ПП няма да предложат правителство с втория мандат, ако бъде върната хартиената бюлетина

ПП няма да предложат правителство с втория мандат, ако бъде върната хартиената бюлетина

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Няма как да предложим правителство на малцинството с втория мандат, след като първата ясна гаранция, която искахме - отказ от връщането на хартиената бюлетина, просто я хвърлят в боклука като невалидна бюлетина. Това каза в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на "Продължаваме Промяната"(ПП) Кирил Петков, съобщава БТА.

Днес депутатите обсъждат и гласуват на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК), сред които е връщане на смесеното гласуване.

Ако хартиената бюлетина мине днес, това означава, че този парламент слага на преден план тясно партийната задача на ГЕРБ, ДПС и БСП да откраднат честния вот на българските граждани, да се върнем към невалидните бюлетини, които бяха 15 процента през 2015 г., коментира Петков. По думите му, ако това стане, за ПП ще означава, че няма никакво желание за правителство. Защото няма как един такъв парламент, който подкрепя хартиената бюлетина, след това да подкрепи правителство на малцинството, което е антикорупционно, обясни съпредседателят на ПП.

За втория мандат ясно казахме, че за да предложим правителство, искаме девет гаранции, една от които, е отказът от хартиената бюлетина, припомни бившият премиер. Казахме, че ако тези девет гаранции са спазени, ние ще поемем тежката отговорност за втори мандат заедно с "Демократична България", допълни той. Но няма как да се очаква от всички партии в този парламент, че ще гласуват да се открадне честният вот на гражданите и после ще подкрепят правителство, което е антикорупционно, посочи още Кирил Петков.

Той изтъкна, че до момента ГЕРБ не правят нищо, за да бъде съставен кабинет с първия мандат и вместо да водят коалиционни разговори, Народното събрание продължава да се занимава с хартиената бюлетина. Вече минаха два месеца от изборите, няма никакъв успех, затова казахме вчера, че те са "политически импотентни"- за два месеца нулев прогрес, обясни Петков.

Той изрази и възмущение, че втората точка по програма днес, предложена от БСП - за компенсация на небитовите потребители на ток, не се разглежда в пленарната зала. Колегата му Мирослав Иванов предложи по-рано от парламентарната трибуна депутатите да прекратят темата с ИК за деня и да разгледат именно въпроса за компенсациите, но мнозинството гласува против. Вместо това ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП приеха, че трябва да се върнем в дебата за хартиената бюлетина, което показва как се заменят важните за българското общество въпроси с тяснопартийните желания да се открадне вотът на българските граждани на следващите избори, посочи Кирил Петков. Той беше категоричен, че днес ПП ще продължи да се бори в пленарната зала за всяка точка от Изборния кодекс, въпреки че големият срив на доверие, според тях, ще дойде с хартиената бюлетина. Успяхме да върнем паметта в камерите, да могат да записват поне по време на броене, добави съпредседателят на ПП.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Фръц-пръц

  01 Дек 2022 13:40ч.

  И откога всичко трябва да зависи от капризите на некви променливи? Без никакви обяснения защо това е толкова важно за тях, са готови да зарежат всичко и да седят нацупени в ъгъла. Щото някой друг си бил позволил да гласува нещо, което е сметнал за важно. Детска градина "Калина Малина".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  01 Дек 2022 13:54ч.

  Логиката на Кирчо отново куца: те няма да предложат правителство, ако бъде върната хартиената бюлетина. Това ни доближава още повече до предсрочни избори, на които ще се гласува с ... хартиена блетина. Както беше казал старшината "Някои школници нямат вода в манерките си, но ако ги набарам кои са, ще им ги излея на главата"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  01 Дек 2022 14:09ч.

  Още едно доказателство, че ПП съществува единствено благодарение на корумпирания машинен вот.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  01 Дек 2022 14:37ч.

  В секционните комисии има хора от основните партии, които ако си гледат работата, няма проблем. Забележка: Протоколите трябва да се опростят, а в комисиите да се назначат образовани хора...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  01 Дек 2022 14:56ч.

  9-те" гаранции" на ПП означават по-скоро "условия"/за мен/. Пак едно и също -ако вие не изпълните нашите условия- няма да предложим правителство. Инатът на човек, обикновено е контрапродуктивен по същноста си. ПП+ДБ тропат с крак- с това поведение се доближават до поведението на децата от яслата, а не от градината. Вкопчили са се в маш. вот, защото ги притесняват следващите избори/с бюлетини/, защото резултатите най-вероятно за тях няма да са добри- и те го знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи