Правителството на Словакия отхвърли пакета от военна помощ за Украйна на стойност 40,3 милиона евро

Правителството на Словакия отхвърли пакета от военна помощ за Украйна на стойност 40,3 милиона евро

Следвайте "Гласове" в Телеграм      

Правителството на Словакия отхвърли изготвения от предишното правителство план за предоставяне на ракети и боеприпаси на Украйна, следвайки обещанието на премиера Роберт Фицо да спре държавната военна помощ за Киев, който се бори с руската инвазия, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".

Пакетът от помощи включваше 140 зенитни ракети "Куб", над 5000 броя боеприпаси за 125 мм оръдия, 4 млн. боеприпаси за стрелково оръжие, минохвъргачки и мини съгласно сделката, предложена от служебното правителство преди да предаде властта миналия месец.

"Правителството не одобрява предложението за дарение на военно оборудване на Украйна" на стойност 40,3 млн. евро, се посочва на официалния му уебсайт.

Фицо проведе кампания, в която критикува военната подкрепа на Запада за Украйна и санкциите срещу Русия, и подкрепя насърчаването към мирни преговори - линия, подобна на тази на унгарския лидер Виктор Орбан, но отхвърляна от Киев. Неговата лява партия "Смер - Социална демокрация" спечели изборите на 30 септември и сформира управляваща коалиция с лявоцентристката партия "Глас – социалдемокрация" ("Хлас" на словашки) и националистическата Словашката национална партия (СНС).

Фицо неведнъж е заявявал, че страната му ще спре доставките за Украйна на оръжия и боеприпаси от армейските складове, но подчерта, че частните бизнес сделки няма да бъдат засегнати. Вчера той заяви, че "когато някоя (словашка) компания иска да произведе оръжие и да го изпрати някъде (в това число и в Украйна бел. ред.), никой няма да ѝ попречи".

Предишното, дясноцентристко правителство на страната беше твърд поддръжник на Киев и му достави военно оборудване, в това число бойни машини на пехотата, както и система за противовъздушна отбрана "С-300" и няколко изтребителя "МиГ-29". Словакия, която има обща граница с Украйна на изток, е предоставила 13 пакета с военна помощ за Киев на стойност 671 милиона евро от началото на руската инвазия през февруари миналата година, отбелязва "Ройтерс".

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • тралата

    08 Ное 2023 16:38ч.

    както се казва КОР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    08 Ное 2023 16:41ч.

    Фицо си удържа на думата. Всички в ЕК чакаха да се завърти като Мелони, ама не им излезе късмета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахааа

    08 Ное 2023 16:52ч.

    АААААААА,нашия академик нищо няма да отхвърля, ние знамето на бандеровците над столичната община сме развели, братски канихме Зеленски да ни говори за ценностите , ще им помагаме дори и когато изчезнат.Няма как , ние сме евроатланти. Така едно време и с Хитлер българите са били лоялен съюзник до последния момент. Даже на 12 държави едновременно война сме обявили,щото сме били с ценности и верни съюзници на нацистите. И Бандера е бил такъв верен кнехт ,за това и помагаме на неговите следовници. Щото сме много ,ама много умни ,като Киро и Асен. и техния Триморец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Където е имало фашизъм, пак ще има

    08 Ное 2023 17:17ч.

    България вече доказа, че не прави изключение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Големи простотии сте написали

    08 Ное 2023 19:06ч.

    Комунистите са единствените, които са настоявали България да влезне в съюз с Хитлер ( https://debati.bg/komunisti/ )( https://www.youtube.com/watch?v=MAkPSHsBLKo). ). Няма знаме на Бандера над софийската община, а на украинската изстрадала нация, която защитава суверинитета си, земята си, децата си, свободата и независимостта си от режима на руските фашисти - рашистите, и пази такива като вас да си живуркате жалкия животец без да падат руските "благородни" бомби върху кухите ви лейки. Явно такива като вас безродници и неверници нямат Родина, която са готови да защитават срещу рашистките нашественици, а са готови да се наведат и предадат майка си дори пред Диктатора, който да превърне децата им в тъпи еничари. Помагаме, за да не напълнят гащите такива като вас, когато им се наложи С ОРЪЖИЕ да се защитават от рашистите, ако прегазят Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха! Оклизмен е в Карлуково

    08 Ное 2023 21:40ч.

    След като му олекна отива на гара Карлуково да отвлече пътническия влак от София за Русе и оттам през Румъния заминава за Усрайна - на Източния фронт - да се сражава с рашистите, които го нападат и за да ни предпази от руската инвазия. В Киев ще спре за нова клизма, за да пести от памперсите на укронацистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    08 Ное 2023 17:07ч.

    За заседанието на Съвета на министрите на ЕС относно започване на преговори за приемане на 404 , Молдова и Грузия не ми се мисли. Ще доста натопорчено от страна на Унгария, Словакия и Полша. Нашите продажници са готови на плонжове пред всеки Началник от странство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    08 Ное 2023 17:07ч.

    "Пакетът от помощи включваше 140 зенитни ракети "Куб", над 5000 броя боеприпаси за 125 мм оръдия, 4 млн. боеприпаси за стрелково оръжие, минохвъргачки и мини съгласно сделката, предложена от служебното правителство преди да предаде властта миналия месец." ------ -------- -------- Всяка държава съставя точен списък на евентуалната помощ. Точно какво и колко броя. Единствено в България всичко бива засекретирано и тайно за да бъде скрито от тези, които плащат данъците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом неат реактори за подаряване...

    08 Ное 2023 17:51ч.

    намират други будали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня Григоровна

    08 Ное 2023 18:33ч.

    Всяко стадо си има и мърша, което важи и за ЕС. ЗА радост орбан и фицо са единствените и български премиер никога няма да спре помощ за Украйна срещу рашистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vicca

    08 Ное 2023 18:54ч.

    Втория ти баща те търси да те бие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Словакия спира безплатната, но няма нищо против да предоставя платена военна помощ на Украйна

    08 Ное 2023 18:46ч.

    Роберт Фицо си има лична причина да не харесва Украйна и затова изпозлва такъв наратив в опит да реваншира срама, в който беше поставен при една ситуация в миналото. Първата "газова война" между Русия и Украйна се случи през зимата на 2009 година. Тогава Москва обвини Киев, че отбива от транзита за Европейския съюз (ЕС) и до изясняване на ситуацията "Газпром" спря доставките за Европа. Тогава всичките доставки минаваха през Украйна, а страните от ЕС нямаха никакви алтернативи, освен държавите със собствен добив. Словакия беше една от най-тежко засегнатите - страната губеше по 100 млн. евро на ден от затворените предприятия, домакинствата бяха в риск да останат без отопление през януари. Тогавашният премиер Роберт Фицо се обърна към своите колеги - Путин, тогава премиер на Русия, и Юлия Тимошенко с искане да прекратят спора и страданието на Европа. На 14 януари 2013 година, седмица след спирането на доставките на руски газ в Европа, делегация, водена от Фицо, пристига в Киев. Премиерът Фицо обаче трябваше да чака три часа, докато бъде приет от Юлия Тимошенко. Когато влизат в залата, където ще се проведе срещата, Фицо с изненада открива, че вътре са и представители на медиите и украинският премиер използва момента, за да го обвини, че взима страната на Москва в този казус. Фицо се е почувствал страшно унижен и не го е забравял и до днес. Оттогава Фицо многократно е заявявал, че страната ще спре доставките от държавния военен РЕЗЕРВ за Украйна, но наскоро уточни, че частните бизнес сделки няма да бъдат засегнати от забраната. В Словакия, която е член на НАТО, има производители на артилерийски боеприпаси, както и на тежки военни превозни средства, като гаубици, някои от които вече бяха изпратени в Украйна. Той уточни, че забраната важи за оръжия, боеприпаси от складовете на словашката армия, за държавни материали. Ако някоя компания иска да произвежда оръжия и да ги изпраща някъде, никой няма да попречи на това, категоричен бе Фицо. Той отбеляза, че правителството ще направи инвентаризация на запасите от военно оборудване и боеприпаси и ще даде приоритет на попълването им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • cihocah

    08 Ное 2023 18:54ч.

    Бла-бла-бла !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    08 Ное 2023 21:30ч.

    Безплатната военна помощ за Украйна спира ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жос

    08 Ное 2023 20:05ч.

    На гласове в мовента има 8 отделни материала за украйна и зеленски. зеленски зеленски и пак зеленски. може би гласове трябва малко да понамали русофобията или не идеята е да надминете бтв и нова в отратителната русофобия??? дебел дизлайк и ще намаля още посещенията си тук

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    08 Ное 2023 23:46ч.

    Обърни внимание на долния пост за усещанията в секса и си намери личен живот. Щото тук никой не го интересува колко често идваш. Там където си, сигурен съм, че още по-малко ги е грижа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи