ПП-ДБ: Ако разбирателството с ГЕРБ-СДС е невъзможно, заедно с европейските избори да се проведат и предсрочни парламентарни

ПП-ДБ: Ако разбирателството с ГЕРБ-СДС е невъзможно, заедно с европейските избори да се проведат и предсрочни парламентарни

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) предлагат на коалиционните си партньори от ГЕРБ-СДС меморандум с основните цели на управлението за следващите девет месеца. Това съобщи пред журналисти след заседание на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната". Ако разбирателството е невъзможно, заедно с изборите за Европейски парламент  да се проведат и предсрочни парламентарни, пише в документа.

Кирил Петков посочи, че една от важните теми в този меморандум са регулаторите, като там разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да е по равно. Петков уточни, че документът ще бъде подписан от политическите лидери, и от Мария Габриел и Николай Денков. Документът ще бъде предоставен и на медиите и ще съдържа визията на ПП -ДБ за приоритетите на държавата до края на 2024 г.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и Мария Габриел разполага с него, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" (ДБ). В документа е заложено още, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. 

ПП-ДБ виждаме, че напоследък разговорите с нашите партньори в управлението стават все по-трудни и с изказвания по медиите, коментира Петков в началото на изявлението. По думите му затова от ПП-ДБ предлагат друг подход, а именно меморандум, който е тяхната начална преговорна позиция и когато бъде финализиран, трябва да се превърне в договор. "В този меморандум ние слагаме основните цели на управлението в следващите девет месеца. Цели, които наистина дават смисъл управлението да продължи и да допринесе за реформите, които всички ние бленуваме", заяви Петков.

По думите му, документът ще е прозрачен, публичен и съдържа няколко важни аспекта – регулаторите, продължаване на реформата в съдебната система и службите за сигурност. 

Регулаторите управляват голяма част от икономическия живот на България – там имаме много предложение за ясна процедура всяка номинация да премине през тест за интегритет, проверка за корупция, като разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде поравно, обяви Петков. 

Службите, съдебната реформа и антикорупционните мерки трябва да продължат. Ние мислим, че не трябва да говорим само за тази ротация. Тук въпросът е може ли да направим механизъм ротациите да продължат в следващите четири години. Най-нормално е, ако тази ротация успее, Мария Габриел след тези девет месеца да се върне като външен министър, а Николай Денков сега да стане министър на външните работи, коментира Петков и добави, че целта е да има огледални ротации, за да има стабилност през следващите четири години.

Акад. Денков ще си подаде оставката на 6 март. Много се надяваме и ще положим всички усилия ротацията да се случи и следващият премиер да се казва Мария Габриел. Ако не се споразумеем по ключови реформи, за които управлението има смисъл, ще предложим на нашите партньори да направим избори „две в едно“, заяви Кирил Петков. 

Атанас Атанасов заяви, че предлагат ефективен механизъм за управление на службите за сигурност от изпълнителната власт. Това трябва да се случи на два етапа – първият до месец юни да бъдат приети измененията в законите, което да даде възможност службите за сигурност да бъдат подчинени и да изпълняват задачите, поставени от изпълнителната власт, уточни той. 

Христо Иванов, председател на "Да, България", каза, че България трябва да има правителство, което да е несъмнено реформаторско. Според него това означава да борбата с корупцията да продължи и да има съдебна реформа. 

Той съобщи, че предвиждат отделно да се разговаря по управленска програма и актуализирана законодателна програма. По думите му трябва да бъде попълнена Комисията за борба с корупцията, съдебната реформа да продължи с приемането на нов закон за съдебната власт. Искаме да се вземат мерки, свързани с първоначалните изводи от скандалите в съдебната власт – казусът с Нотариуса и други теми. Виждаме липса на органи, които да разследват, коментира Иванов и добави, че се забелязва злоупотреба със следствената тайна от страна на прокуратурата. 

Искаме да разговаряме за политики, които са от значение за бъдещето на България, заяви Христо Иванов. 

 

Коментари

 • рукола Z

  20 Фев 2024 19:44ч.

  Ха ха ха... внимавай какво си пожелаваш, дундьо ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Фев 2024 20:01ч.

  Парите от плана ги няма и преговорите са безсмислени .........................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • doro

  20 Фев 2024 21:10ч.

  заедно с европейските избори да се проведат и предсрочни парламентарни - браво, много умно ... с ямериканските машинки ли или с герберските бюлетинки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Фев 2024 22:09ч.

  Що бе, имаш ли какво да губиш? ... имаш, ако си от ДБ ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явно социологията не вещае празници

  20 Фев 2024 19:51ч.

  ...и затова са решили - и с пълно право, че ако ще има нови избори, по-добре да са по-рано, докато нещата не са станали още по-зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  20 Фев 2024 19:57ч.

  Кирчо, щи споделя една тайна... която партия развали сглобката, ще влезе в следващия парлама нт ??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  20 Фев 2024 20:33ч.

  Първо губите , второ българина невярва в изборите (бр.гласували) и трето отново занимавате хората със самите "вас". В свят където познанието навлиза доста бързо, не е удачно да се представяш за тоз който не си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стамат

  20 Фев 2024 20:45ч.

  Потрес! Такова огромно желание да останеш на власт може да бъде мотивирано единствено отвън!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  20 Фев 2024 20:50ч.

  малоумното Кики пак с изцепки. Пратил на герберите мУмУрандум! Всякакви зироди и малоумници е имало в управлението на държавата..... но такова олигофренче цъ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  20 Фев 2024 21:02ч.

  Една от задачите от послството е в следващите години да имитират, че сглобката се клати, за да се надяват хората на естествения й разпад и да не предпримат нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  20 Фев 2024 21:14ч.

  От кирчовата уста - в Божи уши! Без машините, само с книжни бюлетини, както е в останалите страни на ЕС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тошко

  20 Фев 2024 21:54ч.

  Най-добре е да се върнат цветните бюлетини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  21 Фев 2024 7:48ч.

  Така ще стане като с машините!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аналена Бориславова от с. Парапетово

  20 Фев 2024 21:16ч.

  Кирчо се жертва за да не нахлуйе джунгла в евроградината, а Кокорчо и оная пача на Лорер се скриха у Щатско. Изгуби се росата по цветята на Джулая морнинг. И флашката ми се загуби. Много съм разочарована и в знак на протест ще си обръсна мустаките. Я, защо гугъла ми е на руски?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Фев 2024 21:20ч.

  ППДб пише меморандум до Борисов, Биков отвръща с манифест(Б.Б. знаем че не може да се и подпише. Доказано в съда като сто подписа на кмет не бяха негови), Денков отвръща с оферта,Габриел предлага програма....епистоларен роман .Аман от сапунки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • теоретично

  20 Фев 2024 21:23ч.

  Този умствено неразвит индивит какво се пени ? Нали утре " феномена" ще го строи и язък за парата Киро ти си прекалено тъп ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Фев 2024 21:25ч.

  "Пеевски им представя фактура"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  20 Фев 2024 21:29ч.

  Айде де! Избори до дупка! Докато ППДБ изчезнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Фев 2024 21:30ч.

  Между другото трети ден Шишо не е изригвал. Предполагам прави репетиция на конференцията на ДПС. След и имагурацияъа ще се произнесе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Избори!

  20 Фев 2024 21:45ч.

  И.... ПП-тата АУТ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  20 Фев 2024 21:46ч.

  Галя няма да им разреши да развалят далаверата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  20 Фев 2024 21:53ч.

  Галя е като Дон Кинг.След като е мениджър на всички участващи следи за честен нач

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • любопитен

  20 Фев 2024 22:16ч.

  Така и не мога да разбера как гласоподавателите на дпс гласуват за лайното унищожил работата им ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отговор

  20 Фев 2024 22:27ч.

  Как гласуват ли? Много просто - с машинките, по 1700 на една машина, ха ха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Държавните регулатори да са за ... частна употреба на Кирил и партийната клика?!

  20 Фев 2024 23:45ч.

  "... една от важните теми в този меморандум са регулаторите, като там разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да е по равно" .... Моля?! ... Това да не ви е частна собственост та ще разпределяте регулаторите на държавата между две партии?! Няма такава наглост и самозабравяне, няма. При близо 70% НЕПОДКРЕПА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ подобни измишльотини с ротации, некоалиции, грозни сглобки, управленски програми за лично-партийна изгода, и унищожително унизително ниско доверие на парламент, правителство, лидери - да се нахалства за претенции за оставане във властта е патология и бедствие в невиждани досега размери. Бедствието се ликвидира с извънредно положение и пълна мобилизация на нацията, която държи националната държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  20 Фев 2024 23:59ч.

  "да се проведат и предсрочни парламентарни избори" - Привидно човек да си каже "ха дано!" - обаче дали тук не се крие нещо по-така..? Нещо като опит за бягство от отговорност, нещо като опит за прикриване на престъпление?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФРОЙД Д-Р

  21 Фев 2024 0:00ч.

  Този клоун не може дори да блъфира! Издава страх и нервност. На ГЕРБ избори 2 в 1 са им дюшеш. Отиват на 26%. ППДБ падат на 8-9%. Ще се борят с БСП за 4-5 място. След още едни избори няма да ги има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съгласен

  21 Фев 2024 0:05ч.

  Хеле пък ако Тръмп спечели...тогава и по островите ще ги намерят, и от Канада ще ги измъкнат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  21 Фев 2024 8:14ч.

  Кокорка направи ли втория милиард в офшорките и е изчезнал като ружата. А Кики ще го набият още два пъти на Корал и ще се скрие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пенчо умният

  21 Фев 2024 11:17ч.

  Боже,защо ни изпращаш все некадърници,продажници и алчни мошеници.Те няма да свършат,ама нови избори трябва да има. Ама кокъл изпуска ли се.Кучетата са го захапали здраво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мая

  21 Фев 2024 11:23ч.

  Уж се разбирахте, а са обърнахте палачинката, щото си придавате важност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иво

  21 Фев 2024 12:39ч.

  Само да не духате супата на финала .......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентина

  21 Фев 2024 14:26ч.

  Всички знаехме, че няма да се стигне до ротация заради ДБ, така че всички чакаме нови избори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  21 Фев 2024 16:11ч.

  по-скоро заради борисов, защото не иска да носи отговорност при ротация с техен премиер

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вили

  21 Фев 2024 23:11ч.

  ДБ и ПП ще изгорят на тия избори

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  22 Фев 2024 18:06ч.

  При нови избори Христо Иванов и компания ще гледат парламента отвън

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванова

  25 Фев 2024 15:00ч.

  ПП-ДБ мисля, че вече играят хазарт с подобни заплахи. Искат да си наредят пак нещата по тяхната да станат. Само дето хората ги видяха какви измамници са и вече едва ли ще ги подкрепят. Така че от тези избори най-голяма полза ще имат ГЕРБ, които ще спечелят още по убедително. Ама да продължават да си говорят Кирчо и Христо Иванов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи