Поставени 10 млрд. дози на Covid ваксини в света, но под 10% в бедните страни са с едва първа доза

Поставени 10 млрд. дози на Covid ваксини в света, но под 10% в бедните страни са с едва първа доза
В петък беше светът достигнат крайъгълен камък на ваксинацията срещу Covid-19 от 10 милиарда дози, приложени в глобален план, според данни на Our World in Data, но хората в по-богатите страни представляват огромното мнозинство от имунизираните срещу коронавирус, докато по-бедните държави изостават съществено.


 

Едва 9,8% от хората в страните с ниски доходи са получили първа доза на Covid ваксина, според проучване на изследователската компания, докато богатите страни вече са поставили по три дози, а някои държави като Израел започват да предлагат четвърта ваксинационна доза.

 

Изследователи от университета "Дюк" са изчислили, че светът се нуждае от най-малко 11 милиарда дози, за да имунизира напълно 70% от общото си население от около 7 милиарда. "Ваксинационното равенство" обаче представлява предизвикателство от самото начало, въпреки многократните предупреждения от страна на Световната здравна организация (СЗО), че оставането на големи неваксинирани области по света би позволило появата на нови варианти на Covid-19, които биха могли да се окажат устойчиви на ваксините.

 

Силно заразният вариант Омикрон, който беше открит през декември и стана водещ вариант на повечето места по света, е точно такъв пример. Омикрон причини много т.нар. "пробивни случаи" при хора, които са напълно ваксинирани и дори са получили бустерна доза, но те обикновено са с леки симптоми на инфекцията или са асимптоматични.

 

По-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи от Омикрон са при неваксинирани хора, които остават изложени на висок риск от заразяване с него, тъй като този вариант се разпространява много бързо.

 

 

 

"От ключово значение ще бъде хората във всички страни – не само в богатите страни – да получат необходимата защита", написа екипът на Our World in Data - изследователска онлайн компания, която се фокусира върху големи глобални проблеми като бедност, болести, глад, изменение на климата, война, екзистенциални рискове и неравенство.

 

Световната здравна организация има за цел да бъде ваксинирано 70% от световното население тази година и заяви, че постигането на тази цел ще изведе света от "острата фаза" на пандемията, периодът, в който тя запазва статута си на международна извънредна ситуация.

 

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус каза тази седмица, че това може да се случи, ако страните се обединят, за да доставят ваксини до онези части на света, които не са ги получили, и засилят тестването, секвенирането и наблюдението на нови варианти.

 

"Ако страните използват всички тези стратегии и инструменти по всеобхватен начин, можем да сложим край на острата фаза на пандемията тази година, можем да сложим край на Covid-19 като глобална спешна здравна ситуация и можем да го направим тази година“, каза генералният директор на СЗО.

 

Екипът на Our World in Data обаче е скептичен, че това ще се случи.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

 • 135

  28 Яну 2022 19:34ч.

  Така де, планът трябва да се изпълнява. Само не знам защо през септември, когато Байдън направи пресконференция с цел да дари на африканските държави "ваксини", никоя от тези държави не пожела да си вземе. Конфузно някак се получи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 135

  28 Яну 2022 19:42ч.

  Ами защо, защото Африка предостатъчно си е патила от ваксините и гмо семената на gnusnite глобалисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ето какво мислят непослушните от богатите, яко ваксинирани,

  28 Яну 2022 20:44ч.

  като студената държава Канада... https://ugetube.com/watch/freedom-convoy-ontario_Jl4orLPsIqMCB9i.html "Дойде ни до зъби и няма да търпим повече!" Участват ~ 100 000 камиона в колона дълга 43 мили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...докато по-бедните държави изостават съществено."

  28 Яну 2022 21:43ч.

  (Матей 20:16) Така последните ще бъдат първи, а първите последни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • (Матей 20:16) Така последните ще бъдат първи, а първите последни

  29 Яну 2022 6:48ч.

  Да определено се наблюдава, Божият промисъл, или за безбожниците вселенска справедливост- карма. Западняците да бъдат разсипани, с болни, умопобъркани и дегенерирали деца, те самите да бъдат натровени, и в същото време домовете им да бъдат плячкосани от бедни мигранти от третият колониален свят! Така като се погледне и човек осъзнава, че греховете на родителите се пренасят по децата през поколенията, и когато се натрупат достатъчно, започва тоталната разсипия, като както се наблюдава в развитият свят,, хора не осъзнаващи, че са станали излишни, с поведение на езичници и варвари! Ако ти не приемеш убождането, разваляш техният план/ритуал, за здраве и просперитет, пред лукавият! За това си набождат и маскират децата, за да има "берекет"... аборта също върши работа, в техните ритуали, содомията също!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "но под 10% в бедните страни са с едва първа доза"

  29 Яну 2022 7:15ч.

  А за какво им е с Омикрона, който подминава ваксината като някогашен, рушащ се най-демократично БДЖ кантон?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-голямата забава са т.нар. тестове:

  29 Яну 2022 7:26ч.

  В едно семейство боледуват всички, симптомите им еднакви - на едини тестът дава положителен резултат, на други - отрицателен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече го изкараха Омикрона.

  29 Яну 2022 9:31ч.

  Как разбрахте, че са изкарали точно фокуса "Омикрон" , а не например някой риновирус ?? Не забравяйте че PCR e фалшификат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-голямата забава са т.нар. тестове

  29 Яну 2022 9:35ч.

  Не са забава, а тестове за интелигентност. Всеки с IQ над 90 би направил елементарния извод, че НЯМА ПАНДЕМИЯ ОТ SARS cov 2 ! А останалите ще тракат зъби - "О-о-о-о-о , Микрон !"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наоколо ми всички с по 2 дози фризер

  29 Яну 2022 9:38ч.

  На всички тия последният кахър са им респираторните вируси. Те са предстоящи пациенти на онкологиите, специалистите по автоимунни болести , кардиолози, нефролози , невролози... На погребалните агенции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10% в бедните страни са с едва първа доза

  29 Яну 2022 10:02ч.

  бедните страни са бъдещта ДЕМОГРАФИЯ на света, богатите се самоубиват ... висша справедливост

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умират само болните

  29 Яну 2022 15:52ч.

  Здравите нямат проблеми. На тях ваксина не им е необходима. За тва е и всичкия зор. Да има повече болни. Щото, ако повечето са здрави, на кой му е изтрябвала "ваксина"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи