Правителствена криза в Латвия, премиерът Крисянис Каринс подава оставка

Правителствена криза в Латвия, премиерът Крисянис Каринс подава оставка

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Латвийският министър-председател Крисянис Каринс обяви намерението си да подаде оставка, която ще бъде връчена на президента на републиката Едгарс Ринкевич на 17 август.

"Ще подам оставката си на президента в четвъртък. Призовах партията "Ново единство" (част от управляващата коалиция) да номинира нов кандидат за министър-председател", написа той на страницата си в социалната мрежа X (бивш Twitter). "За да се развива, държавата се нуждае от силно и динамично правителство, което може да взема трудни решения", заяви началникът на кабинета на министрите на свикана в понеделник пресконференция, цитиран от портала Delfi.

Според портала настоящият министър на социалните грижи Евика Силиня ("Ново единство") може да стане следващият министър-председател. Каринс обаче отказа да съобщи на журналистите името на евентуалния си наследник, като отбеляза, че в близко бъдеще ще се съсредоточи "върху подкрепата на кандидата от [неговата] партия", който "Ново единство" ще съгласува на 16 август.

Порталът rus.lsm.lv съобщи на 9 август, че Каринс се предложил на коалиционните си партньори - "Националния съюз" и "Единната листа" - да сменят министрите и ресорите в правителството. В противен случай той е обещал да преговаря за сформиране на нова коалиция със Съюза на зелените и земеделците (СЗЗ) и партията "За развитие!". По-късно президентът Ринкевич заяви, че съставянето на ново правителство е принципно невъзможно, тъй като конституцията изисква процесът да бъде иницииран от държавния глава.

Причината за правителствената криза бяха противоречията между членовете на управляващата коалиция по редица фундаментални въпроси, свързани със здравеопазването, образованието, недостига на работна ръка, развитието на капиталовия пазар, бюджетирането и др.

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • читател

    14 Авг 2023 18:14ч.

    Белки повлече крак, че и нашият плъх да го последва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гота

    14 Авг 2023 18:26ч.

    Ама как може такива неща да се случват в демократичния и цивилизован свят на смелите и силните? Прибалтийските пудели, известни още като евро-просяците, да стягат редиците, че Путин е на една ръка разстояние. Буквално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Корел

    14 Авг 2023 18:28ч.

    Тези и правителство ли имали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    14 Авг 2023 18:30ч.

    Дойде ли време плъховете да напускат потъващия кораб?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Делон

    14 Авг 2023 18:33ч.

    33 години не мога да направя разлика между Литва и Латвия. Оказва се, че никой по света също не прави разлика. Така се получава, когато претендираш да си държава, а си просто плаж на съседна Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    14 Авг 2023 20:31ч.

    аз бъркам столиците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Роден в САЩ и работещ за САЩ

    14 Авг 2023 19:02ч.

    Но … живота на народа се влоши значително и плъховете напускат кораба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само да спомена,

    14 Авг 2023 20:17ч.

    че до 20 години у "държавата" Латвия няма да остане кьорав латиш и това не си го измислям аз, а е надлежно упоменато в "европартньорските доклади". Евроатлантическата сган да ходи да чете. Нали ни уж Божем управлява. Да си свърши поне текущата работа ..започва се с трупане на информация. Гиди некадърници нагли..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи