ПП и ДБ зарязаха махането на Иван Гешев заради Фейсбук и "Телъс"

ПП и ДБ зарязаха махането на Иван Гешев заради Фейсбук и "Телъс"

Калина Константинова от „Продължаваме промяната“ блокира съдебната реформа заради дебат на тема „Социалните мрежи в България - модериране на публикации и коментари, свобода на изразяване в интернет пространството и недопускане на цензура и изкривяване на обществените нагласи“. В ресорната комисия освен „Телъс“ се предвиждаше и участие на представители на компанията „Мета“ - собственик на социалната мрежа. Изслушването беше провокирано от недоволство на потребители, които смятат, че биват санкционирани за коментари срещу нападението на Русия в Украйна, докато коментари в полза на агресията не се наказват.

Председателят на комисията Калина Константинова („Продължаваме промяната“) свика заседанието в една от парламентарните почивки, за да може представителите на компанията да бъдат изслушани. Междувременно заседанието в пленарната зала пък беше закрито поради липса на кворум.  

Дейността на депутатите в зала спря по време на дебатите по промените на НПК, които от първа станаха трета точка. С тях се предвиждаха въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор, а повече от 2 часа отне изчитането на докладите и становищата по четирите законопроекта.

Председателстващият заседанието Йордан Цонев обяви проверката с думите, че „ако на някои колеги комисиите им са по-важни от тази точка, ще продължим утре“.

До опразването на залата се стигна след 30-минутна почивка, която обаче прерасна в едночасова.

Така, заради фиксацията на Константинова в дебата с „Телъс“ и в отсъствието на Кирил Петков и Асен Василев, съдебната реформа се провали!

"Стандарт": "Продължаваме промяната" разкри истинското си лице. Партията на Кирил и Асен, която се биеше в гърдите, че настоява за въвеждане на независимо разследване на главния прокурор, бойкотира и провали въвеждането на специален механизъм за това.

След като цял ден парламентът гледа промените в Закона за съдебната власт, извади следствието от прокуратурата и въздаде принципна възможност да разследване, довършването на механизма с поправки в НПК бе провалено поради липса на кворум.

В парламентарната почивка преди разглеждането на механизма в пленарна зала Калина Константинова от ПП свика заседание на комисията по електронно управление. Д-р Антон Тонев, също депутат от ПП, пък събра здравната комисия.

При старта на пленарната работа обаче двете комисии продължиха да заседават в нарушение на правилника. Той не позволява заседания на комисии по време на пленарна дейност.

Липсата на голяма част от депутатите стана причина за проверка на кворума, при която се оказа, че в залата няма достатъчно народни представители за продължаване на заседанието и то бе закрито.

Минути по-късно окончателно лъсна саботажът на "Промяната". Депутатите й обясняваха, че не са нарушавали правилника. Двете комисии били коректно разпуснати, но останали да си заседават в "неформални разговори".

Калинка Константинова е скритата лимонка на Гешев в Народното събрание, коментира за "Стандарт" Хамид Хамид.

Източници: tribune.bg, "Стандарт"

 

Коментари

  • Pontifex Maximus

    27 Яну 2023 7:29ч.

    Нищо ново- Гешев има доста доказателства да далаверите на Корко и Кокорко и за системната употреба на пици с кристали, та затова сега го бранят като матросовци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи