ПП заплаши ГЕРБ с развод заради съдебната реформа

ПП заплаши ГЕРБ с развод заради съдебната реформа

Преди месец ГЕРБ и ПП-ДБ сложиха началото на управленската си коалиция около съдебната реформа

"Продължаваме промяната" няма да състави правителство с подкрепата на ГЕРБ, ако текстовете на съдебната реформа бъдат опорочени. "От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета "Петков", на Надежда Йорданова и Крум Зарков, особено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", гласи позицията на ПП във фейсбук страницата им.

Причината за острата реакция на "Продължаваме промяната" е гласуването на второ четене в парламентарната правна комисия на законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. На вчерашното заседание по предложение на Рая Назарян от ГЕРБ правната комисия промени така съдебния закон, че отвори вратата прокуратурата да има пълен контрол върху избора и уволнението на ръководителите на двете върховни съдилища.

Според предложенията, които Назарян не мотивира, 13, а не 17 гласа във Висшия съдебен съвет стигат за избор и освобождаване на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, и на главния прокурор. Но без изискването за двамата председатели и да има и мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите, както беше предложението на правителството.

Беше одобрена и преходна разпоредба която придаде обратна сила на закона и за започналите вече процедури. Тоест, нужното мнозинство за уволнението на Гешев падна на 13 гласа. Редакциите бяха приети с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС. "За нас правителството не е на всяка цена, особено с вас, то има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени, а не се осакатяват с фалшиви аргументи", коментира Лена Бориславова от ПП след гласуването в парламентарната правна комисия.

 

Коментари

 • "За нас правителството не е на всяка цена"

  26 Май 2023 13:12ч.

  Лъжат както дишат - инстинктивно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Редакцията,

  26 Май 2023 13:13ч.

  Това "1 коментара" изглежда изключително нелепо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-добре е да няма редовно правителство, докато в Белия дом се разпореждат ненормалните демократи

  26 Май 2023 13:34ч.

  Тоест, поне до януари 2025 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ай сиктир!

  26 Май 2023 14:04ч.

  Пак драми. Тамън са зеха, и сега- развод ми дай...По голяма карикатура на държава от нашенската- нийде нема..Ако не бях българин щях да се пукна от смях с тукашните изпълнения..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • абе

  26 Май 2023 14:06ч.

  И тия искат да управляват съвместно . Пълен цирк . Че те една баничка не могат да си разделят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още преди 10 г.

  26 Май 2023 14:25ч.

  Румънците вкараха техния Боко в затвора, Кьовеши стана главен прокурор на Ес, в момента имат същото ротационно правителство, с най-висок растеж са и изпревариха Унгария на Малкия Путин по стандарт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи