Последният реактор на Запорожката АЕЦ е изключен от мрежата

Последният реактор на Запорожката АЕЦ е изключен от мрежата

Последният функциониращ реактор на окупираната от руските сили Запорожка АЕЦ в Южна Украйна е бил изключен от мрежата днес, съобщи украинската държавна компания оператор "Енергоатом", цитирана от Франс прес.

"Реактор номер 6 беше спрян и изключен от мрежата", съобщава компанията в "Телеграм" и посочва като причина за това пожар, "възникнал вследствие на обстрели", който е повредил електрическата връзка на реактора с електропреносната мрежа на Украйна.

Досега няма доказателства кой обстрелва електроцентралата. Русия заявява, че няма логика да пращат войска, която да овладее АЕЦ-а, за да може да се самообстрелват и самовзривят, докато в същото време готвят референдум за отцепване на Запорожието. Украинците казват, че няма логика да си обстрелват собствения АЕЦ и да застрашават собственото население. 

Реакторът беше единственият все още работещ от общо шест в най-голямата в цяла Европа атомна централа. Вчера от Международната агенция за атомна енергия, чиито представители все още са на място, обявиха, че реактор номер 5 също е спрян заради повреда на електрическите кабели след обстрел. Останалите четири реактора на Запорожката АЕЦ са изключени от седмици.

Изключването се случва след посещението в петък на мисията на МААЕ в централата, която е източник на напрежение между Киев и Москва от месеци и беше подложена на многобройни обстрели. Те породиха страх от ядрена катастрофа, като Русия и Украйна си разменят взаимни обвинения за обстрелите от седмици.

Голяма част от водената от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси мисия напусна централата още в деня на посещението си. От останалите шестима експерти четирима си тръгнаха тази сутрин, докато двама ще останат за постоянно на място, посочи "Енергоатом" в друго съобщение.

Запорожката АЕЦ, която разполага с общо шест реактора, всеки един от които е с мощност 1000 мегавата, попадна под руски контрол през март, малко след началото на инвазията в Украйна.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Объркан

    05 Sep 2022 18:47ч.

    Абе редакцията, съвсем се объркахте, разменихте Русия и Украйна. Последната изпрати войска да го превземе от руснаците, които го владеят от март и се самообстрелват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • минаващ

    05 Sep 2022 19:11ч.

    Това беще американската препоръка - минимум ядрени централи в УКраина, ЗА ДА НЕ МОГАТ ДА ДАВАТ ТОК НА ЕВРОПА!!! А иначе реакторите ще ги преведат в студен режи и криво-ляво ще ги крепят до като свърши войната, а след това - ще правят основен ремонт и възстановяване но в руската система...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    05 Sep 2022 19:20ч.

    Иронично мнение на Чуков за обстрела на АЕЦ "Запорожие": https://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--Spored-Kiev-i-nashite-osnovni-medii-ruskite-voyski-obstrelvat-AETs--koyato-kontrolirat/291865/11/0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма ток за за Европа ?

    05 Sep 2022 19:48ч.

    Украйна це Европа? Нее, Европа це Украйна! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    05 Sep 2022 19:56ч.

    Тва е много добре.Всички енергийни мощности на Украйна трябва да се извадят от строя за по-бърза капитулация...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Особеностите на българското ибрикчйство

    05 Sep 2022 20:03ч.

    Рушняците са най-големите лъжци в слънчевата система. Може би само мрсианците ги изпреварват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    05 Sep 2022 20:45ч.

    Знам,че майкати ще вземе пенсия чак вдругиден,ама това не е причина да не си взимаш хапчетата от психо диспансера дето са ти изписани.Изръчкай я за 20 лева и бягай до денонощната аптека,се след мрсианците ще дойдат и кикитата....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ала_Бала

    05 Sep 2022 21:26ч.

    Не,не, къде остявяте Кирчо, Нинова и Баце!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей тука

    05 Sep 2022 22:49ч.

    "Досега няма доказателства кой обстрелва електроцентралата" - ето тука ме загубиха. Сега като идваха МААЕ украинците сами казаха, че са нападнали и се издадоха, ама кой да го отрази тука? А и тези от МААЕ много добре видяха кой стреля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ""Досега няма доказателства кой обстрелва електроцентралата"

    06 Sep 2022 7:28ч.

    Уважаема редакция, кому е нужно да поемате негативи с подобни препечати на други препечати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи