ПП, ДБ и ГЕРБ говорят за кабинет на малцинството с широка подкрепа

ПП, ДБ и ГЕРБ говорят за кабинет на малцинството с широка подкрепа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Правителство на малцинството, което ще разчита на гласовете на ГЕРБ, но без коалиция и участие на ГЕРБ - тази хипотеза за конструкцията на българската власт обсъждаха напоително през уикенда политици от ПП, ДБ и формацията на Борисов. Не е ясно ще се сбъдне ли тя, но пък става все по-вероятна. Официалните и неофициалните преговори ще продължат да текат в следващите дни.

Пред БНР Даниел Лорер от ПП повтори старото заклинание, че коалиция с ГЕРБ няма да бъде правена. И че опитът на партията на Борисов да направи кабинет с първия мандат ще се провали. Но при втория, който ще отиде в ПП, нещата стоят различно. "Моментът за пречистване на ГЕРБ ще бъде втория мандат на "Продължаваме промяната". Успехът на втория мандат зависи от отношението на ПГ на ГЕРБ. Ние няма да търсим никаква форма на коалиционно споразумение с тях, това ще е едно правителство на малцинството. Но много ясно ще изложим онези политики, които искаме това правителство да отстоява. Въпросът за ГЕРБ ще бъде дали да подкрепят едно правителство с реформистка програма, която се движи по Плана за възстановяване, да продължава и със съдебна реформа. Или да го бойкотират, хвърляйки страната в политическата лотария на третия мандат", каза той.

Нещо подобно лансира и Атанас Атанасов (ДБ). "Аз лично и ръководството на партията, която представлявам - "Демократи за силна България", смятаме, че с втория мандат на "Продължаваме промяната" можем да съставим правителство на малцинството с подкрепа от ГЕРБ. Държавата се нуждае от политическа стабилност. Имаме да решаваме изключително много кризи и проблеми", каза той:

Съпартиецът на Атанасов - евродепутатът Радан Кънев, подкрепи хипотезата, като очерта т.нар. атлантическа коалиця: "Кабинет с втория мандат на "Продължаваме промяната" или с трети мандат на "Демократична България" - с ясна реформаторска програма и с намерена формула за подкрепа от ГЕРБ, може да бъде изключително успешен, стига да не бъде свален на третия или шестия месец. Такъв кабинет може да консолидира външнополитическа позиция на България, позицията в ЕС и в НАТО - по начин, който не е постиган от десетилетия насам. Това е изключително важно и за националната ни сигурност, и за икономическия просперитет, и за ролята ни в ЕС, която досега винаги е била плаха и пасивна. Такова правителство би могло да реализира умна финансово-икономическа политика, да задържи тренда на изпреварващ спрямо еврозоната икономически растеж, да подпомогне българската индустрия".

А Росен Желязков от ГЕРБ не изключи нищо от гореказаното. "По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в рамките на този парламент. Преди година се говореше, че ГЕРБ не трябва да е във властта, а сега се казва, че трябва да поеме отговорност. Ние ясно заявяваме, че трябва да има редовно правителство и ще работим за това, дори да не участваме в него. Широката парламентарна подкрепа е въпрос на политическа отговорност. Следващият редовен кабинет трябва да има програма с ясен хоризонт на действие и той трябва да е поне до следващите местни избори. Когато получим мандата, ще проведем разговори с всички около програмен формат. Ако не получим подкрепа от ПП и БСП, тогава възможността да не се стигне до гласуване в зала не е малка. Отиваме на втори мандат, където ние няма да дадем нашата подкрепа. Политическата логика обаче диктува да не казваме "никога". Ако ПП балансират своите виждания в политически аспект към ГЕРБ и по отношение на публичните финанси, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат. Стават чудеса, особено преди Коледа“, каза той, отново пред БНР.

Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • Демек

    13 Ное 2022 18:19ч.

    С други думи, как да направим Янев и партийката му управляваща въпреки, че никой не е гласувал за тях, ама пак са у парламенто. Това е щото он изглежда да е най-послушен на американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разсмя ме

    13 Ное 2022 18:30ч.

    Тия, простите, тотално изтрещяха. Само кабинет и министерства са им в главата, зер задава се бая пара за крадене. Как пък не се погледнаха, че и за чеп за зеле не стават??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За какво се правят избори изобщо тогава?

    13 Ное 2022 18:32ч.

    Така или иначе Мустафата решава кой къде и защо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    13 Ное 2022 19:05ч.

    Това са едни алчни хора, страхливи и без чувство за отговорност и дълг! Обстановката твърде много прилича на 1932 - 34 година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • борба

    14 Ное 2022 8:48ч.

    Троа прованс генерале управляват кочинката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    13 Ное 2022 19:11ч.

    С герб и дпс (които незнайно защо не са сред спасителите на евро-атлантичската ориентация на територията) няма начин да не се проведе истинска и справедлива съдебна реформа. Лично Гешев ще я ръководи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Ное 2022 19:25ч.

    Партията на простаците и психодесните, още не знаят какво си купуват ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пинокио

    13 Ное 2022 19:33ч.

    Хората гласуваха за да има правителство, подобно на това на Любен Беров.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хората гласуваха така, че да е максимално тредно съставянето на "евроатлантическо правителство"

    13 Ное 2022 19:40ч.

    Русофилния ни народ не може да ви търпи дето сте изобщо живи още.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    13 Ное 2022 21:08ч.

    Историята се повтаря като фарс, дет се вика. Палячовци и шутове, които ще играят в трагедия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костя

    13 Ное 2022 21:13ч.

    = Нострадамус . Предрече го човека-факт!, не може да се отрече...( въпреки че не беше кой знае колко трудно). Евроатлантици, в единен строй, в мир и в бой, да живей, живей, ура другари и.т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пред нас

    13 Ное 2022 21:27ч.

    Са блеснали ( ГМО) житата, окъпани във буйна ръж, и кой вървим вървим нататък( към светлото гей- атлантическо бъдеще), и няма край, и няма край нашир и длъж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    13 Ное 2022 21:21ч.

    Ако са ставали чудеса по коледа, то марионетните партии нямаше да са в НС! Но, уви! Чудеса не стават, става закономерното -каквото си посял, това ще ожънеш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо говорим за чудеса, след като всичко е плод на упорит труд

    14 Ное 2022 7:18ч.

    Всички видяхме как откраднахе последните избори у нас: със съдействието на IT поддръжката на Сиела Норма, външен за ЦИК изпълнител. Откраднаха гласове от Възраждане и ги разпределиха на русофобските партии ДБ, ПП и достатъчно за БВ. Лесно ли беше - не, рисковано е дори, но Даниел е програмист по образование (университета в ТелАвив), Киро си е образовано момче, също и останалите умнокрасиви от ПП... Потрудиха се момчетата, сега се радват на плодовете на труда си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По последн информация там са най-добрите а и са най-много хакерите на глава от населението...

    14 Ное 2022 9:27ч.

    Така че АлмаМатера на Даниел добре го е изучила... https://www.algemeiner.com/2020/12/22/israel-is-the-number-one-country-on-hackers-target-list-new-study-reveals/. А пък само Кирчо имал кода на машинките ни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ;-)

    13 Ное 2022 21:27ч.

    Някой да каже нещо!?!?!? Ех козяк, козяк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    13 Ное 2022 22:03ч.

    Евроатлантически предатели, такива са. Все по-забележими за избирателите като такива, все по-отблъскващи, все по-долни. Ибрикчии на Козяк, душмани на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    13 Ное 2022 22:06ч.

    Вашият Копейкин що не го канят на преговори. В Нс даже не го и поздравявали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    13 Ное 2022 22:08ч.

    Зелените чорапи пак не разбрали, че от 30 г. България от колония на Ссср стана колония на САЩ .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    13 Ное 2022 22:11ч.

    Само тотално безотговорни измамници авантюристи могат да искат да поемат властта в подобни времена с толкова самодоволни усмивки на лицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    13 Ное 2022 22:20ч.

    Почакай като дойдат паричките, гепдепесето как ще започне на им извърта вратленцата ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Познатият змиярник

    13 Ное 2022 22:30ч.

    Но що за екземпляри са хората, гласували за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кабинет на малцинството

    14 Ное 2022 0:43ч.

    Сега дойде нашето време , на белите роми. Ние ще командваме и само чалга ще има. Тлъстите американци ше дават пари да играеме кючеци и да правиме чавета. Времето е на моя страна, както казва стария Мик Джангър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще се породят принципно нови политически движения

    14 Ное 2022 5:40ч.

    Да не се фиксираме върху негодници - те по-свестни няма да станат. Една киселица няма да роди сладки плодове, колкото и да ториш и поливаш. Необходима е пълна подмяна на политическата парадигма у нас. Дълбокото класово разделение в България е налице, факт, класите не могат да се понасят едни-други (Хампарцумян го описа с изказването си за "простолюдието") и именно по класов признак трябва да са разделени бъдещите партии, а борбата между тях да бъде много по-решителна и ожесточена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    14 Ное 2022 9:07ч.

    Жажда за власт и глад за лапачка и облаги. Това имаме като десни партии. До вчера се плюеха и ПП и ДБ ясняваха как ГЕРб са мафия а ГЕРБ обясняваха как ПП и ДБ са мафия. Сега вече гласуват заедно и обясняват как ще управляват заедно, ама без да са в коалиция... Което не е зле, защото като им знаем алчните гърла, до 5-6 месеца ще са се изпокарали и на следващите избори ПП и ДБ вече няма да ги има. Защото който се е хванал с ГЕРб, все е изчезнал от политичесия хоризонт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се знае нищо за ДъБъ и ПП

    14 Ное 2022 9:23ч.

    ако СиелаНорма IT-експертите пак им налеят гласовете на Възраждане чрез абракадабри в нощта преди изборите, ще си ги гледаме до второ пришествие... Освен ако не заменят сегашните прескъпи машинки с български табулатори до тогава, но кой може да задължи изпълнителната власт да стори това? Възраждане ли? Та те дори не са повярвали че им отмъкнаха болшинството от гласовете... Или БСП? БСП едва се пребори за връщане на хартиената бюлетина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Кабинет на малцинството с широка подкрепа"

    14 Ное 2022 12:18ч.

    Е contradictio in termini, гиди US измекярски назначенци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи