ПП-ДБ няма да подкрепят ГЕРБ и номинираната за премиер Мария Габриел

ПП-ДБ няма да подкрепят ГЕРБ и номинираната за премиер Мария Габриел

Снимка: БТА

Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и очевидно не бихме предлагали и наши личност в него, коментира в кулоарите на парламента Даниел Лорер от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) във връзка с номинацията на Мария Габриел за кандидат-премиер, която от ГЕРБ-СДС обявиха по-рано днес. Нашето основно обещание пред избирателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт, подчерта той, като припомни, че още преди изборите са решили да не подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква  връзка с кандидата, който ГЕРБ биха предложили за премиер. 

Според Лорер Мария Габриел изпълнява достойно задачите си като еврокомисар и до известна степен за ПП-ДБ било изненадващо, че тя е предпочела да приеме номинацията за премиер с първия мандат на ГЕРБ, за който голяма част от политическите сили са били ясни, че няма да подкрепят, независимо коя е личността. "Именно поради сериозната история която ГЕРБ носи със себе си", коментира депутатът.

Лорер обърна внимание, че от разговорите, които са провели, е станало ясно, че с ГЕРБ нямат сериозни различия по управленската и законодателната програма. По думите му различията са в това кой има доверието на хората да управлява държавата. "ПП-ДБ нееднократно завиха, че това не е ГЕРБ", изтъкна депутатът

Той уточни, че до голяма степен личността в този случай няма значение, защото  Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява достойно задълженията си. Въпросът е принципен, пред нашите избиратели сме дали принципна позиция, че първият мандат няма да бъде подкрепен поради липсата на доверие в цялата партия ГЕРБ, а не на отделни индивиди в нея, отбеляза Даниел Лорер.

На въпрос дали не биха се възползвали от възможността да предложат Асен Василев за финансов министър в кабинета „Габриел", представителят на ПП-ДБ посочи, че това би станало, ако се стигне до втори мандат. Николай Денков би предложил Василев за финансов министър заради експертизата му, а не заради това, че е съпредседател на „Продължаваме промяната“. С втория мандат няма проблем, водихме тези предварителни разговори с тях, за да им покажем и състава, и програмата, и законодателните цели на този мандат, допълни Лорер. И припомни, че имат възможността през Народното събрание да упражняват контрол.

Според Даниел Лорер не е добре да има нови предсрочни парламентарни избори. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Ретранслатора

    10 Май 2023 10:31ч.

    Бахти и политическата шизофрения на тия от П.П.!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    10 Май 2023 11:11ч.

    Кака Корни обаче ще се гушне с Борисов, Трифонов и Доган!!! :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малей, ми ще умрете от глад бе!

    10 Май 2023 11:33ч.

    Освен ако непресъхващотото криптофараонство не ви захранва напоително. За пореден път най-учтиво да кажем на нахалните небългари да си гледат бизнеса, и да не ни дават съвети яхвайки ни "управленски", как ние българите да живеем в собствената си българска държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    10 Май 2023 12:29ч.

    ЛорерЧОооо, на никой не му пука, какво ще подкрепяте и какво не! Важното е, че и на вас няма кой да ви ГО крепи повече! А това е само добра новина... Време е БГ-то да се отърве и от двата токсични краварски проекта, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, справедливо наричани „партии на войната“!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи