ПП-ДБ призовава Сарафов да подаде оставка като и.д. главен прокурор

ПП-ДБ призовава Сарафов да подаде оставка като и.д. главен прокурор

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коалиция "Продължаваме промяна - Демократична България" призовава и.д. главен прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка. В противен случай министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора на Сарафов, се посочва в позиция на ПП-ДБ относно днешното избиране на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

В позицията на ПП-ДБ се посочва, че България има нужда от истинска съдебна реформа, като подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа.

"Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо. Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост", посочва още коалицията.

Според ПП-ДБ скандалите, разразили се в системата на прокуратурата през последния месец, изискват от ВСС внимателно обсъждане на въпроса как следва да бъде проведена процедурата по определяне на и.д. главен прокурор и кое лице е действително най-подходящата кандидатура, която да изведе тази институция от професионалния колапс и липса на обществено доверие, в който се намира.

Противно на необходимостта от внимателен подход и максимална публичност прокурорската колегия на ВСС днес взе решение в нарушение на процедурните правила и в нарушение на моралната отговорност, която носи пред българските граждани, се казва още в изявлението на коалицията, като се допълва, че процедурата бе проведена от прокурорската колегия на ВСС, въпреки че съобразно Конституцията на България, изборът на Главен прокурор се извършва от Пленума на ВСС.

Този избор води до огромна концентрация на правомощия в едно единствено лице – по-висока дори от тази, с която разполагаше инструментът в ръцете на Господ г-н Иван Гешев, тъй като Сарафов възнамерява да остане директор на Национална следствена служба, казват още от ПП-ДБ и посочват, че Борислав Сарафов, в качеството си на заместник главен прокурор, бе част от екипа на Иван Гешев, който години държеше множество знакови дела „на трупчета“. Същият бе и главен участник в разразилия се конфликт между институциите, имащи отношение към разследването и разкриването на престъпления в Р. България - Прокуратурата и Националната следствена служба.

Считаме за недопустимо лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор.

Според ПП-ДБ г-н Сарафов не отговаря на изискванията за заемане на новата си длъжност, съгласно чл. 170, ал. 4 и 5 от Закона за съдебната власт – изявена независимост, воля за налагане на законността, принос за утвърждаване на правовата държава и др.

Източник: БНР
 

 

 

Коментари

  • джо гладника

    16 Юни 2023 23:21ч.

    считали недопустимо... цялото това излияние показва какви ограничени като възможности хора напират за "съдебна реформа". не става каквото им се ще, инстинктивно усещат, че са пуснати по улея, отгоре на всичко реват с пълен глас. жалка картинка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    17 Юни 2023 0:23ч.

    ядене и пиене при пепи еврото апартамент в затворен комплекс със заплата на държ служител имоти в дубаи охрана за моя сметка че някои щял да го трепе и накрая гл прокурор давате ли сметка какво безобразие е това оставка веднага

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    17 Юни 2023 0:34ч.

    Не че Сарафов както и Гешев са ми много симпатични но ПП-ДБ направо да си кажат техния човек за главен прокурор. А то става на ти си куклите, дай си ми парцалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хем сърби, хем боли

    17 Юни 2023 8:05ч.

    На ПП-то работата. Какъвто гешев, такъв и Сарафов, с тази разлика, че може и да разплаче ПП-утовците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както е тръгнало

    17 Юни 2023 8:07ч.

    Ще се върне и Пепи Еврото, осемте джудженца, Снежанка Еврова и дядо Мраз. Сега ли им светна на Пипетата, че Сарафов изпълнява поръчка на Борисов. Отстранява всички хора на Гешев, които държат делата на ББ на трупчета, ще прекрати тези дела и ще оттегли исканията за имунитети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудо Юдо

    17 Юни 2023 12:01ч.

    Избори за главен прокурор да има всяка седмица, докато се намери човек, харесван от всички. Това е начин да няма главен прокурор без да променяме конституцията. Всички престъпници, настоящи и бъдещи, харесват това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Илиев

    17 Юни 2023 13:40ч.

    Боко си прави гаргара с тези с многото букви.ПП-ДП,ИТН,БСП,В-Е на К.К и други мишоци, които засмукват по 8-9-10 хил. на месец.Дългоноса карикатура,щатен посетител на 8-те джуджета,сдобил се с апартаменти,коли,парцели земя,подсигурил си родата до девето коляно,днес е назначен,да пази гъ.а на банкята да не влезе в кауша,където му е мястото.Киро,Христо,разбахте ли,че Боко ви употреби като шампуан за изпиране на 12-ет годишна вкисната мръсотия? На следващите избори,ще почувствате колко големи простаци сте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи