Посланикът ни в Турция: В Искендерун има безследно изчезнал наш сънародник

Посланикът ни в Турция: В Искендерун има безследно изчезнал наш сънародник

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, заяви посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция.

Той посочи, че в късния следобед (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета, съобщава специалният пратеник на БТА в Турция Нора Чолакова.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете (в Южна Турция - бел ред.) с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

В Искендерун все още има безследно изчезнал сънародник, като спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е български гражданин с двойно гражданство, каза посланикът, като добави, че към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

Той посочи, че атмосферата в Турция вчера е била драматична, като хората са уплашени и тъжни, но същевременно имат пълно доверие на властите си.

В Адана разрушенията са малко на брой, но доста сериозни по своя обем, каза посланик Чолаков, като добави, че българските спасителни екипи са работили на два обекта и днес продължават.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • 13-я

    07 Фев 2023 8:22ч.

    Не исках да го пиша вчера, за да не изглежда налудничаво, но след това съобщение за изчезнал българин точно в този град, трабва да се направи това уточнение. И така, ако се погледне картата на сеизмичната активност ще се види, че не Сирия е ударената, а Турция. Сирия просто е потърпевшата съседка. Както обичат да казват американците - съпътстваща жертва. Днес Турция прилича на кърваво петно. Прерязана е от трусове, като с извит ятаган по цялата си снага , от Средиземно море почти до Ерзурум. При това от стотиците вторични трусове над 20 са с магнитуд над 5. Най-любопитно е точно 13-ото по ред от най-силните земетресения, което се е случило в 6.26ч UTC и има координати 36.66 N, 36.06 Е. То е много различно от всички останали и не може да не бъде забелязано. Ако съберете двете му координати ще получите пресечна точка в 72.72, което прави 144, което пък е числото на 24 май. Към вечерните часове на 6.2. това е единственото от земетресенията, което не е на суша, но затова пък е на точно 13 км от Искендерун, градът основан от Александър Македонски през 333 пр.н.е., наричан от гърците Александрета или Малката Александрия. По-интересното обаче е, че именно в този град се развива действието във филма „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“ (с премиера на 24 май 1989). И това е точно този поход, в който бащата на Индиана от 13 юли 1942 и търсачът на Свещения граал е отвлечен от нацистите, за да ги отведе на мястото, където е скрита чашата. В Искендерун. И въпреки, че храмът на Свещения граал е сниман в Петра (Йордания), понеже другата Петра още не е открита, съдейки по финала на филма, когато храмът започва да се срутва и огромни пукнатини погълъщат нацистите и опиталата се да изнесе чашата нацистка сподвижница д-р Елза, отнесено към мястото на събитито в днешния ден, а именно Малката Александрия, то значи, че Рада Беркут вече е разпечатала чашата. И когато казваме, че Господ вижда всичко, защо да пропускаме изобретението на братя Люмиер, запечатало на лента пристигането на влака?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи