Потенциалният словашки премиер: Украйна е сред най-корумпираните страни в света. Членството ѝ в ЕС е илюзорно

Потенциалният словашки премиер: Украйна е сред най-корумпираните страни в света. Членството ѝ в ЕС е илюзорно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Бившият словашки премиер Роберт Фицо, който се очаква да спечели изборите този уикенд, заяви, че присъединяването на съседна Украйна към Европейския съюз е далечна перспектива поради продължаващата война, корупцията и недостатъците по отношение на демокрацията, съобщи Ройтерс.

Фицо, който обеща да спре доставките на словашки оръжия за източната си съседка и заема по-проруска позиция от повечето западни съюзници по отношение на конфликта, води в проучванията на общественото мнение преди изборите на 30 септември. Вижданията му за войната в Украйна, както и за някои европейски въпроси, съвпадат с тези на унгарския лидер Виктор Орбан, което увеличава възможността за по-широк съюз в ЕС и НАТО, ако партията на Фицо "Смер - Социална демокрация" сформира следващото словашко правителство.

"Категорични сме, че е илюзорно да се занимаваме с този въпрос в момент, когато в Украйна тече ожесточен военен конфликт", отговори Фицо в имейл на въпроса дали подкрепя членството на Украйна в ЕС и започването на преговори за влизане в съюза тази година.

"В бъдеще може да си представим, че Украйна може да има най-тясното възможно сътрудничество с ЕС, включително и членство в блока. За тази цел обаче тя трябва да изпълни условията както всички останали страни, изявили желание да се присъединят", каза той. "Всички знаем, например, че Украйна е сред най-корумпираните страни в света и сегашният режим на правителството е далеч от демократичните стандарти", допълни Фицо.

Страните от ЕС ще решат през декември дали да позволят на Украйна да започне преговори за присъединяване, за което е необходима единодушната подкрепа на всички 27 държави членки, но според дипломати е възможно Унгария да е против. Фицо не каза конкретно, че ще се противопостави на започването на преговорите. Макар да не отхвърля напълно бъдещия път на Украйна към ЕС, Фицо повтори, че Словакия ще наложи вето на членството на Украйна в НАТО, ако тя бъде поканена в бъдеще, тъй като Русия е против това.

"Ние не искаме Трета световна война", каза той.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Соня

    25 Sep 2023 23:49ч.

    Дано да спечели! Малко по малко започва да се пропуква евроатлантическата солидарност. Еееех, а тук смешник до смешника, има ни нещо като цяло…..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Успех

    26 Sep 2023 2:25ч.

    на Фицо! И този, като Орбан мисли първо за своята страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    26 Sep 2023 2:47ч.

    Предател на демокрацията, евроценностите и натовското единство. Кремълски петоколонник. Срам за демократична Европа и Чехия! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • WzS

    26 Sep 2023 10:31ч.

    Къде в Бг има Демокрация,Евроатлантически ценности,какви са те??,и натовско единство???? Кремъл доскоро командваше Бойчето и ДППс. Евроатлантически ЛГБТИ ценности,гей бракове и всякаква друга помия.Гнусота и Срам това е ЕС-коруция по голяма от Украинската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Wagner

    26 Sep 2023 10:48ч.

    Браво! Дано спечели, време за разпад на ЕС в този му гей формат, лижещ гъза на Отвъдводата. Нова Европа, начело с Русия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи