ПП притиска Теодора Генчовска сама да вдигне ветото за Северна Македония

ПП притиска Теодора Генчовска сама да вдигне ветото за Северна Македония

Външната министърка в оставка Теодора Генчовска е била притисната сама да предложи вдигане на ветото за начало на преговорите между Северна Македония и ЕС.

Днес председателката на външната комисия в парламента е изпратила до Генчовска писмо, с което настоява външната министърка да внесе в парламента решение, което да даде мандат на правителството да подпише двустранния протокол със Скопие и да одобри френското предложение за Северна Македония. "24 часа" разполага с копие на писмото, подписано от шефката на комисията Венцислава Любенова, която е депутат от "Продължаваме промяната". Тя все пак дава свобода на министър Генчовска проектът за решение да отговаря на нейните собствени разбирания.

Външната министърка обаче няма право да внесе сама проект за решение на Народното събрание. Според конституцията това става задължително с решение на Министерския съвет. В това решение трябва и да е ясно разписано правителството точно какъв мандат иска от парламента.

В същото време обаче правителството, по искане на премиера Кирил Петков, се отказа от правото си да решава и прехвърли всичко по темата Северна Македония на парламента.

Писмото до Генчовска, която е министър от квотата на "Има такъв народ", с искане сама да предложи вдигане на ветото, е изпратено след съвещание в "Продължаваме промяната" как да бъде предложено съответното решение на парламента. На този разговор вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е бил категорично против правителството да взема решение за Северна Македония, за да не бъдат атакувани за пореден път, че са национални предатели. Петков бе обвинен именно в това в последните дни от лидера на ИТН Слави Трифонов и депутатите му. 

Изход от тази ситуация може да се окаже инициативата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди часове нареди на шефката на парламентарната си група Десислава Атанасова да внесе тя предложение. Депутатите имат право да внасят проекти за решения на Народното събрание.


Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Не стига, че лъжливи и крадливи

  22 Юни 2022 15:10ч.

  ами и доволно страхливи се оказаха пустите му подлоги

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!

  22 Юни 2022 15:32ч.

  Марионетки !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПП притиска Теодора Генчовска сама да вдигне ветото за Северна Македония

  22 Юни 2022 15:52ч.

  Някой е обяснил на туземната колониална администрация, че ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хитлер е бил направо шашнат от това как Великобритания държи в подчинение четвърт милиардната тогава Индия с ~40 хиляди души колониален чиновнически и военен персонал.

  22 Юни 2022 15:59ч.

  Как правят такива неща англоезичниците!? Като инсталират предварително кирчовци, кокорчовци, лорери, мишели, борели и прочие урсули.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • софиянец

  22 Юни 2022 18:56ч.

  пионери са братята французи, с 500 човека са държали цял остров, барабар със 100 000 туземци, ама му знаели колая - четири пъти на ден винце, никаква вода, ако им мине неква революция в главата след плантацията - не са се държали на краката си - даже капиталиста му излизала сметката, дали крал, или обикновен чораджия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  22 Юни 2022 16:14ч.

  От идващата през час информация, човек съвсем започва да се чуди кои са най-големите евроатлантически подлоги. Преди година щях да кажа- ДБ . Ама само днес ГЕРБ и ПП така си подхвърлят топката по предателство, че нямам думи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичките са предатели

  22 Юни 2022 16:26ч.

  До един

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези се опетлаха

  22 Юни 2022 16:41ч.

  Дадоха държавата на късо и тя гърми и трещи. Те какво са очаквали? Няма начин, признават си, че ветото няма да се вдига и толкоз. Основания за вдигане няма. Ако искат да спрат да гърми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  22 Юни 2022 16:52ч.

  Може четете, може не! Ако прочетете ще си оповръщате екраните. За по-лесно ще смеля фр. "предлож". Реално и зряло погл. Бг я няма в "целата схема", само приспивни приказки: 1. подразбира наличие мак. език?! 2. гаранции с/у омразата НЯМА; 3. права на българи - незащитени; 4. без дори намек за промяна Конст. 5.Гол апел за спазв. дог, Ще има нов Двустр.Протокол, който дефакто ще денонсира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  22 Юни 2022 16:55ч.

  Въвеждат нещо, което е наречено клъстерен подход, където формално Бг може да се защити по време на преговорите. Обаче, вижте цялата мръсотия. Сега е достатъчно да вдигаме рамене и да не правим "нищо". А в бъдеще ще трябва агресивно да крещим и да опитваме привличане вниманието на цяла Европа, която с досада и отващение ще ни гледа укорно: Ох, пак ли тези идиоти?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължаваме мишкуването

  22 Юни 2022 17:02ч.

  ПП се оказаха по-големи страхливци и от Баце си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  22 Юни 2022 17:25ч.

  Еротично, но неморално е да притискат Генчовска! Дано да не развалят семейството й!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нещо не ви вярвам

  22 Юни 2022 17:46ч.

  Давали сте достатъчно поводи дотук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи