ПП и ДБ ще предложат кабинет на малцинството

ПП и ДБ ще предложат кабинет на малцинството

Снимка: Йордан Симeонов, "24 часа". Следвайте "Гласове" в Телеграм

Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще предложат заедно кабинет на малцинството, стана известно на съвместно изявление на двете партии в парламента. "Тук сме, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим заедно за правителство на малцинството с ясна визия и план. Трябва да има гаранции парламентът да покаже, че може да работи в такъв формат", обяви Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

Той атакува ГЕРБ, която предстои да получи първия мандат от президента Румен Радев, тъй като е най-голямата парламентарна група. 

Два месеца след изборите единственото, което ГЕРБ направи е, че избра Вежди Рашидов и изкара хората на улицата заради хартиената бюлетина, обясни Кирил Петков. 

ГЕРБ нито има визия, нито план. България стои в политически вакуум. Не може да продължава така - народът очаква план, визия, правителство, категоричен бе съпредсетелят на ПП.

В последните 30 г. България страда от 3 големи недъга, заяви Асен Василев. Първият е, че голяма част от бизнеса зависи от държавата. Второ, бе България е с най-голямото неравенство в ЕС, което е стигнало до размери, които ни поставят между Кот д'Воар и Малайзия. Това е една от основните причини българите да напускат и да има отказ от участие в обществените процеси. Третото е липсата на справедливост, обясни Василев.

Двете големи задачи, с които България ще стане истинска част от Европа, са влизането в Шенген и Еврозоната, обясни той.

Като национални цели той изброи още борбата с неравенствата в доходите, освобождаване на бизнеса от държавния рекет, както и възстановяването на справедливостта.

Тези задачи са изпълними при работещ парламент, обясни Василев.

Позитивен сценарий е възможен, смята Христо Иванов. Ако не реализираме всички тези задачи в следващия 12-месечен период, не знаем кога ще е следващия прозорец да се тласне страната в тази посока на развитие.

Да има не просто правителство на регреса, а и на реформите. Започваме разговори, за да се намери реална формула на надеждата да се придвижи страната напред. Съзнаваме, че то може да се окаже невъзможно, но няма причината да е в ПП и ДБ, обясни Иванов.

Наясно сме, че правителство на малцинството в този парламент е най-лошата опция, допълни съпредседателят на ДБ.

Започват процес на уеднаквяване на позиции. Ще се фокусираме върху законодателни промени, които могат да се изведат пред скоби, обясни Иванов.

Няма да се договаряме, а ще бъде вкаран пакет закони, които да бъдат одобрени преди втория мандат, каза Петков и изброи приоритетите:

Оттегляне на промените в Изборния кодекс.

Промени в конституцията за премахване на неограничена власт на главния прокурор.

Законодателни промени за търсене на наказателна отговорност.

Внасяне на бюджет за догодина.

Законодателни промени, за да може изпълнителната власт да назначава шефовете на службите без намесата на президента.

Приемане на законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции, чието ръководство се избира от Изпълнителната власт и парламента.

Приемане на закони за ПВУ и Стратегическия план за земеделие.

Законопроекти за приемане на България в Шенген и Еврозоната. 

Това е изключително трудно задача, но не и невъзможна, допълни Христо Иванов. 

Ако не получат гаранции за приемането на тези законодателни промени, няма да минат на варианта за правителство на малцинството, обясни Василев. 

Не сме търсили подкрепа от никого, в зала ще стане ясно кой иска да се приемат тези закони, допълни той.

Отказваме да подкрепим първия мандат. Тези приоритети са важни за народа и всеки, който ги подкрепи предварително, в пленарната зала и без договорки, каза Василев.

ГЕРБ няма да получи нищо, трябва да работи ползу роду, допълни той.

Всичко това може да бъде прието до Коледа при добра организация и желание за работа на НС. Видяхме, че за 1 вечер се приеха промени в Изцорния кодекс. Тези промени са внесени в НС, допълни Василев. 

Запитан дали да се забърза първия мандат, Василев обясни че консултациите не дават резултат. ГЕРБ показват импотентност. Затова президентът трябва да се забърза с мандатите.

Някои от тези текстове можело да бъдат приети и на първо четене. 

 

 

 

Коментари

  • Дий Цългария и ПараПетниците ще спасяват страната ?

    23 Ное 2022 12:57ч.

    Пази Боже сляпо да прогледа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    23 Ное 2022 13:51ч.

    На практика ще предложат кабинет, но малцинството ще гласува за него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    23 Ное 2022 14:03ч.

    По-добре земетресение от 7-ма степен по Рихтер, или атомна бомба, отколкото още едно правителство на тия. Чудя се прокуратурата защо ги бави и какви още разкрития за управлението им чака?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    23 Ное 2022 14:33ч.

    Казано и' е даже да не обръща вниманив!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    23 Ное 2022 14:39ч.

    Всъщност елетората на тия 2 партии ви плаща пенсиите и помощите за безработни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ир

    23 Ное 2022 16:49ч.

    Кимче, пак не си разбрало за какво е разговорът. И не си си научило урока за пълния член. Кирчо ли те научи така да отговаряш на лошите? Защото словесният ти екскремент е на неговото интелектуално ниво, пък и някак си остава едно впечатлене, че пак възпроизвеждаш нещо заучено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    23 Ное 2022 18:06ч.

    По-скоро ни харчи здравните, поне тези, които получават адекватна помощ...А иначе да му мислят НПО-тата - тяхно ресто

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kalina Androlova се чувства ядосана. 1 ч. · "Стана им много горещо със скандала "Джемкорп" и веднаха предприеха кризисен пиар: Ще предлагат правителство на малцинството с втория мандат.

    23 Ное 2022 14:08ч.

    Ясно е, че това няма да мине. Слушаме точките, които реди Кирил Петков, те са неприемливи за всички останали партии. Но ФАНТАЗНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ще е ТЕМА на медиите в следващите дни. Изместваме скандала с напълно ялова заявка за управление. НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ! Тежки остапбендеровци! Те са убедени, че са най-хитрите на света. И от всяка ситуация могат да се измъкнат. Само искам да им кажа, че се давят плувците и се тровят гъбарите... Така че и най-хитрите се провалят."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Първа

    23 Ное 2022 14:15ч.

    Трябва непрекъснато словесно да се подмазват на "Козяк"-посолството, защото инак да не спрат кранчето с грантовете. А че няма да я свършат никаква е ясно. И дано никой не я свърши, че "уйде коня у ряката..."Вече трябва да се строим пред НС със сопите..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BIG5 РАЗСЛЕДВАНЕ Човек на „Промяната“ от ДАТО подслушва политици, журналисти и частни лица чрез...

    23 Ное 2022 14:17ч.

    Информациите, които текат досега на ухо за това, че службите се използват за нелегален шпионаж и в услуга на лични интереси, се потвърдиха. https://www.big5.bg/2022/11/23/%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d1%8f%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%88/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    23 Ное 2022 14:28ч.

    Ай нагли, та нагли, подкрепа без уговорки искат. Тоест всички да си свалят гащите и да им се нагъзят. Щот са много хубави и честни. "Законодателни промени, за да може изпълнителната власт да назначава шефовете на службите без намесата на президента." Тази "демократи" явно искат безконтролна власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    23 Ное 2022 14:36ч.

    Гробарите на България!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    23 Ное 2022 14:46ч.

    Тези от ПП и ДБ са големи оптимисти-правителство на малцинството?! Предполагам, че разчитат на подкрепа от БВ и може би, но само с/у "нещо" БСП. Видяхме, че тези не могат да управляват - те отново искат всички останали да "играят по тяхната свирка". Има една бълг. мъдрост-"Хитрата сврака, с двата крака''! Тяхната ''завера'' ми се струва, че няма да се случи, но ще се разбере съвсем скоро...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • erkek

    23 Ное 2022 14:58ч.

    Две НПО-та ще правят правителство?....Да плаче ли човек или да се смее...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ще е

    23 Ное 2022 15:51ч.

    голямото затриване на България, ако останалите партии се съгласят! Да ги оставят да съсипят страната! Не се връзвайте на сладки приказки и обещания, знаете много добре, що за "птици" са тези лъжци и измамници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Кардамски: Идва време разделно – или ние, или американските марионетки и синьо-червената им прислуга

    23 Ное 2022 19:21ч.

    : Идва време разделно – или ние, или американските марионетки и синьо-розовата им прислуга След всичко, което ни причиниха бившите управляващи през последните месеци, не трябва да имаме никакви съмнения, какво ни чака, ако те пак се върнат да управляват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Закс

    24 Ное 2022 11:47ч.

    Щеше да е смешно, ако не беше тъжно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Якин

    24 Ное 2022 12:54ч.

    Катастрофален кабинет би бил този.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Васил

    25 Ное 2022 14:18ч.

    ДБ ако не се опитат да се намърдат във властта няма кой друг, дай им на тях постове и заплати, нищо че нямат избиратели почти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи