Повреден файл може да е причинил спирането на работата на системата за авиоуправление в САЩ

Повреден файл може да е причинил спирането на работата на системата за авиоуправление в САЩ

По данни на портала flightaware.com през вчерашния ден в САЩ са били забавени 9600 вътрешни и международни полета, а над 1300 са били отменени, съобщава БТА.

Повреда в компютърната система на Федералната въздухоплавателна администрация (ФАА) на САЩ вероятно е предизвикала вчерашното временно преустановяване на въздушното движение в Щатите, съобщи пресслужбата на ФАА, цитирана от агенциите.

"Продължаваме щателното разследване за установяване на причините за повредата в системата за известяване на въздушното движение НОТАМ (NOTAM). Предварителният анализ показва връзка между спирането на работата на системата и повреден файл в база данни", съобщи ФАА в Туитър.

Администрацията отново заяви, че засега няма никакви данни причината за повредата да е кибератака. Вчера министърът на транспорта на САЩ Пит Бутиджидж съобщи, че системата за безопасност е засегната от възникнали предишната нощ "неизправности" в нея, след което е била напълно възстановена.

Телевизионният канал Ен Би Си съобщи, като се позова на представител на американските власти, че повреденият файл е повлиял както на основната, така и на резервната система на ФАА.

По данни на портала flightaware.com през вчерашния ден в САЩ са били забавени 9600 вътрешни и международни полета, а над 1300 са били отменени.

Президентът Джо Байдън има доверие в Бутиджидж, съобщи Белият дом в коментар по случая.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Su38

    12 Яну 2023 9:43ч.

    Какво значи "повреден файл"? Сами, както стоят ли се "повреждат" файловете?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • montag

    12 Яну 2023 10:23ч.

    Колкото и да е странно, да възможно е файл да се повреди дори при изключен компютър. Най-вероятно причината е: https://www.youtube.com/watch?v=rYJ-0lHm36M

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От мен да знаете,

    12 Яну 2023 10:34ч.

    косъм е попречил на кривата компютърната система на Федералната въздухоплавателна администрация (ФАА) на САЩ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военно Окръжие

    12 Яну 2023 10:40ч.

    Кой го повреди? Защо се мълчи за най-честия виновник?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Компютърен гений

    12 Яну 2023 11:02ч.

    Разказвам подробно. На 10-ти януари през нощта срещу 11-ти , старши лейтенант Баширов от специалния отряд на ФСБ , помещаващ се в тролската фабрика на Путин край Пулково, се събужда с необичайно тежък главобол в 3 ч. след полунощ. Той поглежда на нощното си шкафче за парацетамол, но вместо това открива малка симпатична кръгла бутилчица. Празна ! Озадачен с какво прокарвал сельодката вечерта, при гостуването на капитан Петров, неговия боен другар и съекипник, той прочита и констатира с досада думата "Тройной". Ага ! Както се казва в Русия... Ще има отмъщение, помисля си елтният путинов компютърен спец , и клика върху иконата на "Яндекс" на персоналния си "Алиенуер". Там в търсачката той написва "NOTAM" , след което добавя секретното LIST ! Командата дава мигновен ефект , и пред него се разкрива файловия мениджер на американската гражданска авиация със всичките й файлове и карантии по папките...Старши лейтенант Баширов веднага копва от своя папка един файл формат "уиндоус пикчър вюър" с актови фотоси на негови подчинени служителки колежки. И извършва командата "PAST" ,, с която автоматично замества подобен файл в американската система с архиви, на който е имало голи стюардеси на авиокомпания "Американ" ! Злото е сторено ! Америка е блокирана ! Баширов открива скатолката с парацетамол, която е търсил и изпива 6 таблетки на екс с чаша гарантирана водка "Байкал". След 5 минути старши лейтенант Баширов сладко похърква. Докато американският президен Байдън се чуди какво да каже пред медиите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свет

    12 Яну 2023 11:07ч.

    "Светът е оцелял защото се е смял. " Добре съчинено гений.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи