ПП-ДБ: Оставаме в опозиция, няма да подкрепим коалиция между ГЕРБ и ДПС

ПП-ДБ: Оставаме в опозиция, няма да подкрепим коалиция между ГЕРБ и ДПС

Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Оставаме в опозиция, която продължава да бъде проевропейска и антикорупционна. Това обяви пред президента Румен Радев по време на консултациите Николай Денков от ПП-ДБ. 

Той подчерта, че през последните три години е станало ясно, че е лесно да се свали едно правителство, но е трудно да се направи ново. 

"С "Възраждане" не споделяме начина, по който разглеждат нашето място в Европа и света. Не виждам как може нашите приоритети да ги развиваме заедно с "Възраждане", категоричен бе той. 

"Ние сме млада коалиция. Два пъти ни се наложи и поехме отговорността. Избирателите ясно ни дадоха позицията на опозиция. Ние заставаме в много ясната позиция да сме проевропейска коалиция", каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. 

Ген. Атанас Атанасов пък поиска информация от държавния глава във връзка с появили се снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов.

"Залят съм от телефонни обаждания от неслучайни хора. Ако в навечерието на съставяне на правителство има висока степен на заплаха към мандатоносителя това е важен проблем за държавата", каза Атанасов.

Президентът припомни заявката на ПП-ДБ да остане в опозиция и ги попита дали остават на същата позиция, както и дали биха подкрепили правителство на ГЕРБ с първия мандат, ако предложи приоритети като в общия им кабинет с хората на Бойко Борисов. Поиска да знае и дали биха участвали в анти ГЕРБ и ДПС коалиция под егидата на "Възраждане", каквато идея вчера лансира Костадин Костадинов.

Ако нещо стана ясно през последните три години, то е, че е сравнително лесно да се свали правителство, но е трудно да се направи ново. ГЕРБ през последните три години получи шест пъти мандати, сега ще получи седми, но нито веднъж не успя да направи правителство. А ние сме единствената политическа сила, която за тези три години, успя на два пъти да направи правителство, каза акад. Денков.

Ние изпълнихме дълга си към държавата по отношение на възможностите за реализиране на политиките, които са важни за нас. Ако за друг те са важни, трябва да изпълни своя дълг към държавата. Това са първата и втората политическа сила. Те постоянно работиха заедно. Те трябва да поемат своята отговорност, каза още той.

И двата пъти правителствата бяха събаряни с твърдение, че няма проблем с приоритетите, но че ГЕРБ и ДПС могат да се справят по-добре. Сега е техен ред, каза още бившият премиер.

Той увери, че приоритетите и задачите на коалицията не са променени, но не виждат как могат да ги изпълнят при сегашното разпределение на силите в парламента.

Източници: "24 часа", БНТ, dnes.dir.bg, dariknews.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Дъпъсъ

    24 Юни 2024 15:12ч.

    Е сега, това не означава, че няма да подкрепят някои решения на правителство на малцинството, на герб. Между другото, в момента всяко правителство би било правителство на малцинството, защото е избрано с ~31% избирателна активност, тъй, че не се коркайте. Иначе, чуйте Данчо Цонев и Хамид Хамид от ДПС какво казаха, цитирам: "Нека да им дадем малко и на тях от баницата, че не върви всичко герб и дпс да прибират". Ще подхвърлят малко трохички на жълтопаветната умнокрасива сган и всичко ще се успокои. Правителсто на малцинството ще има, но всичко е точно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    24 Юни 2024 15:19ч.

    Сапундж иКольо го знаем.... дайте фишеците на Гнома за снайперисти по оградите в Банкя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    25 Юни 2024 11:40ч.

    Умрат да се правят на жертви.........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любен

    25 Юни 2024 11:48ч.

    Не е ли по- добре да се освободят тези места за някоя по зрела и трезвомислеща партия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    26 Юни 2024 10:00ч.

    Съвсем ще изгладнеят и издивеят в опозиция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гого

    28 Юни 2024 11:57ч.

    Ще се дърпат докато не видят парата, после ще намерят „общи позиции“ по много въпроси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи