ПП АБВ получи висока оценка и благодарност за оказаната помощ за пострадалите от земетресенията сирийски граждани

ПП АБВ получи висока оценка и благодарност за оказаната помощ за пострадалите от земетресенията сирийски граждани

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ПП АБВ получи висока оценка и благодарност от Файсал Мекдад, министър на външните работи и емигрантите на Сирия, за оказаната помощ за пострадалите от земетресенията сирийски граждани, в официално писмо до председателя на партията Румен Петков. Писмото бе връчено от Орас Махмуд – управляващ посолството на Сирия у нас. 

В текста на писмото се казва: „..Тъй като ние високо оценяваме вашите хуманитарни действия и позиции и вашите безценни усилия в тази посока,  ви окуражаваме да увеличите усилията си и сплотяване на международната подкрепа, настоявайки незабавно сваляне на санкциите над сирийските граждани, за да може те да имат достъп до необходимата ни международна хуманитарна помощ с цел борба от последствията след земетресението и ускоряването на усилията за възстановяване на сектори, жизнено важни за живота на сирийските граждани - здравни грижи, храна и подслон за засегнатите в засегнатите райони..“

На среща с евродепутата Петър Витанов Румен Петков му предостави писмото от Файсал Мекдад, като подчерта необходимостта ЕС незабавно да ангажира всички възможни институции и организации в помощ на пострадалите от унищожителното земетресение в Сирия, както и да премахне санкциите, които касаят най-спешните доставки за бедстващите хора. Витанов даде уверения, че ще бъдат предприети необходимите действия още през тази седмица, а въпросът вече е представил пред европейските институции, с настояване за незабавното му решаване.

На среща с Орас Махмуд – управляващ посолството на Сирия у нас, Петков отново заяви принципната позиция на АБВ срещу налаганите двойни стандарти на международно равнище. 

Срещата между Румен Петков и временно управляващия посланик на Сирия у нас Орас Махмуд бе организирана със съдействието на Анастас Терзобалиев, съветник в АБВ по отношенията с арабските държави.

С официално писмо до държавния глава Румен Радиев, ПП АБВ настоя за необходимостта от сваляне на международните санкции срещу сирийския народ. "Опустошителните последствия от земетресението налагат извънредни мерки, сътрудничество и солидарност. Призоваваме Ви да защитите тази позиция и да настоявате пред институциите на ЕС да утвърдят общоевропейска позиция за отмяна на санкциите срещу Сирия за периода до приключване на хуманитарната криза и справяне с последствията, за да дадете равен шанс на всички да оцелеят", се казва в текста на писмото.

 

 

 

Коментари

  • Отвратен

    06 Март 2023 15:08ч.

    Те не са единствените, но нали идват избори, трябва да се похвалят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи