво а завършва с куршум в тила предвид законите които подписва срещу антихитлеристката коалиция,срещу евреите,по повод разтрелите на виновни и невиновни и т.н.!И сегашният Богдан Филов,пардон “академик”Дянков мисля че твърдо върви по пътя на предшественика си и не бих се учудил ако свърши в някоя безименна яма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗАПЛАХА

    22 Юни 2023 10:47ч.

    NIKOLAJ DENKOV E MRAZEN PALACHO

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи