ПП-ДБ викат на изслушване в парламента Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

ПП-ДБ викат на изслушване в парламента Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

Работата на Прокуратурата не е да говори пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да ръководи разследвания и да повдига обвинения в съда. Това посочват в своя позиция от коалиция Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) по скандала между главния прокурор, началника на Националната следствена служба и неговия заместник. 

От ПП-ДБ допълват, че ще извикат на изслушване в парламента Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, "за да дадат отговори на следните въпроси".

Коалицията изрежда и въпросите:

- Кои дела са на трупчета и кои политици са изнудвани с тях?

- Кой е изпращал есемеси на главния прокурор как и кога да упражнява дейността си?

- Кой е оказвал натиск върху ВСС, за да поиска оставката на главния прокурор?

- Кои са политиците, с които си говори главният прокурор?

- Защо Борислав Сарафов се страхува за живота си и днес получи охрана от Министерство на правосъдието?

Според ПП-ДБ, ако България иска да стане нормална европейска държава, институциите трябва да започнат да работят, без значение кои са хората в тях.

"Затова приоритет на ПП-ДБ е дълбока конституционна реформа, която да гарантира справедливост и равенство пред закона за всички българи", завършва позицията по повод скандалите в прокуратурата.

Главният прокурор се зарече, че е време да се изчисти "политическият боклук" по адрес на политиците в парламента, като обвини директно лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че иска да го отстрани. 

Междувременно днес се очаква ПП-ДБ да реши дали окончателно затваря вратата за управление с ГЕРБ-СДС, след като коалицията поиска да обсъди действията си с политическите си органи.

БСП вече се оттегли от преговорите и обяви, че няма да подкрепя управление с първия мандат и няма да участва в него, след като първоначално планираше да обсъди на пленум предложението на номинираната за премиер Мария Габриел за експертен кабинет.

Корнелия Нинова обаче заяви, че решението на Изпълнителното бюро на партията няма нищо общо с изявлението на главния прокурор, отказа му да подаде оставка и последвалите обвинения на Борислав Сарафов към него. Сарафов поиска охрана и заяви, че се страхува за живота си.

Коментари

  • рукола Z

    16 Май 2023 8:05ч.

    Вуъъъъъъъй, сега Гещоф ще стане първата либоф на Ристю, козяк така каза ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропуснали са най-важния въпрос

    16 Май 2023 9:04ч.

    Колко карата е кюлчето?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вместо да хулят Борисов уличен в престъпления, всички вкупом се нахвърлиха върху Гешев..

    16 Май 2023 9:06ч.

    Много трудно ще му е на Гешев сам да победи мафията. За да се прочисти държавата , той трябва да бъде подпомогнат от различни институции. Президент, вътрешен министър, правосъден министър, медии и т.н. Днес след изявлението му, нито един политик или обществена личност не окуражи Гешев. Тъкмо обратното. Сарафов тръгна да атакува Гешев , Карадайъ да го мъмри, Демерджиев да го укорява, а президента Радев директно си замълча. Вместо да хулят Борисов уличен в престъпления, всички вкупом се нахвърлиха върху Гешев.. Телевизиите бяха активирани до безобразие. Панчугов, Манчугов, всичката герберски сволоч изпълзя от бърлогите си и взе за да облъчва населението. Не виждам , как може да се пробие тази мафия. Почти е невъзможно. Ясно е, че Боко никога няма да е вече премиер. Защо не се оттегли от сцената и да остави кадърните да се развиват, а ходи подир Габриел все едно е някой, който слухти да не би тя да каже неправилна дума, мисъл.. Все едно цербер. Грозно е.. Какъв авторитет ще има тази клета женица, ако я изберат за премиер ? Никакъв . Само присмех и подигравки. За съжаление тя няма и никакъв капацитет. Поради това се оставя да бъде използвана като парцал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Христо

    16 Май 2023 9:07ч.

    В тази война няма положителен герой. Истината е, че групировката, която назначи Гешев, сега се опитва да го свали. Гешев не е “китка”. Той ако беше “китка” нямаше да го поставят на този пост. Но в този миг, обладан от гняв и в името на това да се съхрани, Гешев даде вид на човек, който е готов да въплъти смисъл в своята длъжност и роля. Апропо, Сарафов също това заяви. Внезапно си “спомни”, че лимузините на Гешев са скъпи, а къщата на Боровец - видите ли, ползвал я като своя... А също, неуравновесен бил, за да продължи да е на този си пост. Сигурно до вчера не беше така. Истината обаче е друга. Борисов е напълно наясно, че е абсолютно неприемлив като водач на ГерП и се е превърнал в силно токсичен. Той иска да бъде прекратено всяко дело срещу му, за да може спокойно да отстъпи от власт. Иска, ала Гешев продължава да го държи за топките, защото ако му реши въпроса с делата, самият той ще стане излишен... Това е проблемът, а онези, които ни тикат към война, са се видели в чудо как да намерят решение. Лично аз мисля, че антагонизмът Гешев - Борисов, не може да се реши еднозначно. И в тази “титанична” схватка ще победи онзи, който държи на повече хора “топките” в ръцете си. Нужно е обаче наистина да ги държи тези топки, а не само да си мисли, че ги държи. Има и още нещо обаче. Въпросът в този миг вероятно не опира дори само колко “топки” има в ръцете си всеки от тях, а кой ще е достатъчно дълго жив, за да ги устиска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Планът Гешев

    16 Май 2023 9:48ч.

    Първа седмица - кьор фишек. Втора седмица - фишек обвинения. Трета семица - кьор промени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майска

    16 Май 2023 9:53ч.

    Умокрасивитетът и Просто Кировците са недорасли да разберат каквото и да им отговарят прокурори и следователи, а от ДСБ Атанасов и още няколко други са държани от Прокуратурата с компромати и ако излязат на светло лошо им се пише...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    16 Май 2023 10:19ч.

    за какво ги викат всички вън избори до дупка 30 години анархия сега ще почне великото изнудване на неудобните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мачкай Гешев

    16 Май 2023 10:39ч.

    Карай ги наред! Всичкият политически боклук на пангара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи