Посланикът на САЩ в РСМ: Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят

Посланикът на САЩ в РСМ: Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят

Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят, за да могат лидерите от двете страни на границата да обсъдят спокойно и рационално какъв е пътят напред по отношение на някои от проблемите, които създават напрежение между България и Република Северна Македония. Това е от ключово значение. И не трябва да спре или дори да забави напредъкът на Северна Македония към ЕС, каза в интервю за телевизия Телма посланикът на САЩ в Република Северна Македония Анжела Алегер, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. 

Посланик Анжела Алегер приветства решението на министъра на външните работи в Република Северна Македония Буяр Османи да отиде в София и „да разговаря с Министерството на външните работи там и с други лидери за това как да се подкрепят малцинствените общности в Северна Македония, и как двете страни могат да постигнат напредък в преодоляването на конфликтните точки”.

По думите на Агелер, САЩ подкрепя пътя на Северна Македония към ЕС, който изисква трудни решения и трудни избори, но според нея страната „се справя добре”. 

Посланикът коментира и въпроса, свързан с очакванията в Северна Македония да видят дали в "черния списък" на САЩ ще има и нови имена от страната, очакване, което беше подхранено от пристигането в Северна Македония на американски екип, „за да погледне по-агресивно на миналите и настоящите корумпирани участници” в обществено-политическия живот, както тогава обясни Агелер.

Посланикът на САЩ в Северна Македония уточни, че „въпросът не е да бъде направен един списък и да се приключи с него”. 

„Моите очаквания са, че ще видим някои имена през следващите месеци, но не знам каква е точната времева рамка. Бих помолила хората да бъдат търпеливи, но и да разберат, че това е непрекъснат процес. Списъкът не е един, но това може би е възможност хората да бъдат по-малко фокусирани върху един списък, а повече върху дейностите и действията, които биха поставили някого в списъка. Мисля, че това е възможност за съдебната система да се вгледа сериозно в себе си. Продължават да се появяват примери, които изглеждат много подозрителни, не само на САЩ и посолството, но и на обикновените хора, които искат да продължат живота си, знаейки, че тяхното правителство, че техните политици действат в техен интерес. В интерес на гражданите, а не в свой личен интерес, на съдия, прокурор или на когото и да било”, каза Агелер.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • рукола Z

  24 Яну 2023 9:07ч.

  Таз пък... кво те интересуват балканските ни отношения с албанците? ... я си дръж гагата дома, че току виж та апне кучето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щатите !?

  24 Яну 2023 11:33ч.

  Щатите не само се интересуват от всичко, което се случва по света, но и пускат отровата си (често и бомбите си) навсякъде по света, когато това отговаря на имперските им интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за закуска

  24 Яну 2023 12:28ч.

  Та нали тези Американци създадоха РМ за да протипоставят Българи срещу Българи. Това което показват е ЛИЦЕМЕРИЕ И ПОДЛОСТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  24 Яну 2023 9:55ч.

  Бахти наглостта! Таз американска диплоПАТКА да си се занимава единствено според територялните си компетенции, а именно : БЮРМ, бюрм-ците и шиптарите. Незабавно българското МВнР следва да изпрати протестна нота до Държавния департамент за неправомерна дипломатическа намеса от техен служител във вътрешните ни работи. А, дали нашето МВнР има такива ,,топки" ? Съмнявам се. Дълбоко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В наш интерес е

  24 Яну 2023 10:20ч.

  че в Македония има антибългарски настроения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  24 Яну 2023 10:27ч.

  Американците да внимават много да не разсърдят македонците, че те няма да ги пуснат на Луната :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  24 Яну 2023 10:36ч.

  Стабилно се очертава тенденцията Македония да се превърне за България в това, което се превърна Украйна за Русия... Това е и принципа на хамерите - "разделяй и владей", независимо какво говорят техните официални представители. Във Вашингтон винаги са мечтали и са работели за една слаба и зависима от тях Европа, която да е верен васал и вече официално се превърна в тяхна колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганин

  24 Яну 2023 11:41ч.

  "САЩ подкрепя пътя на Северна Македония към ЕС, който изисква трудни решения и трудни избори, но според нея страната „се справя добре”. " Много добре палят, бият и стрелят българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Значи не бива да се успокояват

  24 Яну 2023 11:44ч.

  Пиндостан не бива да бъде улесняван

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • минаващ

  24 Яну 2023 12:23ч.

  Яяя, От Козяк май се усетиха, че българите ще почнат да искат от руснаците не само "да гръмнат НАТОвската база" в НовоСело край Мокрен, ами може да поискат и спешно гърмене и на посолството на Козят??? Затова ли почват да ни забълбукват, че УЖ се грижат за българския интерес? То верно, Северна МАкедония ЩЕ ЗАМЕНИ ТУРЦИЯ в НАТО !!!:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  24 Яну 2023 12:29ч.

  Посланикът на САЩ в РСМ: Критично важно е отношенията между Скопие и София да се успокоят. Я да налеем масло в огъня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние се обезоръжаваме, макетата се въоръжават

  24 Яну 2023 12:44ч.

  Северна Македония купува оръжие от Турция: https://www.news247.gr/kosmos/voreia-makedonia-psonise-oplika-systimata-apo-tin-toyrkia.9903725.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи